01.10.2018,  18:35:16 | 0 comentarii | 484 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Universitatea din Petroşani / Deschiderea anului universitar 2018-2019 
de Corneliu BRAN

Anul acesta, de la gala deschiderii noului an universitar (2018-2019), de la Universitatea din Petroşani, unde au fost prezenţi din nou sute de studenţi, cadre universitare şi invitaţi din lumea politicii, administraţiei locale şi a unor instituţii ce au legătură strânsă în timp cu singura universitate de stat din judeţul Hunedoara, am ales să prezentăm câte un paragraf din ceea ce au avut de transmis cea mai mare parte dintre cei ce au luat cuvântul. 

Rectorul Radu Sorin
„(...) 70 de ani de tradiţie universitară la Petroşani, în Anul Centenarului unităţii naţionale a românilor, arată că învăţământul superior petroşenean, trecând prin transformările inerente fiecărei perioade, este astăzi un învăţământ diversificat ca şi conţinut şi în acelaşi timp adaptat la cerinţele economiei de piaţă (...). Modernizarea bazei materiale şi dotarea universităţii sunt şi vor fi o prioritate a noastră. Pentru acestea s-au scris multe proiecte care să atragă fonduri din programele naţionale şi europene. Numai în acest an s-au obţinut finanţări în valoare de 400.000 lei pentru două proiecte în cadrul fondului de dezvoltare instituţională. S-au obţinut, de asemenea, două proiecte în cadrul Programului Operaţional Capital Uman în valoare de 10 milioane lei. Alte trei proiecte sunt în evaluare cu şanse mari de reuşită. Cel mai important este proiectul la care s-a obţinut punctajul de calificare, urmând a se semna prefinanţarea în cadrul POR, proiectul având o valoare de 3 milioane de euro, 2,5 milioane de euro din această sumă fiind destinată modernizării laboratoarelor pentru predare şi cercetare din universitatea noastră, iar 500.000 de euro fiind destinaţi pentru creşterea eficienţei energetice a corpului de învăţământ C (...). Doresc să urez în noul an universitar pe care îl inaugurăm astăzi multă sănătate, fericire şi succese în plan personal şi profesional tuturor membrilor corpului profesoral, studenţilor şi întregului personal al Universităţii din Petroşani. Declar deschis anul universitar 2018-2019”.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora
„(...) Universitatea din Petroşani are privilegiul de a fi unicat în ceea ce înseamnă învăţământul superior românesc în ceea ce priveşte pregătirea specialiştilor în anumite domenii. Vreau să vă felicit că aţi ajuns cu universitatea în anul 70, în Anul Centenarului aşa cum a prezentat domnul rector (...). Vreau să vă spun că sunteţi o universitate de mare ţinută şi asta nu numai datorită implicării pe care instituţiile publice o au în ceea ce înseamnă activitatea dumneavoastră şi în numele Consiliului Judeţean Hunedoara vreau să vă menţionez că în continuare noi vom fi implicaţi în ceea ce înseamnă parteneriat, atât în domeniul cultural-sportiv, cât şi în ceea ce înseamnă promovarea comunicărilor ştiinţifice ce au loc la Universitatea din Petroşani”.

Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul de Hunedoara
„(...)Dragi studenţi, începeţi anul universitar în Anul Centenar, iar acest moment vă va marca şi va avea o influenţă mare asupra activităţii pe care o veţi avea în continuare. Doar un singur lucru să nu uitaţi: acum 100 de ani Unirea s-a făcut cu aportul şi cu truda în primul rând a intelectualilor. A existat o clasă politică a oamenilor de stat din acea vreme, care au ştiut să facă în aşa fel încât România să devină ceea ce este azi. Mă gândesc la ceea ce spunea Brătianu la deschiderea anului universitar din acele vremuri, de la Iaşi, care vorbea despre ceea ce vă spuneam eu înainte, că a fost o luptă şi momentul astral al României de la 1 Decembrie 1918 a creat România Mare. Şi lansa un mesaj către studenţi care spunea: noi ne-am făcut datoria, este misiunea voastră să consolidaţi această mare victorie! Este misiunea noastră, a tuturor, să facem această ţară mai puternică, România să fie un stat aşezat (...)”.

Cristian Resmeriţă, senator de Valea Jiului
„(...) Eu, faţă de ceilalţi care sunt la masă, poate că sunt puţin mai aproape de vârsta voastră. Pot să vă fac o recomandare din suflet: să folosiţi fiecare zi pe care o petreceţi în universitate, să învăţaţi, pentru că în momentul în care veţi face asta veţi rămâne cu un singur lucru: vă veţi forma ca oameni! Universitatea este locul în care cel mai bine se formează caractere, este locul în care se formează cel mai bine oamenii. Eu cred că şansa pe care o aveţi de a fi astăzi aici – şi eu cunosc destul de bine şi corpul profesoral, care este de excepţie – este un avantaj deosebit pentru dumneavoastră, studenţii. Cred că asta e important, ca dumneavoastră, cei care sunteţi înscrişi ca şi studenţi indiferent la ce formă de învăţământ, să fiţi foarte serioşi, pentru ca dumneavoastră să deveniţi stâlpi ai societăţii (...)”.

Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului
„(...) Şi eu sunt absolvent al Universităţii din Petroşani şi mă mândresc cu acest lucru de fiecare dată. Chiar dacă astăzi în sală e puţin mai rece, să ştiţi că nu e o întâmplare, e o chestiune deliberată, pentru că aici la universitate se gândeşte în general la rece, şi nu ca în politică, unde suntem mai înfierbântaţi (...). Vreau să felicit doamnele şi domnii profesori din cadrul universităţii şi, implicit, conducerea pentru eforturile pe care le fac pentru a menţine această instituţie de învăţământ, pentru a o dezvolta şi pentru a menţine flacăra aprinsă, aici, la Petroşani, a învăţământului superior românesc, în special a acestei ramuri tehnice ce ţine de activităţile care au legătură cu mineritul, chiar dacă situaţia actuală nu este foarte bună pentru această activitate. Vreau să vă felicit şi pe voi, studenţii universităţii, în special pe cei din anul I, pentru faptul că aţi ales să fiţi studenţi aici la Petroşani, la o universitate care are o istorie aparte şi care cu siguranţă va rămâne un etalon în învăţământul superior românesc (...)”.

Maria Ştefănie, inspector şcolar general
„(...) Vă rog să-mi permiteţi să-i adresez domnului rector, Mihai Radu Sorin, felicitări pentru că a dovedit că este un om de înaltă ţinută profesională şi iată că astăzi a fost răsplătit de către consilierii municipali ai municipiului Petroşani şi de către domnul primar, toată consideraţia mea pentru acest gest (...). Vă adresez cu acest prilej, cu multă bucurie, din partea echipei Inspectoratului Școlar Judeţean şi a mea, un salut călduros! Vă dorim tuturor un an universitar cât mai bun, cu multe realizări şi cu performanţe deosebite! Dragi studenţi, îndemnul meu este către voi în primul rând. Vreau să vă felicit că aţi ales să vă înscrieţi la această instituţie de învăţământ superior din Petroşani. Îi felicit pe cei din anul I pentru că au trecut de admitere şi pe cei din anii mai mari pentru promovarea în acest an universitar. Vă îndemn să vă implicaţi cu perseverenţă în toate activităţile din programul de bază – şi aici mă refer la cursuri, seminarii, laboratoare – dar şi în activităţile culturale, sportive şi artistice, în activităţile din proiectele universităţii (...) Vă îndemn să fiţi activi şi după absolvirea acestei facultăţi să deveniţi competitivi pe piaţa muncii (...)”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter