03.10.2018,  18:28:50 | 0 comentarii | 2194 vizualizari
Primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă: „Staţiunea Straja este în primele trei staţiuni din România din punct de vedere al pârtiilor de schi şi al lungimii lor!”
de Corneliu BRAN

Într-o conferinţă de presă, primarul Lucian Resmeriţă a dezvăluit şi câteva din realizările din staţiune, private sau ale administraţiei locale, precum şi planurile din 2019 ale administraţiei locale legate de staţiunea Straja, în afară de PUZ-ul de care v-am relatat în ediţia de ieri. Redăm cele mai importante aspecte din declaraţiile primarului, precum şi câteva din răspunsurile sale la întrebările adresate de presă.

Investiţii, realizări, proiecte de viitor 
„Anul acesta un investitor a reuşit să mai construiască din banii proprii încă un telescaun. Anul viitor avem un proiect cu un alt investitor din Straja, care ne-a depus documentaţia pentru a face un alt telescaun în staţiune, de 1,8 km. Staţiunea se dezvoltă în fiecare an. Anul viitor este posibil ca în staţiunea noastră să avem şi o pârtie de sanie, pe care nu am avut-o până acum. Avem multe asemenea aspecte pozitive. Un investitor a cumpărat în acest an 10 tunuri de zăpadă noi, din bani proprii. Noi avem achiziţionate de primărie 10 tunuri, suntem iar în achiziţie pentru încă 10 tunuri şi avem cele 10 cumpărate de investitorul respectiv. Tot se aude că nu ştiu ce face unul cu tunurile, sau altul... Tunurile sunt pentru zăpadă, fără aceste tunuri şi fără investiţia majoră a Ministerului Dezvoltării şi a primăriei din Lupeni staţiunea Straja nu mai exista astăzi. Pentru că în ultimii patru ani – şi noi cunoaştem foarte bine aceste aspecte – în Straja nu a fost zăpadă suficientă, nu a nins de Crăciun şi de Revelion în ultimii ani. A fost doar frig, dar nu a nins, astfel că nu se putea practica schiatul în aceste condiţii... Turiştii în staţiunea noastră nu vin iarna decât pentru schi, asta în proporţie de 90%. Nu vin pentru drumeţii pe timp de iarnă că nu se pot face, nu vin pentru alte activităţi fiindcă nu avem. Aici nu vreau să înţelegeţi că numai noi nu avem pe timp de iarnă altceva în staţiune decât posibilitatea de schiat, deoarece aşa e şi în cele mai multe din staţiunile noastre. Nici în Poiana Braşov dacă nu se schiază să nu credeţi că turiştii au mare lucru de făcut iarna, stau în cabane sau se plimbă o oră-două prin staţiune, că altceva nu prea au ce să facă. În general, staţiunile sunt făcute în aşa fel încât să se prioritizeze anumite perioade de timp. Noi în Straja am reuşit să prioritizăm lunile iulie-august la maxim, deoarece am avut 1.000 de copii zilnic, care au făcut diferite trasee, diferite acţiuni (...) şi lunile de pe timp de iarnă când prioritară este zăpada. Or aceste tunuri de zăpadă au făcut diferenţa, plus instalaţiile pe cablu, tot mai moderne şi mai multe în ultimii ani (...).Vreau să mai spun aici un lucru important... Telegondola este verificată din punct de vedere al ISCIR, mai durează vreo săptămână-două şi toate lucrurile vor fi în regulă. Telescaunul de sus din Straja, de care v-am vorbit şi anul trecut, dar nu am reuşit să ne încadrăm cu toate, de anul acesta va fi funcţional. Acest telescaun ne duce până în vârful staţiunii Straja, de unde ar trebui să avem legătura cu Vulcanul, pentru a reuşi să avem acel domeniu schiabil întins, unic la nivel de România! Şi eu vă spun acum, că consider şi cred că după investiţiile care s-au făcut în staţiunea Straja, aceasta este în primele trei staţiuni din România din punct de vedere al pârtiilor de schi şi al lungimii lor”.

PUZ-ul va rezolva şi problemele PSI
L-am întrebat pe primar dacă pe linia PSI au fost rezolvate problemele, ştiind că în trecut au fost probleme cu hidranţii, dar şi cu apropierea construcţiilor din lemn în anumite zone.
„Pe linia PSI problemele vor fi rezolvate de acest PUZ de care am vorbit. PUZ-ul trebuie să ne aducă avizul PSI, prin care noi o să fim obligaţi ca primărie să facem demersurile pe care ni le cere nouă acest PUZ. Dacă avem nevoie de hidranţi, de bazine de apă în plus, trebuie să le creăm. Dar din punct de vedere al apei, să ştiţi că nu avem probleme deoarece avem un lac de acumulare de 75.000 mc de apă. El este suficient şi în caz de vreo criză a apei, Doamne fereşte, dar pentru tunurile de zăpadă”, ne-a răspuns Lucian Resmeriţă. 

„Schi în Carpaţi” - realizat 60%
Referitor la situaţia proiectului în derulare „Schi în Carpaţi”, via Ministerul Dezvoltării, un subiect într-adevăr interesant, în condiţiile în care atât Straja, cât şi Parângul au cam fost lăsate baltă cu finanţarea acestui proiect în ultimii ani, primarul Lupeniului a declarat: „Momentan, n-am primit bani de la minister. Proiectul este blocat. Consider că avem un ministru cam nepregătit. Ministrul are, spre fericirea mea, un cabinet foarte bine pregătit, dar el nu ştie în ce s-a băgat... Noi, ca Lupeni, şi încă două staţiuni suntem cazuri puţin mai aparte, prin faptul că am reuşit să finalizăm cam 60% din proiectul avut, Schi în Carpaţi. Noi am avut un proiect licitat, în derulare până la un moment dat când contractul a expirat. Noi nu l-am mai prelungit din cauza faptului că ştiţi că am avut probleme cu acest domeniu schiabil şi nu ni le-am mai dorit... Și am dorit să licităm din nou. Am primit acordul lor, al ministrului, când era un alt ministru nu acesta de-acum. Ne-a virat şi în cont la momentul respectiv o sumă de 47 miliarde lei pentru a face nişte lucrări pe care le aveam în Masterplanul mare, după care în momentul când a venit noul ministru a căzut totul, trebuind să luăm totul de la capăt. Da, banii aceia ne-au fost retraşi acum doi ani de zile, de-atunci nu am mai primit bani (...)”.

Ce s-ar mai putea face prin proiectul „Schi în Carpaţi” în staţiunea lupeneană?
Legat de cele 40 de procente nerealizate deocamdată în acest mare proiect, Lucian Resmeriţă ne-a spus ce lucrări ar cuprinde acest procent rămas deocamdată: „Sunt lucrări mult mai complexe. Avem de făcut un teren de fotbal cu tribune, un teren de fotbal în aer liber, o sală de sport acoperită. Mai avem câteva telescaune care trebuie să lege alte deschideri care trebuie făcute, mai avem pârtii noi, inclusiv legătura cu Vulcanul care este şi pe proiectul celor din Vulcan. Legat de pârtii noi, am avea de făcut pârtii pentru sănii de sus din staţiunea Straja până jos la telegondolă, pentru a fructifica la maxim telegondola. Scopul nostru este acela de ai aduce pe oameni cât mai mult în partea de jos. Sincer să fiu nu ştiu acum să vă spun de câţi bani am mai avea nevoie, deoarece suma nu ar proveni numai de la minister. Dar să ştiţi că suma pe care am primit-o de la Ministerul Dezvoltării nu este una foarte mare, noi am reuşit... la un moment dat în România s-a făcut o reglare  a anumitor conturi fiscale din punct de vedere al statului. Cine avea datorie la stat şi altă firmă avea datorie la stat, puteau să se compenseze unul pe cealălalt. Era o chestiune contabilă. Noi am plătit foarte mult în domeniul Straja prin această metodă, nu neapărat prin bani lichizi veniţi către staţiune. Cred că în procent de 60% sunt bani din compensările pe care le-am avut în diferite situaţii (...). Cea mai mari investiţie este a primăriei din Lupeni, deoarece a cuprins cele mai importante puncte: avem apă, tunurile de zăpadă, gondolă, drumuri. Dacă aveam telescaunul acela vechi cu siguranţă poate că azi nimeni nu mai urca în staţiune. Investitorii vin şi ei cu plusurile lor, completează ce nu este. Ei au pârtiile de ani de zile şi e bine că le au”.

Consiliul judeţean s-a ţinut de cuvânt
Vestea bună dată de primar, tot marţi şi tot legat de Straja, este că discuţiile legate de reparaţiile drumului din Straja s-au concretizat şi în acest an consiliul judeţean va turna „un covor asfaltic din partea de sus, de unde avem barierele pentru parcare, pe o distanţă de 2,5-3 km. De-acolo vor veni cu un strat de asfalt de 5 cm până în zona în care banii alocaţi se vor consuma... La anul vom vedea”, a completat primarul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter