09.10.2018,  18:35:43 | 0 comentarii | 1366 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ancheta ZVJ / Judecătorii nu s-au pripit când au luat decizia în cazul copiilor familiei Cristian din Aninoasa 
de Corneliu BRAN

De trei zile încoace am fost solicitaţi telefonic insistent, şi de câte două-trei ori, de către soţii Petru Ciprian Cristian (40 ani) şi Luminiţa Cristian (32 ani), din Aninoasa, să-i ajutăm că „ne-au fost furaţi cinci copii de către stat”. Principala vinovată, în opinia celor doi, este Doina Ungureanu, şeful Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul primăriei aninosene. Fireşte că de la început am avut dubii în privința afirmaţiilor celor doi, ştiind că un astfel de caz presupune o hotărâre judecătorească, iar lucrurile nu se fac după ureche, ţinând cont că la mijloc sunt minori. Astfel că, marţi, 9 octombrie, am ajuns la Aninoasa, dorind să stăm de vorbă cu toate părţile. Cazul e dureros şi e păcat că în zilele noastre există copii chinuiţi, nu doar de soartă dar, din câte se pare, şi de părinţi sau tutori.

Cauzele importante ce au dus la instituţionalizarea celor cinci copii minori
Imediat ce am ajuns în biroul primarului Nicolae Dunca, care cunoştea perfect cazul şi situaţia existentă, am stat de vorbă chiar cu Doina Ungureanu, şeful Serviciului Asistenţă Socială din cadrul Primăriei oraşului Aninoasa. Cunoştea extrem de bine cazul, fapt normal dacă ţinem cont de funcţie şi de faptul că asistenţa socială din localitate a fost obligată să monitorizeze cazul şi să facă dosarul, în urma numeroaselor reclamaţii primite şi a situaţiei reale de pe teren.
„Copiii au fost monitorizaţi discret de către noi, după ce tot am primit o serie de reclamaţii făcute de vecini şi cunoştinţe ale acestei familii, care s-au tot înmulţit de la lună la lună. Eu sunt şeful acestui serviciu de douăzeci de ani şi nu sunt primii copii din Aninoasa pentru care s-au luat măsuri de protecţie. Aceşti copii se aflau într-o situaţie de risc maxim! Deci, erau bătuţi din când în când, stăteau nespălaţi, erau trimişi la şcoală murdari – iar acolo îi trimiteau doar pentru ca să nu li se taie alocaţiile, nu de dragul învăţăturii. În plus, erau săracii nemâncaţi cum trebuie în multe zile şi erau trimişi să caute prin containere. Sau, dacă nu erau trimişi, mergeau ei acolo, cu mintea lor de copil, fiindcă nu erau suficient supravegheaţi. Scandalurile dintre soţi, sau dintre soţi cu vecinii şi faptul că tatăl folosea substanţe halucinogene sau băutură, amplificau această suferinţă a copiilor. Şi destule altele...”, a declarat Ungureanu. Mai mult, funcţionarul ne-a arătat şi dosarul acestui caz, inclusiv cu hotărârile instanţelor de judecată (Tribunalul Hunedoara în prima fază, şi Curtea de Apel Alba Iulia, după ce Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara a solicitat apel).
„Acesta este dosarul pentru cei cinci copii minori, urmând să mai avem unul pentru copilul rămas, de un an şi trei luni. Eu chiar ţin la familia asta, la copii bineînţeles, dar asta-i situaţia şi în hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia scrie foarte clar motivele care au dus ca aceşti părinţi să-şi piardă dreptul asupra copiilor. Iar recâştigarea acestui drept ţine acum doar de cei doi soţi”, ne-a spus Doina Ungureanu, în timp ce am început să ne uităm împreună prin dosarul acestui caz destul de trist, ţinând cont de atâtea suflete de copil implicate.
Cei cinci copii se numesc şi sunt născuţi după cum urmează: Ciprian Petru – 2006 (cel mai mare), Luminiţa-Nicoleta – 2008, Valentin Pavel – 2011, Flavius Andrei – 2013 şi Maria Andreea – 2015. Cel mai mic se numeşte Denis Mihai şi e născut în 2017, momentan aflându-se împreună cu cei doi părinţi în Aninoasa la domiciliul de pe strada Libertăţii de la numărul 38, apartamentul 9.

Decizia primei instanţe de judecată în acest caz
În continuare, Ungureanu ne-a citit decizia şi motivaţiile primei instanţe din cadrul Tribunalului Hunedoara: „Copiii sunt sănătoşi, şcolarizaţi şi dezvoltaţi normal pentru vârsta lor. Tribunalul a apreciat că sărăcia şi carenţele de igienă nu sunt motive suficiente pentru separarea copiilor de părinţi (...) Tribunalul Hunedoara decide instituţionalizarea copilului cel mic, Cristian Denis Mihai, în vârstă de 1 an şi trei luni”, se scrie în prima hotărâre a instanţei de la Tribunalul Hunedoara. 

Decizia Curţii de Apel Alba-Iulia
„Numai că cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC) au considerat că nu doar un copil era în pericol, ci toţi cei şase! Astfel că instituţia a declarat apel, considerând netemeinică şi nelegală hotărârea Tribunalului Hunedoara, şi în urma acestuia, Curtea de Apel Alba Iulia, a pronunţat sentinţa pentru protejarea prin instituţionalizare celor cei cinci copii, anulând prima decizie”, a continuat doamna Doina Ungureanu.
Iată ce decide Curtea de Apel Alba Iulia în acest caz, negru pe alb: „Admite cererea de Ordonanţă preşedinţială şi instituie măsura de protecţie socială de urgenţă pentru minorii Cristian Ciprian Petru, Cristian Luminiţa-Nicoleta, Cristian Valentin Pavel, Cristian Flavius-Andrei şi Cristian Maria Andreea şi suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti celor doi părinţi, Cristian Ciprian Petru şi Cristian Luminiţa”.
„Din probele administrate în cauză a rezultat cu prisosinţă că sunt întrunite cerinţele articolului 100, alineatul 3 din Legea 272/2004, în sensul că toţi minorii familiei Cristian se află într-o situaţie de pericol iminent datorate abuzului şi neglijării, în condiţiile în care părinţii consumă substanţe halucinogene, sunt implicaţi în conflicte violente, atât între ei cât şi cu vecinii, nu se preocupă de igiena copiilor, pe care-i lasă nesupravegheaţi într-o casă insalubră şi pe stradă îi implică în activităţi în care sănătatea le este pusă în pericol (colectarea de resturi din pubele) şi refuză consilierea din partea instituţiilor implicate în urmărirea garantării satisfacerii interesului superior al minorului. De altfel prima instanţă a reţinut starea de pericol în privinţa celui mai mic dintre copii, admiţând cererea de instituire a măsurii de protecţie (...) Curtea va admite apelul, va schimba în parte sentinţa apelată, în sensul că va admite cererea de Ordonanţă preşedinţială şi va institui măsura de protecţie specială, amplasamentul în regim de urgenţă şi pentru minorii Cristian Ciprian Petru, Cristian Luminiţa-Nicoleta, Cristian Valentin Pavel, Cristian Flavius-Andrei, Cristian Maria Andreea, constatând totodată aplicabilitatea dispoziţiilor art. 68, al. 5 din Legea nr. 272/2004, în sensul suspendării exerciţiului drepturilor părinteşti, acestea urmând să le exercite, pe durata amplasamentului de urgenţă, de către şeful Centrului de Primire în Regim de Urgenţă Deva. Va menţine celelalte dispoziţii (...)”, se mai arată în decizia Curţii de Apel Alba Iulia, secţia civilă, nr. 821/2018, din 18 septembrie 2018, înregistrată la Biroul Juridic al Primăriei oraşului Aninoasa pe data de 2 octombrie 2018.

Cum îşi pot recăpăta drepturile părinteşti cei doi soţi?
Șefa asistenţei sociale de la Primăria Aninoasa, un funcţionar cu două decenii de experienţă pe aceste teme, îi informează pe cei doi soţi cum ar putea să-şi recapete din partea instanţei copiii:  „Sfatul pe care-l transmit acum şi le-am spus şi lor este să-şi revizuiască comportamentul. Trebuie să facă curăţenie în casă şi să o menţină, tăticul copiilor trebuie să se angajeze şi să aducă un venit în casă, iar de substanţele halucinogene şi de băutură trebuie să nu se mai apropie. Dacă toate astea, inclusiv violenţa din familie (care poate fi şi verbală, să ne înţelegem), se remediază, ei vor putea primi copiii înapoi. Au mai fost cazuri când toate criteriile au fost îndeplinite şi instanţa i-a repus în drepturile părinteşti. Referitor la angajare, există chiar acum o firmă de la un trust de construcţii din Cluj care a venit şi solicită forţă de muncă. Ne-au rugat să le facem rost de 150 de oameni ca să muncească, e drept cu salariul minim. Vine firma, îi duce la lucrări prin ţară, unde există cazare şi masă, îi aduce acasă periodic... E un început, chiar dacă e mai greu, că nu eşti acasă. I-am spus domnului Cristian şi mi-a zis că ce, vreau să-l despart de nevastă?”.

Funcţionar, ameninţat la nervi!
Ungureanu mai susţine că, la nervi, „cei doi mi-au spus că-mi dau foc la casă, că din cauza mea le-au luat copiii. Ei nu înţeleg că eu nu sunt vinovată şi nu am răzbunare pe nimeni, cum m-au mai acuzat. Totul a început de la sumedenia de reclamaţii la poliţie şi la primărie despre modul cum sunt crescuţi şi îngrijiţi copiii. Eu mi-am făcut datoria pentru care sunt plătită”. În acest sens, şeful asistenţei sociale din Aninoasa ne-a arătat din dosar toate plângerile făcute de peste 20 de cetăţeni din localitate, printre care vecini şi neamuri ale acestora!
„Această sentinţă este meritată. De aproape un an, copiii au fost monitorizaţi discret de către noi. Am încercat tot ceea ce e omeneşte posibil să amânăm momentul, dar vă spun sincer la un moment dat nu s-a mai putut, situaţia devenind tot mai gravă. Inclusiv copilul cel mare ne-a povestit că atunci când tatăl lui a tras din pungă substanţe halucinogene l-a tăiat cu o sticlă pe cel mic! Apoi, copiii au fost văzuți pe la containere, chiar şi de mine. M-am dus dimineaţa să duc gunoiul, şi o fetiţă de-a lor era cu mâinile prin container. Şi mulţi au văzut în zile diferite. Şi altele şi altele... Mă opresc aici”, a încheiat discuţia şeful asistenţei sociale din Aninoasa.

Mizeria e cam la ea acasă, cel puţin deocamdată...
Împreună cu primarul Nicolae Dunca, care a ţinut să mai stea de vorbă încă o dată, personal, cu cei doi soţi reclamanţi, ne-am deplasat la adresa familiei Cristian de pe strada Libertăţii. Acolo, la nr. 38, într-un apartament dintr-o baracă cu etaj, i-am găsit pe cei doi soţi, Petru şi Luminiţa. 
Dintr-o singură privire ne-a fost de ajuns, atât subsemnatului, cât şi edilului aninosean să vedem situaţia precară a familiei, dar şi mizeria pe care am găsit-o, de la intrarea de pe verandă (o verandă de lemn de la etajul clădirii, unde se urcă pe nişte scări de lemn vechi şi mâncate de carii), exact ce constataseră şi autorităţile ce s-au ocupat de acest caz.
Oarecum surprinşi că l-au văzut pe primar la uşa lor, însoţit de un necunoscut, cei doi au început imediat să spună despre copii, despre cum le-au fost luaţi, despre tot şi despre toate durerile lor. Mama copiilor a început să plângă, cerând cu insistenţă copiii înapoi, sau dacă nu toţi cinci, măcar pe cei mai mici.
Arătându-ne locuinţa, Petru a încercat să scuze mizeria „de moment”, pe motiv că acum lucrează la pereţi, că vrea să-i vopsească, iar un fum înecăcios din soba din camera mare, ce ardea ca cei doi soţi să încălzească nişte apă ca să spele şi să facă mâncare te scotea la fel de repede din casă cum ai intrat. Omul ne-a arătat şi munca sa, o baie improvizată, dar neterminată, încercând să susţină faptul că vrea, încearcă tot posibilul, dar mai mult n-are cum, latura financiară precară fiind unul din motive. 
„Da, domnule, dar că de două găleţi de var şi un șpaclu nu e nevoie de bani mulţi, ca să-ţi văruieşti pereţii unde dormiţi, că, uite cum arată pereţii. Cum nici să spălaţi covoarele, cuverturile şi să strângeţi cu o mătură gunoiul de pe jos nu presupune bani mulţi. Iar hainele acelea de pe jos, aruncate peste tot, se pot chiti în dulapuri, că aveţi destule după cum se vede. Iar mâţa aia nu se ţine murdară în pat, acolo unde dormiţi şi unde poate doarme copilul. Nu vrem să părem nu ştiu cum, dar când ne-aţi chemat, ni se părea o altă stare de lucruri, dar acum constatăm că lucruri pe care le-aţi putea face fără bani mulţi, doar cu apă şi săpun şi o cutie de detergent, plus vreo câteva găleţi de var, un şpaclu şi o bidinea, nu le faceţi. În două săptămâni aţi putea să atingeţi măcar criteriul curăţenie. Dacă vreţi copiii înapoi asta e primul criteriu. Apoi, tu, Petrule, trebuie să te angajezi. Al doilea criteriu şi de care instanţa va ţine cont. Domnul primar, aici de faţă, ţi-a promis sprijin, mergi în audienţă, soluţii vor fi dacă cu adevărat vrei să munceşti şi să le arăţi celor de la protecţia copilului că ai schimbat situaţia. Numărul trei: opreşte să mai consumi substanţe halucinogene... Termină definitiv cu suflatul în pungă! Poţi?”. „Da, pot, le-am şi spus asta! Pot, că mă lupt pentru copiii mei, trebuie să vină acasă”, ne-a răspuns Petru, uitându-se în ochii primarului Dunca.

Supărarea vecinei...
„Deschide uşa, domnule Petre, şi las-o aşa, deschisă, că ne asfixiem aici cu toţii!”, i-a spus la un moment dat Nicolae Dunca gazdei. Lucru şi făcut. Discuţia a continuat pe verandă, în prezenţa unei vecine în etate, care la un moment dat a început să ţipe: „Spuneţi-le să-şi ia mizeriile de-aici, să cureţe, că eu nu mai suport!”. Referirea era la câteva corpuri de mobilă puse pe verandă, care e şi un fel de coridor de trecere de la apartamente spre scările ce coboară la parterul imobilului.
A izbucnit astfel o mică ceartă între cei trei, fiind oprită de intervenţia primarului. „Dacă vă spune, de ce nu faceţi? Nu e păcat să vă tot certaţi?”. „Le vom curăţa şi le vom căra de-acolo... dar vedeţi, din cauza dânsei ne-au luat copiii, nici acum nu se poate abţine când sunteţi aici...”, ne-a răspuns soţia lui Petru.

Angajamentele lui Petru
În cele din urmă, după mai multe angajamente verbale luate de Petru, că va vărui pereţii, că va căuta să se angajeze şi că va ajuta soţia la curăţenie, inclusiv la spălatul de covoare („până mai e cald afară şi se poate”), ne-am îndreptat împreună cu primarul spre scări, ca să plecăm, şi nu înainte să le mai spunem o dată, celor doi soţi, cum îşi pot recăpăta copiii.
„Domnule primar, vă rog eu, putem să-i vedem? Că mi-e dor de ei. Am vorbit ieri la telefon şi mi-au spus că-i bat acolo! Noi nu i-am bătut niciodată, să ştiţi! Niciodată, cel puţin eu. Mi-e dor de ei, sunt bolnavă, cum pot să-i văd?”, ne-a spus cu lacrimi în ochi, disperată, mama copiilor, Luminiţa.
„Mă voi ocupa de asta. Veniţi mâine la mine şi vă dau bani de drum până la Deva, ca să-i vedeţi, înainte voi discuta cu cei de-acolo şi le vom cere permisiunea. Sper să se poată. Oricum, veniţi mâine la primărie şi vedem ce putem face. Şi bine că mi-aţi spus, voi discuta şi de problema cu bătaia copiilor, să vedem cine şi dacă i-a bătut cineva, dintre copiii de-acolo sau altcineva. Iar cu angajarea, domnul Petru, vă aştept în audienţă şi vă trec pe listă, când va fi ceva vă anunţ. Sigur, dacă doriţi să munciţi, va fi ceva de lucru de găsit. Ţinând cont de situaţia grea, trebuie să munciţi, n-aveţi ce face, acasă nu se poate sta când aveţi atâţia copii, pe care vreţi să-i readuceţi acasă. Cum vi s-a şi spus, schimbarea comportamentului, curăţenia şi toate la un loc vă pot readuce liniştea familiei, doar să vreţi, că de putut se poate orice, mai ales când îţi iubeşti copiii. Ah, şi încă ceva: nu primăria a decis să vă ia copiii, sau alte acuzaţii din astea. Cei de la direcţia copilului de la Deva au cerut asta, pe calea instanţei. Nu ne mai acuzaţi pe noi, în condiţiile în care s-au făcut atâtea plângeri de către vecini şi cetăţeni privind cum sunt crescuţi aici copiii, în ce stare şi aşa mai departe. Eu încerc să vă ajut cum pot, dar mai trebuie să vă ajutaţi şi dumneavoastră, singuri. Puteţi schimba multe dacă vreţi, asta e clar”, a menţionat Nicolae Dunca, cei doi soţi ascultându-l ca pe un tată de data asta. Dar oare vor şi înţelege?! Rămâne de văzut...

Concluzia
e clară şi ţine de ce a spus doamna Ungureanu, de acele criterii ce trebuie îndeplinite de soţii Petru şi Luminiţa. Restul - doar discuţii şi n-are rost să mai insistăm... Să sperăm că, şi măcar temporar, Statul Român îi va proteja mai bine pe aceşti copilaşi nefericiţi. Că dacă şi acolo sunt bătuţi sau chinuiţi, atunci avem, într-adevăr, o problemă foarte gravă. Să sperăm însă că sunt doar vorbe aruncate-n vânt, şi cei cinci minori sunt îngrijiţi aşa cum trebuie.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Licitații

* * *
* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter