31.10.2018,  17:54:55 | 0 comentarii | 432 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Liviu Rebreanu despre scriitorul-turnător, tip „mouchard”: „Există în sânul comunităţii noastre de scriitori (…) tipul mouchard, agentul Siguranţei pus să spioneze gândurile intime ale confraţilor noștri”
de Marian BOBOC

În 1931 Alexandru Sahia stă de vorbă cu scriitorul Liviu Rebreanu: „Am vizitat de curând pe dl. Liviu Rebreanu, cu gândul de a afla gânduri noi, asupra activității sale literare, de afla părerile asupra stării tragice în care se găsește branșa scriitoricească și lumea în genere. În camera de lucru, cu rafturi încărcate de cărți - cu liniște apăsătoare,  cu toamnă care privea la ferești - am stat ore întregi cu romancierul Liviu Rebreanu”. Parte din cele vorbite, nici două coloane (foarte puțin, din moment ce discuția a durat câteva ore), sunt publicate la 8 noiembrie 1931 în superba revistă „Vremea”, care apărea la București.  

Autor de succes
Din punct de vedere literar, în  momentul discuției Liviu Rebreanu e aproape să pună punct romanului „Răscoala” și se pregătește să scrie „Gorila”, în care încearcă „o factură nouă de roman”. În 1931 Rebreanu este un autor de succes din moment ce, recunoaște chiar el, „cărțile mele au darul să se vândă într-una”. Fericitului autor i s-au vândut 7 ediții din „Ion”, 6 din „Pădurea spânzuraților”, 3 din „Ciuleandra”, două din „Crăișorul”.   

Rebreanu și scriitorii
Liviu Rebreanu a condus Societatea Scriitorilor Români (S.S.R.) din 1926 până în 1932, în cea mai bună perioadă a acesteia. Deci, la data interviului, prozatorul era președintele S.S.R.. De aceea, Alexandru Sahia îl întreabă și despre lumea scriitoricească: „În ceea ce priveşte branşa scriitoricească d-le Rebreanu, nu sunteţi de părere că ei sunt extrem de mult isbiţi de criză? că pentru ei, care sunt reprezentanţii culturii unui stat, nu se face nimic?”.
Răspunsul lui Rebreanu arată o fină cunoaștere a mediului scriitoricesc, fiind valabil, cu mici up-date-uri și în zilele noastre: „Sunt atâtea de spus în această privinţă. Primul adevăr este acesta: scriitorul român suferă mizeria la culme, şi s-a ajuns până acolo că noţiunea de scriitor se confundă cu lipsa materială. Dar mai există însă şi un alt adevăr, un adevăr trist. Este lipsă de solidaritate între scriitori, orice s-a încercat pentru şi spre binele scriitorilor nu s-a putut ajunge la rezultat bun. Au început invidiile, suspectările, calomniile… Şi lucrul bun, ceea ce avea să sprijine pe scriitor mai târziu, cădea doborât tot de către ei… Când situaţia este aceasta, cum putem să vorbim de o ameliorare a vieţii scriitorului?... Părerea mea este că momentan nu se poate face nimic. Va trebui poate să cădem din rău în mai rău şi atunci să ne trezim. Încercaţi d-stră, generaţia tânără să vă armonizaţi mai bine. Exemplul nostru vă poate servi de învăţătură. Eu am crezut atât de mult că organizându-se, scriitorimea va putea să dea o adevărată premenire stării noastre de spirit. Dar nu s-a mai organizat, eforturile mele au fost acoperite de adevărate injurii… Clipele sunt prea triste şi nimeni nu vrea să înţeleagă…”.
La un asemenea răspuns se schimbă și atmosfera: „În cameră s-a făcut întuneric. Un colţ de bibliotecă se profilează… întunecând. Se simte atât de mult toamna. D-l Rebreanu aprinde lumina care năvăleşte prietenoasă - …. Găsesc că trebuie să întreb altceva acum”.

Și atunci, ca și acum…
Alexandru Sahia încheie interviul cu Liviu Rebreanu cu o întrebare incomodă, care îl surprinde pe prozator:
- Iată ce vreau să spun și să întreb în același timp. Există în sânul comunității noastre de scriitori, și mai ales în sânul generației mai tinere, tipul mouchard, agentul Siguranței pus să spioneze gândurile intime ale confraților noștri. Pentru că, inevitabil în sufletul tânăr al oricărei generații au fluturat și flutură idei mai largi - mai îndrăznețe.
În acest scop există însă confrați scriitori, plătiți de Siguranța Statului să spioneze pe acei care din necesități pur sufletești văd mai altfel decât ceea ce ne cere absurditatea oficialităților. Iată că până și în sânul prietenilor noștri trebuie să trăim cu teamă, să ne înfrângem ideile din cauza acestor mouchard-zi, piedici ale evoluției.
Acum, după ce v-am spus toate acestea, vă întreb pe d-voastră, ca scriitor mai bătrân, cu mai multă experiență și înțelegere, ce părere aveți despre acești români?”.

Mulți turnători
La o asemenea întrebare, Rebreanu îl privește siderat pe Sahia, „pare că nu-i vine să creadă cele auzite”. Totuși, încearcă un răspuns: „La orice m-am așteptat, dar absolut la orice, însă acest lucru niciodată nu mi-a trecut prin cap. Este o rușine. O degradare pentru breasla noastră scriitoricească. Iată până am ajuns. Sunt mulți?”. 
Mai bine… informat, Sahia răspunde: „Din nenorocire, da”.
Această întrebare pune punct convorbirii: „N-am mai vorbit nimic. A urmat tăcere mare, tăcere din acelea care par fără sfârșit. Aș fi dorit să fie în cameră întuneric. Lumina ne dezgolea prea mult. Mi-a venit în cap o altă întrebare și nu i-am găsit rostul. Am tăcut mai departe. În urmă m-am ridicat. La ușa puțin întredeschisă, d-l Rebreanu m-a mai întrebat încă o dată: și zici, zici cu adevărat că sunt mulți? N-am mai răspuns”. Și tăcerea e un răspuns… Oare erau mai mulți decât în zilele noastre? Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter