26.09.2018,  18:10:14 | 0 comentarii | 534 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XLVI) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un nou episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul „Minele în primii ani de după război în România Mare” din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. 
Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)    

 

După cum vom vedea mai jos, vom face pregătirile necesare ca în cursul anului 1931, Mina Dâlja, ale cărei lucrări au ajuns în general destul de departe, sub orizontul 610, să fie închisă, producţiunea altor mine putând asigura cuantumul Grupului Petroşani.
Preţul de revenire, calculat în modul cel mai meticulos pe fiecare loc de lucru în parte va permite să ajungem la 475 lei/ t la gura minei pentru întreg grupul, cifră la care adăugând regii, amortismente şi impozite, cheltuieli de separaţie, întreţinerea coloniilor, cheltuieli de vânzare, vom obţine cca. 780 lei, ca preţ de revenire total pentru cărbunele pus pe vagon.

În ce priveşte exploatarea pe 1930 a Grupului Vulcan nu putem să ne aşteptăm la progrese prea însemnate pentru motivele descrise mai sus. Tendinţa noastră este de a ne concentra cât de mult pe str. III, ceea ce nu vom reuşi a face decât după ce reţeaua de galerii va fi gata, adică în 1932. Până atunci vom deschide părţi noi din str. 3 numai în locurile unde este accesibil, spre exemplu între cota 690 şi 490 la Chorin Est şi 590 în lentila Carolus. Vom intensifica, de asemenea, rambleiajul hidraulic, două noi staţiuni fiind gata în 1930, iar o a treia va fi transformată şi ameliorată.
Aerul comprimat va fi sensibil îmbunătăţit, atât în cantitate, cât şi ca preţ, prin introducerea în 1930 a unui turbocompresor de 10.000 m³.
Transportul de la Mina Est Vulcan se va face exclusiv prin puţul central Chorin, iar la mina Vest noua instalaţie de transport, executată după incendiul la staţiunea intermediară, va fi gata în primele luni ale anului 1930.
Din punct de vedere tehnic şi al modernizării concepţiei, Mina Est Vulcan este cea înaintată. Mina Chorin însă este extrem de întinsă, având locurile de lucru repartizate pe aproape toate straturile şi la diverse orizonturi, ceea ce desconcentrează în primul rând transporturile orizontale şi pe verticală, aerajul şi evacuarea apelor.
Mina Valea Jiului de Sus va putea relua în 1930 un curs normal, focurile din lentilele Arpad şi Carolus fiind închise şi în parte scoase. Producţiunea ei va ajunge la 9.000 vagonete.
Mina Vest nu va face decât o uşoară concentrare pe straturile subţiri, ea fiind în completă reorganizare.
Producţia preliminată în cadrul Grupului Vulcan în 1930 este:
Mina Est          - 106.000 tone
Mina Chorin     - 122.300 tone
Mina Vest        - 167.800 tone
V.J. de Sus     -   90.000 tone
………………………………………
Total           486.000 tone sau 1.620 tone/ zi

Această producţie care este tot forţată ca şi în 1929 va putea fi redusă la capacitatea de producţie normală, diferenţa de plasament fiind asigurată prin împrumut de la Mina Piscu-Petroşani.
Preţul de revenire, calculat cu aceeaşi meticulozitate ca la Grupul Petroşani ne dă pentru 1930:
Pentru Mina Est        - 439,67
Pentru Mina Vest        - 496,45
Pentru Mina Chorin    - 505,73
În medie (pt. minele    - 484,12
Soc. Petroşani, Grup
Vulcan)
Dacă însă cuprindem în această medie şi Mina Valea Jiului de Sus, al cărei preţ de cost preliminat este de 418,31, obţinem o medie totală pe Grupul Vulcan de 471, 94 lei/ tonă.

B. Programul de dezvoltare pe 1930, 1931 şi 1932 şi lucrările extraordinare pe aceşti ani
Programul lucrărilor extraordinare au ca prim obiect asigurarea producţiunei la nivelul probabil al cererii în anii ce vor urma, centrul de gravitate al extracţiunii fiind stratul 3, care va trebui să intervină în producţia totală cu cca. 90% la Grupul Petroşani şi minimum 85% la Grupul Vulcan, care are straturi subţiri mai importante decât Grupul Petroşani.
Vom căuta ca aceste lucrări să corespundă unei concepţii mai largi şi să aibă un caracter mai permanent pentru a renunţa la micile lucrări cu caracter provizoriu şi, în acelaşi timp, cu un efect util scump. Totodată, vom profita de executarea acestor lucrări pentru ca, răspunzând în primul rând scopului lor, să reprezinte şi un ansamblu armonios ce ne va permite o concentrare cât de puternică, a cărei necesitate este imperios reclamată.
În rezumat fiecare lucrare nouă va trebui să răspundă:
a) În primul rând scopului pentru care este executată, deci să îndeplinească o funcţiune elementară;
b) Îndeplinirea acestei funcţiuni să fie studiată cât de minuţios, pentru a reprezenta şi o sensibilă ameliorare, fie sub forma unei mai mari siguranţe de funcţionare, fie ieftinind unele operaţiuni elementare prin raţionalizare combinată cu maşinism sau obţinând cu maximum aceleaşi cheltuieli produse cu valoare mai mare.
c) Întrucât o lucrare va putea să corespundă unui scop mai îndepărtat, ea va trebui să intre într-un ciclu armonios combinat de lucrări de concentrare. În această grupă de lucrări extraordinare vor intra şi instalaţiuni care măresc sfera de activitate a Societăţii.
Orişice lucrare executată trebuie să corespundă cel puţin dezideratelor a) şi b). O distincţie netă însă între b) şi c) este greu de făcut, foarte multe lucrări având deseori, pe lângă caracterul de ameliorare şi acel de concentrare, şi invers. Spre ex.: Instalarea unui turbocompresor la Vulcan este, în primul rând, o ameliorare a procurării aerului comprimat. Totuşi, este şi o concentrare prin centralizarea producţiunei într-un singur loc, suprimându-se 7 compresoare mai mici. Invers: spălătoria de la Petrila este o lucrare de concentrare, ea permiţând centralizarea întregii producţiuni a grupului Petroşani la Petrila. Este şi o instalaţie de ameliorare prin îmbunătăţirea calităţii produselor noastre. În cele ce vor urma, vom clasifica fiecare lucrare prin caracterul ei dominant, înglobând, după cum am menţionat mai sus, în grupa C şi lucrări absolut noi prin concepţia lor sau prin serviciul ce li se cere. Spre ex.: o fabrică de brichete, produse ce nu se fabrică încă.
În cele 3 tablouri anexate se găsesc enumerate toate lucrările de ameliorare, lucrările de concentrare şi lucrările extraordinare, precum şi lucrări extraordinare, care, deşi ar fi trebuit să fie cuprinse în preţurile de revenire ale minelor, totuşi, prin caracterul lor neobişnuit, au necesitat acordarea unui credit special.
Fiecare lucrare are prevăzută în dreptul ei costul total şi repartiţia pe luni până la terminarea ei. La estimarea costului s-a procedat în modul cel mai meticulos, luându-se ca bază oferte precise pentru maşini sau instalaţiuni, iar pentru lucrări miniere, s-au întocmit devize exacte pentru profile standard, devize care au fost verificate prin lucrările din ultimii doi ani.
Lista lucrărilor din tablourile anexate, al căror total atinge Lei 395.510.000 corespunde în ce priveşte grupul Petroşani la mici lucrări de ameliorare (41.680.000 lei), sumele importante (160.370.000 lei) fiind afectate la lucrările de concentrare. Anume, profitând de faptul că funicularele Aninoasa - Petroşani sunt într-o stare foarte rea şi că nu mai pot asigura transportul cărbunilor, şi ca atare trebuiesc înlocuite de urgenţă, profitând şi de faptul că separaţiile Est şi Vest Petroşani sunt iarăşi într-o stare deplorabilă, nepermiţându-se ciuruirea şi prepararea calităţilor de cărbuni ce ni se cer (în special separaţia Est) şi deci trebuiesc înlocuite de două noi separaţiuni, s-a hotărât schimbarea sistemului de astăzi prin unul nou, care va fi concentrat la Petrila. Ca atare, în loc să construim un nou funicular Aninoasa Vest - Petroşani şi două separaţii noi, una la Est şi alta la Vest Petroşani, vom face un funicular Aninoasa - Petrila, un altul foarte scurt, Est-Petrila, iar în locul a două separaţiuni construim de-a dreptul o spălătorie mare care, pe lângă avantajul concentrării, prezintă şi pe acela de a ameliora considerabil produsele noastre. Tot deodată, prin marea capacitate a noului funicular, minele Aninoasa şi Piscu îşi vor putea augmenta producţiunea cu uşurinţă, aşa că adăugând producţia lor la cea a minelor Est şi Petrila vom acoperi toată cererea la grupul Petroşani şi vom putea închide mina Dâlja în mai 1932, de unde va reuşi un mare beneficiu. La un capitol ce va urma vom vedea importanţa avantagiilor concentrării de mai sus.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter