25.09.2018,  18:32:32 | 0 comentarii | 874 vizualizari
De la primarul Resmeriță / Despre zona Agrement 
de Corneliu BRAN

Se măreşte numărul de locuri de parcare, în zona Agrement. Pe viitor primarul Lupeniului proiectează hoteluri, bazin de înot şi terenuri sportive acoperite sau în aer liber.

Încă 263 de locuri
Dacă lucrurile decurg aşa cum au fost gândite şi dacă şi vremea ajută puţin, parcarea de la Agrement, din zona de unde telegondola urcă spre staţiunea Straja se va mări cu 263 de locuri. La un simplu calcul aritmetic, în zona Agrement Lupeni vor putea fi parcate în viitorul sezon de schi ce se apropie peste peste 750 de autovehicule. Ceea ce aduce staţiunea din Munţii Vâlcan şi la acest aspect printre primele din ţară! „Anul acesta vom reuşi să facem încă 263 de parcări la Agrement. Deja s-a dat startul lucrărilor şi o firmă se ocupă de asta. Până începe sezonul rece, lucrarea va fi gata”, a spus primarul.

Un rău necesar: cheltuieli mari cu telegondola... 
Primarul Lupeniului ne-a spus care este scopul măririi numărului de parcări din Agrement dar şi dezvoltarea acelei zone: „Scopul nostru şi dorinţa mea este de a duce turistul în Agrement, pentru ca de acolo să poată folosi telegondola. De ce? Deoarece să ştiţi, o telegondolă e foarte greu de întreţinut. Din punct de vedere financiar, pentru o primărie ca a noastră o telegondolă este destul de greu să o ai în funcţiune pe termen lung, deşi ea are un randament foarte bun pe timp de iarnă mai ales. De aceea trebuie o afluenţă cât mai mare de turişti cu telegondola, mai cu seamă iarna, iar cu banii aceia obţinuţi să încercăm să o menţinem în stare de funcţionare pe tot parcursul anului. Momentan, nu reuşim treaba aceasta. Pot să vă dau o serie de cheltuieli pe care le avem cu această telegondolă, ca să vă daţi seama despre ce discutăm. De exemplu, din cinci în cinci ani trebuie scurtat cablul, care se dilatează de la căldură şi de la greutate. Aceste tăieri de cablu nu se pot face decât de nişte firme specializate, iar în România nu prea există aşa ceva. Există însă prin Austria sau Italia, dar costă. Doar această lucrare ne-a costat un miliard de lei. Apoi, doar faptul că am schimbat uleiul ne costă un alt miliard. Şi alte cheltuieli. Deşi se încasează mulţi bani, preţul de urcare este destul de mic, este 10 lei. Din aceşti bani, 2 lei reprezintă TVA-ul şi 2 lei reprezintă cartela pe care i-o dăm turistului. Mai rămân efectiv 6 lei. Ca să putem funcţiona avem nevoie de mulţi oameni, ce trebuie şi ei plătiţi la rândul lor, îţi trebuie trolist pe tură, electrician, mecanic... o organigramă foarte complexă, plus energia electrică consumată. De aceea trebuie câteodată să facem reduceri de cheltuieli foarte mari. Dacă facem reduceri de personal, atunci telegondola nu poate funcţiona. Oricum, formula din punct de vedere a personalului ce deserveşte o telegondolă e standard. Altfel ea nu are voie să funcţioneze. Iar oamenii aceştia trebuie să lucreze pe schimburi, să fie pregătiţi în domeniu, omologaţi, să facă nişte cursuri speciale... Altfel, ISCIR-ul nu te lasă să funcţionezi! Însă să ştiţi că împreună cu oamenii din Straja ce deţin cabane şi locaţii o să reuşim să punem bazele la tot ce trebuie şi să avem şi anul acesta un sezon foarte bun în staţiune”.

Un PUZ pentru toată Valea - de folos proiectelor de turism
Cum primarul a legat parcările de la Agrement de telegondolă şi, implicit, de turismul de iarnă din sezonul 2018-2019 ce dă să înceapă peste vreo două luni în staţiunea „cu cele mai amenajate şi variate pârtii din ţară”, l-am întrebat pe primar şi de viitorul zonei Agrement, deoarece ştim că are câteva proiecte pentru această zonă pe care vrea să le pună în practică în viitorul apropiat. Ceea ce ar putea să aducă Agrementul la o nouă zonă de interes turistic, strâns legat de „oraşul de sus”.
„Da, la Agrement lucrăm la PUZ-ul din Straja (unde este cuprins şi Agrementul). Avem oameni care solicită să aibă parcele în Agrement. Vom scoate la licitaţie opt parcele, dar în partea cealaltă, la Grafit, cum urci spre Straja. Din păcate, cererea e mare de parcele, dar noi nu prea avem foarte multe. Dacă am avea terenuri, probabil s-ar face încă şi acum sute de cabane, atât jos, la Agrement, sau Grafit, cât şi sus în staţiune. Obiectivul principal al nostru, legat de Agrement, este să deschidem zona pentru sporturi de masă şi pentru locaţii de cazare. Vorbesc de un bazin de înot, terenuri de sport în aer liber şi acoperite, iar eu mi-aş mai dori şi nişte hoteluri mari de patru şi cinci stele, dacă vom găsi oameni să investească. Avem acolo în jur de 2 ha, plus ceva teren împrăştiat şi ce trebuie parcelat, toate vor fi trecute în acest PUG, astfel încât să ştim ce să le cerem investitorilor. Ne dorim ceva foarte simplu şi frumos: turistul să coboare de sus din Straja după efortul depus acolo şi să vină apoi la bazin, să se recupereze, apoi să stea câteva ore şi să se simtă bine, relaxat, după care iar să urce ori să se cazeze. Încercăm să le legăm, dar trebuie să găsim punctele de legătură. Dar cum am discutat şi cu doamna Corina Creţu, ca să putem face toate acestea şi ca să se dezvolte şi turismul din toate zonele şi localităţile Văii Jiului, trebuie să facem un PUZ pentru toată Valea Jiului. Adică trebuie să ştim ce facem la Lupeni, ce facem la Uricani, ce facem la Vulcan, la Petroşani sau Petrila... Aşa am propus eu şi de-acolo vom şti totul. Aici, noi, primarii, trebuie să lucrăm cu o echipă de arhitecţi în primul rând, de proiectanţi, care ştiu să ne scoată în valoare ceea ce noi avem ca şi potenţial turistic”, a subliniat Lucian Resmeriţă.

Unirea aduce proiectele europene în Vale
Iată că încet, dar sigur, gândirea tuturor primarilor din Vale se îndreaptă spre un tot unitar în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului din Valea Jiului. Dănuţ Buhăescu ne vorbea de proiecte mari, unitare, în care să fie angrenate toate localităţile, de la est la vest, proiecte ce pot fi finanţate din bani europeni. Acum, primarul Lupeniului ne vorbeşte despre un PUZ al Văii Jiului, unde să fie trecut tot ce se doreşte a fi făcut în materie de turism. Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, vorbea recent într-o conferinţă de presă de importanţa acestei platforme a Comisiei Europene pentru proiectele mari, comune, legate de potenţialul zonei Văii Jiului în materie de turism şi atragerea de fonduri europene.
Noi am completa la toate acestea şi de ceea ce tot spune primarul Uricaniului de vreo zece ani, dar şi cel mai activ investitor din turismul zonei de vest a Văii, lupeneanul Emil Părău: deschiderea drumului spre Herculane.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter