30.09.2018,  11:25:17 | 0 comentarii | 588 vizualizari
Suntem curioși să vedem / Memorandumul pentru guvern
de Corneliu BRAN

În mod surprinzător faţă chiar şi de unii colegi de partid ai dumnealui, Mircea Bobora a ţinut în prima parte a discursului să-şi exprime mulţumirea faţă de „activitatea consiliului judeţean în Valea Jiului”.

Aceasta ar putea să fie o părere a preşedintelui, şi nu îl contrazicem. Doar îi sugerăm, pe bune şi amical, faptul că nu chiar toţi cetăţenii Văii Jiului sunt de acord cu asta, deşi, evident, mai este timp ca părerile să se întoarcă cu 180 de grade în condiţiile în care se vor reabilita şi moderniza cele două drumuri spre staţiunile turistice Parâng şi Straja, ori drumul de la Valea de Peşti, toate acestea fiind aflate sub păstorirea consiliului judeţean. Faptul că în Parâng au început pe final de an lucrările, după vreo 20 de ani de aşteptare şi vreo patru-cinci de tergiversare (imputabilă nu doar PSD, ci și PNL, care a condus județul – n.r.), nu înseamnă că s-a şi terminat treaba. Plus că rămâne de văzut cum va fi şi calitatea lucrărilor după finalizare. Iar în ceea ce priveşte drumul din Straja, la fel, mai cu seamă că încă nici n-au început lucrările, iar iarna îşi cam face deja simţită prezenţa în mod special noaptea.
Până vom vedea la modul concret ce şi cum, redăm declaraţia preşedintelui consiliului judeţean, făcută joia trecută la inaugurarea biroului consiliului județean la Petroșani: „Şi fără acest birou, consiliul judeţean a avut o preocupare deosebită pentru ceea ce înseamnă problematica Văii Jiului. Ştiţi foarte bine de proiectul pe fonduri europene pentru diminiuarea emisiilor de CO2, deci trecerea la un transport în comun ecologic. Sau pornirea investiţiei la drumul din Parâng, unde de câteva zile se lucrează, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat de o săptămână şi jumătate în urmă (deci se lucrează pe traseul Cabana Rusu - staţiunea Parâng). Şi nu numai atât! Încercăm să direcţionăm investitorii, mici sau mijlocii, în Valea Jiului”. 
În partea a doua a discursului, Mircea Bobora a vorbit şi de platforma pentru zonele miniere creată de Comisia Europeană, precum şi de un proiect care ar putea să rezolve problemele Văii Jiului, susţinând în acest sens faptul că are pregătită o schiţă de Memorandum pe care ulterior Guvernul României îl poate trimite Comisiei Europene, prin care să arate că susţine acest proiect:
„Ceea ce vreau să vă spun este altceva, dar legat de Vale... Discutând împreună cu dl. Sorin Vasilescu cu membrii guvernului, cu d-na ministru Rovana Plumb, dar şi cu comisarul european care a fost acum câteva zile în Valea Jiului, am găsit o soluţie pentru ceea ce înseamnă demararea proiectului de investiţii teritorial integrate, ca fiind singurul mod prin care să fie cuprinse coerent toate problematicile Văii Jiului. Aş vrea să vă spun că această investiţie teritorial integrată presupune înainte un Memorandum al Guvernului României. Avem o schiţă de Memorandum, memorandum care să ateste susţinerea Guvernului României pentru acest gen de investiţii. Vreau să vă mai spun că legat de acest tip de investiţii, pe care l-am considerat ca fiind nu numai viabil dar şi eficient, o să se găsească mulţi care o să-şi atribuie paternitatea acestei iniţiative. După părerea mea nu este corect ca paternitatea să o soliciţi în momentul când n-ai avut nicio contribuţie la ceea ce rezultă în urma relaţiei economice şi lobby-ului ce se face pentru un asemenea proiect. În continuare mai vreau să spun că acest gen de proiect a rezolvat situaţii similare în Europa, noi fiind membri ai Uniuniunii Europene. A rezolvat situaţii din Silezia, din bazinul Ruhr, a rezolvat situaţii din bazinele carbonifere ale Marii Britanii şi, nu în ultimul rând, a rezolvat situaţii din bazinele miniere ale Spaniei. Considerăm că merităm şi noi – fiind vorba de proiecte cu un mare grad de echivalenţă – să beneficiem de acest lucru. Investiţia teritorial integrată – şi cu asta termin – va cuprinde în urma unui Memorandum, absolut toate problematicile socio-economice care se desfăşoară în Valea Jiului, având un capitol aparte pentru ceea ce înseamnă atractibilitate inclusiv pentru investiţiile străine! Pentru că proiectul porneşte de la infrastructură şi se termină cu ce doriţi dumneavoastră, că mi-e teamă să fac o ierarhizare şi să pun pe ultimul loc, ştiu eu, turismul, educaţia, sănătatea sau investiţiile economice... cele care, toate, sunt vizualizate, conform Programului PSD, pe acelaşi palier de importanţă”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter