04.10.2018,  18:33:28 | 0 comentarii | 638 vizualizari
Mircea Bobora despre situația de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”: „Dacă e necesar vom face şi audit pe partea financiară”
de Corneliu BRAN

După scandalul făcut de directorul Teatrului „I.D. Sîrbu” în conferinţa de presă de săptămâna trecută, după ce ZVJ „şi-a permis” să ceară timp de multe săptămâni pe prima pagină modul cum au fost cheltuite cele 300.000 lei pentru gala teatrale din vară, prin care au fost marcaţi 70 de ani de teatru în Valea Jiului şi după ce reprezentantul cotidianului regional „şi-a permis” să ceară o listă cu cheltuieli semnată şi ştampilată, aşa cum se procedează în orice instituţie publică în relaţia cu presa când se discută de bani publici şi deloc puţini, preşedintele Mircea Bobora a luat act de cele petrecute şi a ţinut să poarte o „discuţie lămuritoare” cu directorul Cosmin Rădescu şi cu reprezentanţi ai instituţiei culturale subordonate consiliului judeţean. 

Mai mult, preşedintele consiliului judeţean ne-a informat joi, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Petroşani că a ţinut să clarifice tot joi şi dacă directorul teatrului este supărat pe el sau pe cineva din consiliul judeţean, asta după ce aflase tot din presă că în timpul conferinţei directorul Rădescu a tras câteva „săgeţi” şi înspre administratorul public al judeţului, Costel Avram, dar şi înspre dumnealui. 
„Referitor la teatru, vă pot spune că directorul teatrului, Cosmin Rădescu, a menţionat, citez: Nu am nimic cu absolut nimeni din consiliul judeţean şi nu există din partea mea un conflict cu consiliul judeţean. Toate lucrurile au pornit de la ceea ce a însemnat completarea fondurilor cu sume care nu au fost cheltuite de instituţiile subordonate, pentru a asigura cu fonduri Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pe care am considerat-o ca fiind prioritatea zero la momentul ăsta. Ei, lucrurile vor evolua şi joia viitoare vom putea discuta dacă ceea ce vă spun acum, precum că nu există niciun conflict, se şi adevereşte sau nu. Şi îmi veţi putea pune toate întrebările referitoare la treaba asta (...). N-a fost vorba de un termen (de o săptămână, după cum a venit întrebarea pusă din sală – n.r.), aşa cum n-a fost vorba de somat în momentul când i-am spus că în spiritul transparenţei, începând de la preşedinte şi terminând cu, ştiu eu, ultimul angajat ca şi perioadă de timp, trebuie cu toţii să fie absolut deschişi cu populaţia şi, mai ales, cu voi, care sunteţi interfaţa între instituţie şi locuitorii Văii Jiului”, a declarat preşedintele Mircea Bobora.
A urmat o întrebare pusă de o colegă jurnalist, care a menţionat că din ce ne-a spus preşedintele se înţelege că supărarea directorului teatrului provine de la faptul că conducerea consiliului judeţean a retras din conturile teatrului suma de 600.000 lei...
„Nu. Supărarea a plecat de la lucruri neprincipiale, lucruri care se iscă de multe ori din cauza zvonisticii. De exemplu, s-a auzit că instituţia consiliului judeţean se gândeşte la schimbarea activităţii teatrului, el în loc de forma actuală să fie dat pe lângă teatrul din Deva. E un lucru complet neadevărat! Nimeni nu s-a gândit şi nimeni n-a venit cu o propunere din asta. Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani e o instituţie care trebuie să rămână în continuare, fiind un furnizor de cultură în Valea Jiului. Ieri am avut o şedinţă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, unde, la sfârşitul şedinţei, a venit o doamnă profesoară, nu cunosc cum o cheamă, dar e din Valea Jiului, care m-a rugat să nu sacrificăm teatrul din Valea Jiului. Repet, nimeni nu s-a gândit la acest aspect!”, a menţionat preşedintele.
Am pus şi noi o întrebare, dacă cumva preşedintele consiliului judeţean l-a întrebat pe directorul Rădescu de ce e supărat, totuşi, pe presă?
„Cu presa, vă repet ce i-am sugerat în mai multe rânduri directorului Rădescu şi nu de-acum, cred că de-acum un an: să aibă o relaţie transparentă şi nu să se supere! Pentru că nu există motivaţii pentru mine, de exemplu, că unul din voi îmi pune o întrebare incomodă. Dacă eu nu sunt în stare să răspund la o întrebare incomodă, e vina mea nu e vina voastră. Pentru că nu există întrebări stupide, există numai răspunsuri stupide”, a răspuns elegant preşedintele, semn că nici vorbă ca directorul să-i fi sugerat că doreşte să-şi ceară scuze presei locale, nu doar ZVJ-ului ori subsemnatului, pentru modul cum s-a comportat la conferinţa de presă, cât şi pentru toate aluziile de pe Facebook legate de alţi colegi jurnalişti, nemaivorbind de „huo”-urile prelungite ale unor actori la plecarea de la conferinţa de presă şi de întrebările aşa-zis ironice şi urlate, „care presă?”... şi aşa mai departe... că și noi, dacă n-am avea mine, am putea să-i imităm și să întrebăm: „care teatru?”. 
În privința auditului la teatru, Mircea Bobora a declarat: „La teatru s-a făcut audit, a fost un audit pe resurse umane, dar dacă e necesar vom face şi audit pe partea financiară”.
„Eu sunt împăciuitor de felul meu când văd că lucrurile o iau razna, dar în condiţiile de-acum vă spun că nu există o motivaţie serioasă pentru a fi deranjat cineva de jucătorii acestei piese...”, a continuat enigmatic preşedintele.
Rămâne în continuare să vedem joia viitoare, cu toţii, cum mai evoluează acest subiect, în condiţiile în care o parte din jurnaliştii locali se simt în continuare „luaţi în bărci” de către unii şi alţii de pe la teatru, fie în mediul online, fie în anumite „discuţii cu amicii”... De ce se doreşte menţinerea unui climat „războinic” în relaţia cu presa locală, doar cei implicaţi în treaba asta ne pot spune, că doar nu vom vorbi noi în locul lor sau vom face supoziţii... Culmea-culmilor, toate astea după ce timp de mai bine de un an de la instalare, directorul teatrului a avut în gene­ral o presă bună (și gratuită), care a prezentat atât activitatea noii conduceri în mod corect, cât a şi făcut o serioasă propagandă pieselor de teatru ce aveau să fie jucate pe scena teatrului, avanpremierele ajungând întotdeauna la cititori aşa cum trebuie, inclusiv în ZVJ, un cotidian care mereu a sprijinit cultura şi actele culturale.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter