18.10.2018,  19:31:53 | 0 comentarii | 424 vizualizari
JUBILEUL CĂRBUNELUI (XLVII) / Minele în primii ani de după război în România Mare
de Marian BOBOC

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. Pentru că povestea cărbunelui este și povestea Văii Jiului, „Ziarul Văii Jiului” vă oferă la ceas jubiliar câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului.
„Ziarul Văii Jiului” vă propune un episod din „Jubileul Cărbunelui”: capitolul din volumul „Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale”, publicat de Marian Boboc în 2013. Capitolul trece în revistă creșterea și descreșterea mineritului Văii Jiului. Lectură plăcută! (ZVJ)    

În ceea ce priveşte Grupul Vulcan aproape totalitatea lucrărilor sunt numai de exploatare şi ameliorare. Numai galeriile Chorin - Puţul VII şi Chorin - Plesnitoarea - Priboi I sunt lucrări de concentrare, iar ca lucrare extraordinară de investiţie vom avea numai fabrica de brichete de alocaţie. Acestea sunt singurele lucrări de la care aşteptăm, pe lângă îndeplinirea funcţiunii lor în cadrul rentabilităţii societăţii noastre, şi un beneficiu suplimentar după cum vom vedea mai jos. Numărul mare al lucrărilor de exploatare şi ameliorare dovedeşte actuala dezorganizare a Grupului Vulcan, şi programul executării lor va trebui îndeplinit cu cea mai mare urgenţă, pentru a putea menţine producţia şi preţul de revenire.

Disponibilităţi     
Programul de lucrări de mai sus, deşi are o deosebită importanţă pentru noi şi va însuma o serie de beneficii, va fi greu de realizat dacă nu vom avea şi siguranţa disponibilului necesar. Pentru a face un studiu asupra disponibilului, studiu care nu trebuie acceptat decât cu aproximaţia ce aceste calcule comportă a trebuit să fixez anumite elemente iniţiale.
Dividendul fixat a fost socotit avându-se în vedere situaţia excepţională a anului 1929. O modificare a dividendului cu un punct ar schimba previziunile cu cca. 12 milioane lei.
Pe baza cheltuielilor de exploatare preliminate de mână, a cheltuielilor extraordinare din tablourile 1, 2 şi 3, precum şi a elementelor de mai sus, am alcătuit un tablou de disponibilităţi, pe care-l anexez sub numărul 4. Din acest tablou reiese că, plecând de la un sold nul ca disponibil, vom putea desfăşura programul nostru, având în momentul cel mai rău un maxim de sold debitor, de Lei 86.800.000. Iar la finele anului al treilea vom termina campania de lucrări extraordinare cu un sold activ de 120.000.000 lei. Dat fiind situaţia actuală financiară a societăţii, vedem că programul se poate desfăşura fără cea mai mică îngrijorare.

Rentabilitate      
Înainte de a intra în calcule de rentabilitate care comportă şi ele o oarecare aproximaţie, va trebui să considerăm cheltuielile extraordinare ce se fac sub un aspect specific industriei miniere. 
O industrie, alta decât minieră, spre ex.: o fabrică de zahăr, odată ce şi-a construit fabrica şi instalat maşinile, lucrează sub aceeaşi formă timp îndelungat, ea făcându-şi totodată şi amortismentele necesare. În schimb, o industrie minieră, spre ex.: petroliferă  trebuie să aibă încontinuu investită o sumă fixă în lucrări active pentru a-şi menţine producţiunea. Anume, dacă pentru o producţie de x tone pe zi are nevoie de y sonde şi dacă o sondă s-a epuizat, deci s-a şi amortizat, va trebui imediat investită suma amortizată în o nouă sondă, spre a-i asigura producţiunea fixă, fără ca pentru această nouă investiţie să se ceară un plus de rentabilitate. Sumele amortizate au fost reinvestite pentru a se menţine rentabilitatea anterioară.
Minele de cărbuni urmează această lege şi mai aproape decât o exploatare de petrol. Ele au nevoie încontinuu de un număr relativ constant de metri de galerii, puţuri, de un anumit stand de maşini diverse etc. pentru a putea menţine producţiunea pe acelaşi picior. Ca atare, sumele investite în lucrări active păstrează un nivel aproape constant, lucrările degradate şi ca atare amortizate fiind refăcute cu fondurile adunate pentru amortizarea lor. O imagine clară a acestei situaţiuni ne este dată în următorul exemplu tipic: Pentru asigurarea transportului minier în ipoteza unei producţiuni de 2000 t pe zi sunt necesare circa 4.000 vagonete. Dacă într-un an s-au degradat şi s-au scos din uz 500 vagonete, va trebui să se înlocuiască imediat cu alte 500 vagonete noi, fără ca pentru contravaloarea acestora să se poată cere un plus de rentabilitate. Privite sub această formă, amortismentele iau o formă de fonduri de reînoire, iar investiţiunile nu sunt decât cheltuieli de reînoire.
O mare mină de cărbuni fiind un complex de numeroase investiţiuni elementare, servind la tot atâtea operaţiuni elementare, prin legea cifrelor mari se poate spune că, atât timp cât investiţiunile din o serie de azi nu întrec amortismentele anilor respectivi, nu li se poate cere un plus de rentabilitate.
 Problema rentabilităţii se poate pune numai atunci când investiţiunile făcute, împărţite la anii pentru care servesc, depăşesc prevederile anuale ale fondului de amortisment-reînoire. În acest caz sumele cheltuite sunt procurate de societate fie prin augmentare, fie prin împrumuturi de diverse forme, şi societatea va trebui să răspundă prin un plus de rentabilitate plusului de investiţiuni, acoperind fie plusul de dividend, fie dobânda şi asortimentul împrumutului. 
Bineînţeles că orice lucrare extraordinară de investiţie sau reînoire înainte de a fi realizată, este obiectul a foarte serioase studii de rentabilitate, neacceptând nici o lucrare care poate aduce o readucere de beneficiu.
Totuşi, dacă lucrările de reînnoire sunt concepute într-un spirit judicios şi dacă se utilizează intens orice progres de maşinism sau doctrină, se pot obţine şi beneficii suplimentare. În programul nostru de lucrări, beneficiile suplimentare ce aşteptăm provin din două surse:
a) din raţionalizarea şi mecanizarea lucrărilor curente de exploatare şi
b) din minusul de cheltuieli cerute pentru una sau mai multe operaţiuni elementare de noua sau noile instalaţiuni care înlocuiesc instalaţiunile vechi.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter