11.10.2018,  15:27:19 | 0 comentarii | 491 vizualizari GALERIE:     FOTO    
APS „Pro Pescar” Petroşani / Invitaţie la un pescuit cu năluci
de Corneliu BRAN

APS „Pro Pescar” Petroşani, în parteneriat cu APS Deva, organizează în 20 şi 21 octombrie ediţia I a concursului de pescuit „Concurs de spinning din barcă”, care se va desfăşura pe Lacul Cinciş din apropierea Hunedoarei (nici 15 km) şi Devei.

Concurs la „răpitori”
De la preşedintele asociaţiei de pescuit sportiv petroşenene, Ion Carvaţchi, am aflat că este vorba de un concurs mai puţin obişnuit pe la noi, membrii asociaţiei „Pro Pescar”, dar şi membrii APS Deva fiind mai mult obişnuiţi la pescuit staţionar. „Este vorba de un pescuit cu năluci direct din barcă la peşti răpitori, precum şalăii, ştiucile, cleanii, bibanii, sau orice alt peşte răpitor, inclusiv păstrăvul dacă vorbim de zonă de munte precum este judeţul nostru”, ne informează pescarul cu vechi ştate, Ion Carvațchi.

Totul despre concurs
Legat de organizarea concursului, de participanţi, precum şi alte date tehnice, acelaşi interlocutor ne-a informat: „Am organizat acest concurs pe lacul Cinciş, întrucât acesta oferă un potenţial destul de mare şi bun pentru asemenea gen de concursuri, o locaţie excelentă pentru a fi cunoscută şi a fi în acelaşi timp şi promovată pentru pescuitul la spinning şi nu numai, ci şi la pescuitul staţionar. Sunt zone în jurul lacului şi în apropiere deosebit de frumoase şi de plăcute şi cu posibilităţi de organizare a acestor concursuri, având în vedere că în lac există destul şalău, biban, ştiucă, clean, plătică, batcă, babuşcă, roşioară, păstrăv chiar, dar mai puţin caras şi crap. În momentul de faţă, la datele pe care le am până astăzi sunt înscrise 21 de echipe. O echipă este formată din câte doi pescari într-o barcă. Amândoi au posibilitatea să pescuiască în acelaşi timp, contribuind astfel la cantitatea totală de peşte capturat de către o echipă. Taxa este de 100 lei de echipă, o sumă infimă ţinând cont de celelalte câştiguri de a participa la un astfel de concurs de nivel naţional. Revenind, peştele prins se măsoară se cântăreşte şi apoi se eliberează. Vom avea arbitri pe toate cele trei sectoare ale lacului unde va avea loc concursul, trei arbitri aflaţi fiecare în câte o barcă, care în momentul în care vor observa că unul din concurenţi a prins un peşte, se va deplasa la barca acestuia, va măsura şi cântări peştele, va nota acest lucru în tabel urmând ca la sfârşit să se centralizeze datele şi să se desemneze câştigătorii, după care îi va da drumul peştelui înapoi în lac. Alte reguli ţin de distanţa dintre bărci, ea nu va putea fi mai mică de 30 de metri, astfel încât fiecare pescar să aibă spaţiu suficient să prindă peştele şi să nu fie încurcat de barca din apropiere. Concursul va avea trei manşe. Prima manşă va începe în ziua de sâmbătă, 20 octombrie, dis-de-dimineaţă, începând cu orele 7:00, a doua manşă va începe tot sâmbătă, începând cu orele 14:00, până la orele 20:00. A treia manşă, duminică, 21 octombrie, cu începere tot de la ora 7:00 şi va ţine până la orele 13:00”. 

Fir cu fir…
Foarte importante sunt câteva chestiuni pe care Ion Carvaţchi le-a numerotat ca pe un fel de 12 porunci ale concursului: 1. Se poate înscrie la concurs orice pescar, indiferent dacă este sau nu membru al celor două asociaţii; 2. De asemenea, la concurs pot participa pescari de oriunde din ţară, deci competitorii dintr-o echipă nu este obligatoriu să fie hunedoreni; 3. Pentru doritori, organizatorii pot asigura cazarea la hotelul „Casa Albă” din Cinciş, contracost, unde o cameră cu două paturi costă 80 lei/noapte, deci 40 lei de persoană de pescar; 4. Masa este asigurată de organizatori. Vor fi asigurate patru mese, după cum urmează: sâmbătă la prânz, sâmbătă la cină, duminică la prânz şi vineri seara, la primirea participanţilor (prin acostarea bărcilor în zona „Ledo”, a domnului Leandru, s-a primit o ofertă din partea unui sponsor ca să fie organizat în seara de vineri prepararea la ceaun a unui gulaş tradiţional, astfel încât să fie primiţi aşa cum se cuvine tot participanţii la concurs, să recunoaştem un gest deosebit); 5. Vineri seara, după cină, va urma şedinţa tehnică şi se va explica regulamentul tuturor participanţilor; 6. La acest concurs, cu implicarea celor de la APS Deva, cei de la Pro Pescar au reuşit ca până în momentul de faţă să aibă cinci sponsori: „Trabuco”, „Simano”, „Energo-Fish”, „Mostiro” şi „Golden Fish” din Petroşani. Ca atare, Ion Carvaţchi spune foarte clar că „premiile vor fi foarte consistente, nici nu se aşteaptă cineva la aşa ceva şi fiind o surpriză, nu pot să le dezvălui acum, dar după concurs, la premiere veţi afla cu toţii în ce constau ele”; 7. Pe lângă premii, fiecare pescar participant va primi „un cadou din partea sponsorilor”; 8. Se vor acorda, pe lângă premii, cupe, medalii şi diplome; 9. Deci, în concluzie, cu 50 de lei daţi pentru înscriere de fiecare pescar şi pentru alţi 80 lei daţi pentru cazarea la hotel timp de două nopţi, pescarul beneficiază de patru mese gratuite, de trei sesiuni de pescuit de neuitat, de un mic cadou din partea sponsorilor, iar dacă mai şi câştigă, de un premiu consistent, „mai mult decât ar visa el vreodată”; 10. Cine iubeşte acest sport, natura, relaxarea în aer liber, este aşteptat, chiar dacă nu se înscrie în concurs poate să privească competiţia şi să folosească locaţiile din zona lacului Cinciş, administrat de anul acesta APS „Pro Pescar” Petroşani; 11. Duminică, 21 octombrie, va avea loc premierea, după încheierea manşei a treia şi servirea prânzului, undeva în jurul orelor 15:30-16:00. 12. Conform prognozelor, vremea se anunţă foarte bună în cele două zile de concurs. Să sperăm că Dumnezeu va ţine cu pescarii şi aşa va fi!
Pentru toţi pescarii, în încheiere,„Fir întins!” (sau „Căcat pe băț!”), iar după concurs vă vom ţine la curent cu ceea ce s-a întâmplat pe lacul Cinciş timp de două zile.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Licitații

* * *
* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter