04.10.2018,  18:17:42 | 0 comentarii | 565 vizualizari
INFORMARE privind Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (“CEH”) (V)
de Ziarul Vaii Jiului

Ca şi concluzie finală în acest studiu, operatorul de transport ţi sistem (OTS) a recomandat menţinerea grupului de la CET Paroşeni şi cel puţin a unui grup în CTE Mintia până la finalizarea (termen estimativ anul 2024), a lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv și capacitatea de interconexiune internațională.
Concluzia rezultată din calculele efectuate în cadrul studiului menţionat a fost că pentru respectarea criteriului (N-1) este necesară asigurarea unor puteri de circa:
- 155 MW la TermocentralaMintia
- 115 MW la Termocentrala Paroşeni 
- Pentru ipotezele considerate la nivelul studiului, în situaţia unor puteri mai mici produse în cele două termocentrale, criteriul (N-1) nu se respecta şi sunt necesare măsuri de eliminare a congestiei.
Notă: CRITERIUL (N-1) reprezintă regula ENTSO-E conform căreia, după defectarea unui singur element de reţea (cum ar fi: o linie electrică, un transformator, un grup generator sau în unele cazuri o bară de staţie electrică), elementele rămase în funcţiune trebuie să poată face faţă schimbărilor circulaţiilor de curenţi în reţea provocate de această singură defectare.
Proiecția SIEG este concepută pentru perioada 2018-2024, cu o valoare totală a compensaţiei acordată celor două grupuri estimată după cum urmează:
- 1.074 mil lei pentru Termocentrala Paroşeni
- 1.479 mil lei pentru Termocentrala Mintia.
Compensaţiile acordate vor trebui să acopere diferenţa între costurile de producţie şi preţurile de vânzare a energiei electrice, şi să asigure realizarea investiţiilor de mediu şi de reabilitare/modernizare în cele două termocentrale.
Sursa de finanţare a compensaţiei ar urma să fie asigurată dintr-o contribuţie (taxă) pentru siguranţa aprovizionării cu energie electrică. 
Pentru obligaţia de serviciu public ce va fi încredinţată, Statul român se va asigura că valoarea compensaţiei primite de operatorul economic respectiv nu va depăşi ceea ce este necesar pentru realizarea SIEG plus un profit rezonabil de maxim 5%. 
În discuţiile care au avut loc până în prezent, autorităţile române au precizat că acest ajutor de stat de tip SIEG ar trebui notificat cât mai curând. SIEG-ul va contribui la creşterea atractivităţii activelor viabile ale CEH în condiţiile vânzării acestora prin proceduri transparente şi competitive, în vederea asigurării discontinuităţii economice cerute de Comisia Europeană.

Pentru a continua evaluarea compatibilităţii meca­nismului de compensare cu cadrul SIEG pentru 2012, echipa de caz a revenit, la data de 6 august 2018, cu o nouă solicitare de informaţii privind SIEG-ul. 
Autorităţle române au transmis, la data de 31 august 2018, Comisiei Europene răspunsul la solicitarea de informaţii suplimentare.

H. Iniţierea în vederea aprobării de către Guvernul României a proiectului de Memorandum cu tema „Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. - situaţia actuală şi perspective”
Ministerul Energiei a iniţiat, în vederea aprobării de către Guvernul României, proiectul de Memorandum cu tema „Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. - situaţia actuală şi perspective”.
Proiectul de Memorandum a fost transmis la data de 14 martie 2018, în vederea avizării, la următoarele instituţii avizatoare: MDRAP, MM, MFP, MMJS , MFE şi la SGG.
Ca urmare a faptului că Ministerul Mediului a avizat negativ proiectul (pentru neîndeplinirea condiţiilor de mediu a instalaţiilor din cadrul SCEH) iar Ministerul Finanţelor Publice a avizat proiectul cu observaţii, proiectul de Memorandum a fost retras.
A fost reluată procedura de iniţiere, proiectul de Memorandum fiind modificat în sesnul în care, au fost menţinute doar următoarele măsuri din MOU anterior: iniţierea demersurilor necesare pentru constituirea unui Comitet Interministerial ţi continuarea colaborarii dintre Ministerul Energiei, CNTEE Transelectrica, ANRE, Ministerul Mediului ţi Consiliul Concurenţei în vederea finalizării tuturor documentelor necesare notificării unui ajutor de stat de tip SIEG pentru funcţionarea unui/unor grupuri energetice din cadrul CEH, până în anul 2024.
Proiectul de Memorandum a fost transmis la data de 02.07.2018, către următoarele instituţii avizatoare: MFP, MDRAP, MMJS şi MFE.
Proiectul de Memorandum cu tema „Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. - situaţia actuală şi perspective”, actualizat, a fost avizat de MDRAP, MMJS şi MFE, fiind în procedură de avizare la Ministerul Finanţelor Publice.

I. Proiectul de realizare a unei capacități energetice noi, în ciclu mixt pe gaze, la Sucursala Electrocentrale Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara SA.
Ø Necesitatea și oportunitatea investiției
o se regăsește în Programul de Guvernare – Capitolul „Politici în domeniul energiei”;
o realizarea unei capacități energetice noi, moderne, funcționând pe gaze, în cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, va conduce la înlocuirea unor capacități de producție învechite; 
o punerea în funcțiune a unui grup nou în cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia este evidențiată și de poziția comunicată oficial de CN TEE Transelectrica;
Ø Efecte economico–sociale
o proiectul va utiliza facilitățile existente (gaze natu­rale, apa de răcire, apa demineralizată, evacuarea pute­rii, alte instalații/echipamente existente în cadrul sucursalei);
o investiția va fi aliniată ultimelor cerințe ale regulamentelor privind protecția mediului;
o capacitatea va produce și livra energie electrică și termică; va furniza servicii tehnologice de sistem;
o se estimează că vor fi necesari cca. 100 angajați care să deservească această capacitate;
Ø Documentația tehnică
o studiul de fezabilitate (SF) cu privire la investiția „Grup energetic în ciclu combinat, în condensație, cu capacitate de 400 MW și funcționare pe gaze naturale”, realizat în 2011 de Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA („ISPE”) și trebuie actualizat.
Ø Date economico–financiare ale investiţiei conform SF din 2011:
o Valoarea estimată a investitiei:310 mil. Euro (inclusiv TVA)
o Termenul de realizare a investiției: cca. 48 luni.
Ø Etape şi demersuri întreprinse de Ministerul Energiei
Ø 18.07.2018 - întâlnire cu reprezentanti ai MF şi ANAF pentru identificarea unei soluții pentru demararea proiectului investițional menționat; la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai companiei.
Ø 05.07.2018-ME a solicitat MF acordul pentru o întâlnire cu reprezentanţi ai ANAF pentru identificarea unei soluții pentru demararea proiectului investițional menționat- 
Ø 18.06.2018 – dezbateri cu cele 4 companii pe marginea posibilităților/formulelor de colaborare în vede­rea realizarii investiției.
Ø 13.06.2018 – semnarea Angajamentului de confi­dențialitate cu reprezentantul investitorului SAMIK E&C CO LTD, Seul, Coreea de Sud.
Ø 08.06.2018 – ME a solicitat în mod explicit un acord de principiu al MFP – ANAF cu privire la demararea discuțiilor cu potențialii investitori. Poziția MFP este absolut necesară în vederea discuțiilor viitoare cu potențialii investitori;
Ø 30.03.2018 – cele 4 societăți au fost invitate a prelua SF elaborat de ISPE (în baza semnării unui angajament de confidențialitate - AC); angajamentele de confidențalitate au fost semnate și predat Studiul de fezabilitate celor 4 societăți; 
Ø 27.03.2018 –ME a solicitat poziția MFP față de posibilitatea declanșării unei proceduri de atragere de investiții și investitori, având în vedere faptul că toate bunurile aflate în amplasamentul Sucursalei Electrocentrale Mintia sunt sub sechestrul MFP-ANAF. În răspunsul primit în 17.05.2018, MFP a comunicat faptul că „în ceea ce privește deciziile privind activitatea desfășurată de CEH și stabilirea oportunității investi­țiilor care se vor realiza, acestea revin exclusiv Ministerului Energiei în calitate de acționar al societății”.
Ø 26.03.2018 – s-a solicitat un punct de vedere de la Transelectrica cu privire la oportunitatea acestei investiții noi; Transelectrica a comunicat în 23.05.2018 ca prin construcția unei capacități noi, în amplasamentul SE Mintia “se va îmbunătăți funcționarea Sistemului Electroenergetic Național prin prisma următoarelor aspecte”.
Ø 21.03.2018 – au fost invitate societăților ROMGAZ, ELECTRICA, HIDROELECTRICA și SAPE pentru prezentarea proiectului.

J. Inițierea, de către Comisia Europeană (COM), a procedurii de investigație privind posibile ajutoare de stat pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA - Decizia nr. C(2018)1442 final- Ajutor de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara
La data de 12.03.2018, prin Decizia nr. C(2018)1442 final- Ajutor de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara, Comisia Europeană a initiat procedura de investigatie formala privind posibile ajutoare de stat pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA si a solicitat autoritatilor romane sa îsi prezinte observatiile si sa furnizeze toate informatiile care ar putea contribui la evaluarea celor cinci împrumuturi care fac obiectul proceduri, cu risc major de recuperare.
Autorităţile române au transmis Comisiei Europene, la data de 08.05.2018, informaţiile solicitate şi observaţiile cu privire la Decizia nr. C(2018)1442 final.
Cazul este în analiză iar ţinta Comisiei Europene este să finalizeze cazul în acest an. 

K. Punerea în întârziere a României în cauza 2018/2202 având ca obiect depășirea limitelor de emisii industriale stabilite prin planul naţional de tranziție
Ministrul Energiei, Anton ANTON
 (va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter