14.10.2018,  19:57:50 | 2 comentarii | 1034 vizualizari
Senatorul Cristian Resmeriţă / Propune un proiect de lege în sprijinul celor care nu şi-au efectuat cei 20 de ani obligatorii în grupa I de pensie
de Corneliu BRAN

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul săptămânii trecute la Petroşani, senatorul PSD Cristian Resmeriță a explicat acest proiect iniţiat chiar de el, o inițiativă legislativă pentru protecţia socială a celor de la exploatările miniere aflate pe închidere şi care-şi pot pierde locul de muncă din subteran în viitorul apropiat.

„Vreau să vă aduc la cunoştiinţă despre un proiect pe care l-am făcut în această săptămână. În momentul de faţă, cei care lucrează în exploatările miniere în grupa I de muncă, pentru a ieşi la pensie trebuie să îndeplinească, cumulat, două condiţii: 1. Să aibă vârsta de minim 45 de ani; 2. Să aibă un stagiu de cotizare de minim 20 de ani în subteran. 
Eu am explicat colegilor mei parlamentari de la Bucureşti să nu înţeleagă că cineva lucrează doar 20 de ani în subteran şi la 45 de ani pur şi simplu iese la pensie, pentru că sunt foarte rare, spre zero, aceste cazuri! Ştim cu toţii, oamenii s-au angajat la aceste exploatări miniere de foarte tineri, mulţi dintre ei au 20, 25 sau 30 de ani de când lucrează. Eu doresc să fac o modificare şi de aceea am depus o iniţiativă legislativă pe care o aveţi pe e-mail în momentul de faţă, prin care am spus aşa – luaţi-o şi ca o măsură de protecţie socială: vârsta de pensionare minimă să rămână 45 de ani, deci nu mai repede, dar, atenţie, acolo unde oamenii lucrează la exploatările miniere care se închid datorită înţelegerilor pe care Statul Român le are cu Comunitatea Europeană, oamenii să poată să iasă la pensie cu 15 ani vechime în subteran.
Vreau să repet ce am spus acum, pentru ca toată lumea să înţeleagă şi să ştiţi că au fost şi colegi de la Bucureşti care m-au şi acuzat, între ghilimele, pentru faptul că aş dori ca oamenii din Valea Jiului să lucreze doar 15 ani şi să iasă la pensie la 45 de ani. Este fals! Am avut o statistică la nivelul Complexului Energetic Hunedoara şi în aceste cazuri sunt incluse în principal femei – pentru că ştiţi, noi am avut 57.000 de angajaţi la mine, şi în momentul de faţă mai avem undeva sub 4.000 de angajaţi, nu mai intrăm în amănunte – care lucrează de foarte multă vreme dar care nu au grupa I de muncă decât pe o perioadă de timp. Şi atunci riscăm ca în perioada imediat următoare, multe dintre aceste femei, care au vârsta de cincizeci şi ceva de ani, să rămână în aer: şi fără serviciu şi fără Ordonanţă şi fără posibilitatea de a ieşi la pensie! Or, eu îmi doresc ca toate persoanele care au lucrat în industria minieră să beneficieze de o pensie corectă, de aceea cred că este un lucru corect pe care-l fac prin acest proiect. Vă dau şi un exemplu în acest sens, unul foarte simplu: să zicem că o femeie lucrează de la 22 de ani în cadrul CEH, şi să zicem că ar avea acum 52 de ani. Au trecut 30 de ani de zile în care femeia respectivă a muncit la mină, dar să zicem că din cei 30 de ani doar vreo 15 sunt cu subteran şi alţi 15 cu muncă normală. Ei bine, dacă să zicem că în ianuarie 2019 femeia respectivă îşi pierde locul de muncă, nu că ar vrea ea dar că aşa a fost înţelegerea statului cu CE şi s-a închis mina, atunci aceasta rămâne în aer şi nu primeşte nici pensie, şi, între noi fie vorba, nu o mai prea angajează nimeni pentru că n-are specializare... ea a lucrat la mină. Atunci, în principal, această lege se adresează către toţi cei care lucrează în momentul de faţă, atenţie, la exploatările miniere care se închid datorită înţelegerilor pe care statul nostru le are cu CE. Sper să fiu foarte bine înţeles şi să nu-mi iasă alte cuvinte şi alte prostii. 
Mai mult decât atât, îmi doresc ca această lege, dacă voi reuşi să o trec – pentru că vă spun încă o dată, nu am vreo certitudine în momentul de faţă şi este o încercare pe care o fac, doresc ca mai apoi să introduc şi un articol suplimentar la Legea 263, prin care o să spun că toţi cei din exploatările miniere care s-au închis datorită înţelegerilor pe care Statul Român le-a avut cu Comunitatea Europeană, să beneficieze de această prevedere. Deci, chiar dacă a ieşit cineva acum şapte ani de zile, să zicem că a ieşit de la Uricani, mină care se închide tot conform unei înţelegeri cu Comunitatea Europeană, să beneficieze şi persoana respectivă de această prevedere. Eu cred că este un gest de protecţie socială, cred că este o măsură de stânga, cum de stânga este şi Partidul Social Democrat care sprijină acest demers şi în acest moment cer sprijinul atât mass-mediei, cât şi sprijinul angajaţilor, dar cer sprijin şi sindicatelor şi tuturor celor care sunt interesaţi să mă ajute în acest demers! 
Colegii au şi semnat toţi, alături de mine, vreau să vă spun că această lege a fost făcută de mine în colaborare cu colegii parlamentari de la PSD, care au acceptat această idee şi sunt, toţi, alături de mine. Am depus această iniţiativă şi în e-mail-urile dumneavoastră v-am transmis şi o listă a iniţiatorilor (în sensul că am rugat mai mulţi colegi să fie alături de mine şi să semneze), deci o să găsiţi o listă cu 55 de colegi, dacă nu greşesc... Vreau ca oamenii să înţeleagă că este un proces de durată, am depus proiectul cu legea aceasta marţi dimineaţă, 60 de zile va sta pentru a primi puncte de vedere şi avize, după care intră la Senat, prima cameră sesizată, iar apoi urmează Camera Deputaţilor. Eu sper să ne ajute Dumnezeu şi într-un interval de timp rezonabil să vin să vă spun că am reuşit să fac şi acest lucru”, a menţionat senatorul PSD de Valea Jiului. 

„În altă ordine de idei,
faptul că încerc să promovez o iniţiativă care să ajute oamenii care sunt angajaţi la exploatările miniere ce sunt pe închidere, nu mă face să cedez lupta cu privire la continuarea exploatării de cărbune la aceste unităţi miniere! Să nu se înţeleagă aşa ceva. Chiar la Bucureşti mi-au spus unii colegi şi m-au întrebat dacă nu cumva eu doresc să fac treaba aceasta în sensul că accept astfel să se închidă unităţi miniere? Şi eu le-am spus şi vă spun că şi în momentul de faţă eu nu accept, nu merg pe ideea închiderii de exploatări miniere şi în momentul de faţă – alături de colegii mei – fac, nu presiuni, să zicem că fac diligenţe pe lângă toţi factorii, nefiind de acord să se oprească producţia la Lupeni şi la Lonea pe 31 decembrie! Şi cred că vă daţi seama că îmi asum un risc foarte mare ca undeva în jurul datei de 15 octombrie să spun că doresc să se schimbe ceva ce pare iminent pentru o perioadă de două luni de zile: închiderea a două mari unităţi miniere. Nu, nu doresc asta! În continuare, eu lupt ca aceste exploatări miniere să dea cărbune! Dar dacă ele sunt pe un Program de închidere – sau poate minele Vulcan sau Livezeni, nu ştiu, de orice mină ar fi vorba la un moment dat – doresc ca angajaţii să beneficieze de acest drept şi de aceea am gândit aşa, ca o măsură de protecţie socială dacă răul se va întâmpla cumva”, a mai adăugat senatorul.

Câteva sute de persoane, mare majoritate femei...
Întrebat de statistica de la CEH referitoare la câte persoane ar fi în situaţia de a avea legea propusă de senator ca un scut de protecţie socială, Cristian Resmeriţă a subliniat: 
„Cifre exacte nu am, dar am nişte cifre aproximative – şi vă şi pot spune de ce nu ştiu un număr exact: pentru că acum vreo două săptămâni s-au angajat vreo 65 de oameni, în astea două-trei săptămâni de când am cerut eu datele statistice şi am discutat cu cei de la statistică au mai ieşit la pensie nişte oameni, chiar în cursul zilei de ieri (nota red.: joi, 11 octombrie) a ieşit la pensie chiar domnul director de la Mina Lupeni, domnul Brânzan, precum şi domnul Stancu, cel care a fost director general. În continuare, politica de personal este în mişcare acolo, o situaţie exactă poţi să o cunoşti astăzi pentru... astăzi. Dar, cu aproximaţie, numărul e de câteva sute. Sunt persoane care au cei 15 ani, sau îi vor face în interval de timp rezonabil, astfel încât să intre pe legea propusă (...). Retroactiv, nu sunt mulţi, dar contează şi dacă ar fi unul singur! De exemplu, sunt oameni care au lucrat la Uricani şi la un moment dat s-a întâmplat ceva cu viaţa lor, au băgat Ordonanţă şi au plecat în străinătate şi au rămas cu 16-17 ani vechime. Ar intra şi ei pe o astfel de chestiune. Destul de puţini sunt, pentru că oamenii în general, şi bărbaţii în general şi-au făcut cei 20 de ani pentru a îndeplini condiţiile (iar cei care nu şi-au făcut aceşti ani sunt cei care au plecat repede, după un an-doi, neputând să se adapteze la viaţa de subteran), dar chiar şi aşa puţini, eu sunt de părere că dacă poţi să ajuţi un om, eşti dator să o faci. Eu cred că e corectă treaba aceasta, pentru că cel puţin până în momentul de faţă, gândiţi-vă, Lonea şi Lupeniul sunt pe un Program de închidere – e clar şi nu ştiu ce se va întâmpla cu Vulcan şi Livezeni – şi certitudinea este că pe 31 decembrie se opreşte producţia. Asta e cert astăzi, nu ştiu ce va fi mâine, sau poimâine... Deci, atunci eu sunt dator să nu las oamenii concediaţi în aer! Şi asta e forma cea mai corectă, m-am gândit, cred, vreo lună de zile până am ajuns la concluzia că acest proiect de lege e corect şi trebuie iniţiat”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Dan14.10.2018,  21:15:37
Succes !
#2 Ileana15.10.2018,  21:28:03
De ce doar pt grupa 1 și nu și pt grupa a 2-a de muncă, muncă grea sau condiții deosebite... În aceeași situație sunt și eu doar că am lucrat 25 de ani la grupa a 2-a de muncă... noi de ce nu putem ieși mai repede la pensie?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter