07.10.2018,  19:59:00 | 0 comentarii | 488 vizualizari
INFORMARE privind Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (“CEH”) (VI)
de Ziarul Vaii Jiului

Comisia Europeană a transmis autorităţilor române, la data de 20.07.2018, scrisoarea de punere în întârziere în cauza 2018/2202, acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, referitoare la încălcarea art.32 alin.(1) coroborat cu alin.(3) din Directiva 2010/75/UE privind emisiile industrial şi art.6 alin.(2) din Decizia de punere în aplicare 2012/115 de stabilire a normelor referitoare la planurile naţionale de tranziţie menţionate în Directiva 2010/75/UE, prin nerespectarea de către unele instalaţii (SC CET Govora nr. 2 şi SC Electrocentrale Deva nr.2) a limitelor de emisii industrial stabilite prin Planul naţional de tranziţie.
Autorităţile române au la dispoziţie un termen de două luni de la data primirii scrisorii de punere în întârziere pentru a transmite Comisiei Europene un răspuns, respectiv până la data de 20.09.2018. 
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.- Sucursala Electrocentrale Deva nr. 2 a fost inclusă în PNT-ul României de la început.
Potrivit considerentelor din Scrisoarea de punere în întârziere, din datele communicate de către autorităţile române la 12/4/2018, Deva nr. 2 a depăşit, în mod individual plafonele de emisii anuale totale, atât pentru SO2, cât si pentru pulberi, cel puţin în 2016.

Opinia Comisiei este că:
ü prin faptul că nu s-a asigurat ca emisiile de dioxid de sulf şi de pulberi provenind de la instalaţiile de ardere incluse în planul naţional de tranziţie sunt limitate la un nivel care să permită respectarea plafoanelor de emisie stabilite în planul tranzitoriu şi prin faptul că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni emisiile care depăşesc plafoanele respective, România nu pune în aplicare planul naţional de tranziţie acceptat de Comisie în conformitate cu art.32 alineatul (5) din Directiva 2010/75, încălcând astfel articolul 32 alineatul (1) coroborat cu alineatul (3) din Directiva 2010/75, precum şi articolul 6 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare 2012/115.
Şi, în consecinţă, Comisia Europeană consideră că Romania nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 32 alineatele (1) şi (3) din Directiva 2010/75 şi al articolului 6 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare 2012/115.

L. VIDEOCONFERINŢĂ – REPREZENTANŢI DG CONCURENŢA (CE) şi autorităţile române privind cazul S.A. 43785-2018/C-Ajutor de restructurare pentru CE Hunedoara

În data de 31 iulie 2018, Consiliului Concurenţei, la solicitarea Comisiei Europene, a organizat o videoconferinţă între reprezentanţii DG Competition şi autorităţile române.
La videoconferinţă au participat din partea română: Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Energiei, CNTEE Transelectrica S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.

În cadrul videoconferinţei, au fost abordate următoarele subiecte: 
ü imposibilitatea acordării unui ajutor de stat unei societăţi care a primit ajutoare incompatibile,
ü posibilitatea aprobării de către CE a compensaţiei prevăzută pentru SIEG pentru producerea de energie electrică pentru securitatea aprovizionării sub condiţia creării unei noi entităţi juridice cu activele de productie (NewCo); 
ü progresele realizate în ceea ce priveşte separarea legală a minelor de producerea de energie electrică;
ü posibilitatea aplicării procedurii de dare în plată a activelor de producţie necesare realizării SIEG;
ü posibilitatea demarării de către ANAF a procedurilor de executare silită a activelor CEH;
ü analiza posibilităţii emiterii unui act normativ prin care, prin derogare de la prevederile Codului de procedură fiscală, să fie stinse obligaţiile fiscale ale Societăţii Complexul Energetic Hunedora SA; 
ü măsurile necesare pentru transferul activelor de producţie;
ü informare cu privire la faptul ca observaţiile prezentate de România cu privire la Decizia de deschidere a investigaţiei nu elimina îndoielile exprimate în ceea ce priveţte cele cinci împrumuturi;
ü posibil interval de timp pentru adoptarea unui act normativ pentru crearea unei noi entităţi juridice cu activele de producţie:
ü completarea informaţiilor necesare pentru compensarea SIEG a NewCo;
ü informaţii privind adoptarea în aprilie 2018 a unui act normativ privind furnizarea de servicii de sistem în intervalul anual de 400 MW CEH ( OUG nr.26/2018).

Ca şi concluzii operaţionale ale videoconferinţei au rezultat următoarele:
ü RO-A şi CE au fost de acord ca cea mai bună cale de urmat ar fi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, înainte de 20 septembrie 2018;
ü RO-A vor furniza CE un proiect de act normativ cat mai curând posibil
ü RO-A va transmite CE răspunsurile la ultima sa cerere de informaţii privind SIEG, astfel încât CE să poată trece, cât mai curând posibil la faza următoare a unei eventuale notificări (în special data fiind potenţiala „dare în plată” a activelor funcţionale şi crearea NewCo.

M. Iniţierea în vederea aprobării de către Guvernul României a proiectului de Memorandum cu tema “Măsuri în vederea reducerii arieratelor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. - către bugetul consolidate al statului şi unele măsuri privind preluarea unor active în schimbul obligaţiilor fiscale” 

Prin proiectul de Memorandum au fost formulate următoarele propuneri:
ü constituirea unui Grup de Lucru format din specialişti din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF şi Ministerul Energiei în vederea gestionării problematicii aferente operaţiunii de „ dare în plată”
ü iniţierea demersurilor în vederea promovării unui act normativ (OUG) care să conţină derogări de la prevederile Codului de Procedură Fiscală. 
Proiectul de Memorandum a fost transmis la data de 04 septembrie 2018, în vederea avizării, la Ministerul Finanţelor Publice, nefiind avizat până la data de 24.08.2018.

N. CONCLUZII
Având în vedere aspectele sus-menţionate şi riscul iminent de emitere de către Comisia Europeană a deciziei de recuperare a ajutoarelor incompatibile, situaţie care ar conduce la obligaţia Statului român de a recupera ajutoarele de stat incompatibile şi, respectiv lichidarea CE Hunedoara, apreciem că se impun următoarele măsuri:
I. Supunerea spre aprobare Guvernului a Memorandumului cu tema: „Măsuri în vederea reducerii arieratelor Societăţi Complexul Energetic Hunedoara S.A. - către bugetul consolidate al statului şi unele măsuri privind preluarea unor active în schimbul obligaţiilor fiscale”;
II. Iniţierea şi promovarea proiectului de act normativ, astfel cum a fost aprobat de Guvern prin Memorandumul de la pct.I; 
III. Continuarea diligenţelor pentru accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG pentru activele viabile din cadrul CEH, de la Termocentrala Paroșeni de la Termocentrala Mintia (grupul de 150 MW de la Termocentrala Paroșeni (grup 4), retehnologizat, cu investiţiile de conformare la cerinţele de mediu realizate în proporţie de cca 98,02% și grupul nr. 3 de 235 MW de la Termocentrala Mintia, parţial retehnologizat şi fără condiţii de mediu).
IV. Continuarea diligentelor pentru realizarea unei capacități energetice noi, în ciclu mixt pe gaze, la Sucursala Electrocentrale Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara SA, prin identificarea variantei optime de realizare a investiţiei.
Ministrul Energiei
Anton ANTONInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter