09.10.2018,  16:04:42 | 0 comentarii | 362 vizualizari
Banii primiți de Primăria Petroșani la rectificarea bugetară merg în salarii și ajutoare sociale, dar se crează și oportunități de investiții
de Alina PIPAN

Rectificarea bugetară pentru Primăria Petroșani a fost una pozitivă, ceea ce înseamnă că bugetul localității se suplimentează. În ședința consiliului local de astăzi, 9 octombrie, se decide și direcția acestor fonduri. Banii vor ajunge în salariile funcționarilor, plata contribuțiilor și la plata ajutoarelor sociale. Este de menționat faptul că totuși acești bani nu se ”irosesc”, adică ei într-un final se vor vedea în investiții edilitare. La realizarea bugetului pentru anul 2018 am observat o mare precauție a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi care nu s-a angajat în investiții edilitare numeroase, din simplul motiv că nu știa dacă, după noua lege a salarizării, va avea bani și de salariile funcționarilor și de investiții. Așadar a formulat bugetul în așa fel încât să asigure funcționarea fără probleme a aparatului executiv până la finele anului, mai ales că nu știa dacă va avea sau nu o rectificarea bugetară pozitivă la mijlocul anului.

Bani mai mulți pentru a se asigura finalizarea drumului spre Dâlja

Acum, fondurile suplimnetare îi permit să direcționeze bani și spre investiții, iar prima obligație de care vrea să se achite este asigurarea co-finanțării pentru drumul spre Dâlja, proiect finanțat prin PNDL, dar pentru care există și o co-finanțare din bugetul local, prevăzută de lege. O dată ce funcționarea administrativului este asigurată, 800.000 de lei vor ajunge și la execuția drumului spre Dâlja, deci la  Finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

 O parte din banii de investiții merg și în documentațiile necesare atragerii fondurilor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe ( bloc 7 Avram Inacu, bl 120 de pe strada 1 Decembrie)

 

Bani mai puțini pentru clasele de învățământ special, așa cum a decis Guvernul Dăncilă

 

 Primul pe ordinea de zi a ședinței de astăzi este Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Petroşani. Se diminuează capitolul ”Subvenții primate de la bugetul județului pentru clasele de învățământ special„ cu suma de 200.000 lei. Chiar dacă subvențiile vin de la Consiliul Județean Hunedoara, rectificarea negativă s-a făcut de Ministerul Finanțelor și Guvernul Dăncilă, care la rectificarea bugetară au ars învățământul special, și au retras bani din bugetele acestora, motivând că nu au fost cheltuiți. Există aici un efect pervers greu de explicat. Știm clase ale învățământului special din Valea Jiului care au fost reabilitate cu bani veniți din buzunarul profesorilor. Știm că anul trecut am susținut cererea părinților copiilor cu nevoi speciale care cereau să nu li se desființeze clasa pentru copiii cu nevoi speciale. Să forțezi la nivel județean desființarea unei clase cu nevoi speciale apoi să arăți cu degetul că nu se cheltuiesc banii alocați este un act de o perversitate rară, care nu poate fi iertat actualului guvern, pe mandatul căruia se fac aceste abuzuri.  Din fericire anul acesta a fost reînființată clasa pentru copiii cu nevoi speciale, și o parte din bani vor merge la salarile profesorilor, dar pe de altă parte pierde bani.

Clasa specială de la ”I. G. Duca” pierde 150.000 lei pentru asistența socială, și crește capitolul Alte cheltuieli cu 25.000 lei. La ”Dimitrie Leonida”  Capitolul Asistență Socială este diminuat cu 125.000 lei, dar se majorează capitolele Bunuri și servicii și Alte cheltuieli cu 12.000 lei.

 

Ajutoarele sociale și salariile, asigurate

 

Cei 1.150.000 lei intrați în contul Primăriei Petroșani de la rectificarea bugetară din sume  defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor va finanța  salariile funcționarilor (360.000 lei), plata contribuțiilor asiguratorii pentru muncă (11.000 lei) și ”Ajotoarele sociale” (779.000 lei).

 

Investiții la spital

Spitalul de Urgență Petroșani jongează cu bugetul pentru a acoperi toate nevoile. Este nevoit să renunțe la unele achiziții pentru a instala două centrale termice pe gaz. Având în vedere că termoficarea nu va mai fi funcțională, și există un preaviz pentru încetarea furnizării agentului termic, spitalul este nevoit să facă aceste investiții. Nu renunță însă la achizițiile neceare cum ar fi: baie de apă termostatată, 7.000 lei, termostat incubator- 12.000 lei, aer condiționat – 2 bucăți, 10.000 lei

Nu se mai realizază cameră și aparat pentru sterilizarea pleoștilor, și se taie momentan de pe lista investițiilor și cele două mese oftamologice telescopice, dar pentru a face loc instalării a două  centrale termice gaz și branșament în valoare de 99.000 lei.

Se va instala și un sistem de digitalizare pentru echipamente radiologice PAX1, care va costa 300.000 lei.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter