06.11.2018,  18:49:34 | 0 comentarii | 372 vizualizari GALERIE:     FOTO    
35 ani de activitate / File din istoria Serviciului Public Local Salvamont Lupeni (I)
de Ziarul Vaii Jiului

Dezvoltarea, crearea de noi atracții, dar și mărirea activităților turistice în zona montană, creșterea numărului de turiști în sezonul de vară și schiori în sezonul hibernal în Lupeni, orașul situat la poalele a doi munți cu potențial turistic imens, Retezat și Vâlcan, duc la apariția unor evenimente montane nefericite la care participă la acțiunile de salvare montaniarzii  locali, astfel fiind necesară înființarea unei echipe „Salvamont”.

Începuturile
Până în anii `80, în zona Straja exista o singură cabană care oferea cazare drumeților și iubitorilor de schi, la care accesul se făcea pe jos, și cu toate aceste impedimente se putea vorbi de o afluență turistică mare. 
Creșterea nivelului de trai al locuitorilor a avut ca rezultat creșterea natalității, iar existența locurilor de muncă și avantajele pe care le oferea mineritul au dus la apariția migrației interne, fapt ce a ajutat la creșterea numărului de locuitori și la dezvoltarea orașului Lupeni, astfel apărând și primele asociații sportive.
În perioada 1960-1980 au funcționat în cadrul Asociației Sportive „Minerul” Lupeni secțiile de schi alpin și fond, accidentații de pe pârtiile de schi fiind evacuați din zona schiabilă de către instructorii și schiorii acestei asociații:  Adalbert Kato, Iosif Racolţa, Ioan On, George Lupaș și mulți alții. 
Neavând o calificare adecvată activităților de salvare montană, de acordare a primului ajutor și a transportului accidentaților, montaniarzii și  autoritățile locale încearcă să găsească soluții în rezolvarea acestei probleme.
Astfel, începând cu anul 1979 mai mulți tineri iubitori ai muntelui - Vasile Florea, Ionel Pop,  Atila Rozek, Ionel Morar,  Pista Csaki - au demarat  înființarea unei echipe salvamont și au avut primele contacte cu Primăria Lupeni, cât și structurarea regulamentului de funcționare a echipei. 
În anul 1980, Ionel Pop (Popică) și Vasile Florea află de intenția doctorului Durghinescu care dorește același lucru, se întâlnesc și formează un grup de inițiativă, din care mai fac parte Mihai Maxim, Atila Rozec, Pișta Csaki, Zola Palyanos, Marius Dobrei, Ionel Morar, Martin Domokos și maestrul al sportului în alpinism Nicolae Nevezi. Prin hotărârea primăriei privind necesitatea înființării unei echipe Salvamont la Lupeni, depun dosarul cu actele necesare pentru avizul  Federației Române de Turism, Alpinism și Salvamont.
Aceste formalități fiind validate în anul 1982, urmează formarea echipei Salvamont Lupeni, perioadă în care este finalizată construcția telescaunului spre Straja, mijloc de transport ce a facilitat accesul spre pârtiile de schi din Domeniul schiabil Straja. 
În 1983, domnul doctor Durghinescu structurează prima echipă de conducere și salvare-căutare, cu următoarea formă: șef centru - Liviu Durghinescu; coordonator din partea primăriei: Mihai Maxim; coordonator tehnic: Miki Nevezi; șefi echipe: Ionel Pop, Pista Csaki; salvatori și voluntari: Gabriel  Gabor, Martin Domokos, Ionel  Morar, Palyanos Zola, Atila Rozec, Marius Dobrei, Aron Peter, Iosca Peter, Soni Kados și Gheorghe Frățilă, iar în cursul aceluiași an echipa se completează cu Aurel Cocea, Jozs Huda, Jozsi Sicht, Ion Mălăgean, Nicolae Vlaic, Csiorec, Onisei și Didi Lazăr. 
Primarul orașului Lupeni, Horea Toma, în anul 1983, asigură primul echipament tehnic, iar Mina Lupeni, reprezentată prin domnul director Gheorghe Marchiș și domnul Suba, acordă echipei „Salvamont” Lupeni sprijin în derularea acțiunilor de informare, patrulare și salvare pe una din cele mai mari suprafețe montane din România, și anume versantul nordic al munților Vâlcan și jumătatea sudică a munților Retezat, suprafață girată de către Federația de specialitate de respectiv 45.000 ha. 
Tot în anul 1983, cu sprijinul domnului director Gheorghe Marchiş, începe instruirea salvatorilor în cadrul Școlii Naționale „Salvamont”, construirea refugiului și cabinetului de prim-ajutor de la întoarcerea telescaunului din Straja și avizarea acestuia, cât și efectuarea turelor de permanență la Lacul Bucura, timp de trei luni pe perioada verii unde membrii echipei „Salvamont” Lupeni efectuează acțiuni de patrulare, prevenire a accidentelor, acordarea primului ajutor, transportul accidentaților și informare turistică, iar în perioada de iarnă pe domeniul schiabil Straja. Tot în acest an, 1983, echipa „Salvamont” Lupeni participă pentru prima dată la Raliul „Salvamont” din Păltiniș, cu prima sa echipă formată din Nevezi, Pop și Huda.

Primul punct „Salvamont” din ţară la peste 2.000 m altitudine
În perioada acelor ani, echipa „Salvamont” Lupeni va realiza prima premieră națională, prin permanentizarea unui Punct „Salvamont” la peste 2.000 m altitudine, acesta fiind primul din România, neexistând niciunde în zona Munților Carpați puncte de permanență Salvamont. De reținut faptul că activitatea de salvare montană de la Lacul Bucura se desfășura la cort, asta până la construcția Refugiului „Salvamont Bucura”, în anul 1991.
În paralel cu această activitate de prevenire sunt cooptați primii medici voluntari în cadrul echipei, respectiv domnii doctori Dallmann, Altman, Maior și  Csiontos. Interesant de menţionat, doctorul Dallmann solicită în acea perioadă conducerii Spitalului Lupeni acceptarea salvamontiștilor ca voluntari, în ture, pe secții la spital, pentru a învăța noțiuni generale de prim-ajutor, fapt ce se aprobă.
Anul 1985 aduce noi membri în echipa Salvamont Lupeni: Gheorghe Bucur, Edmund Josa, Dan Onisei, Cătănaș Paul, Ion Sălceanu. 
Pe plan competițional, echipa începe să se claseze pe primele locuri, până în momentul accidentării lui Kados, fiind echipa cea mai rapidă în coborârea cu akja, având în componență pe Cioantă și Kados, iar în următorii ani, respectiv `86-`90, supremația în această probă pe plan național va fi deținută tot de „Salvamont” Lupeni, respectiv de Malagean și Cioantă. 
Datorită performanțelor avute în perioada acestor ani, echipa realizează prima colaborare internațională și, astfel, se fac primele schimburi profesionale între salvatorii români și cei polonezi, dintre echipele Salvamont Lupeni și GOPR Polonia, schimburi de experiență în care se rotesc majoritatea salvatorilor montani. (va urma)
Documentar întocmit de George Resiga şi toată conducerea Fundaţiei „Salvamont” LupeniInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter