07.11.2018,  18:31:35 | 0 comentarii | 412 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a fost pe şantierul de la Muzeul Mineritului
de Corneliu BRAN

La început de septembrie am arătat într-un reportaj că clădirea Muzeului Mineritului din Petroşani suferă reparaţii capitale, graţie unui proiect european de un milion de euro prins de Primăria municipiului Petroşani. 

Miercuri, 7 noiembrie, ne-am reîntors la clădirea muzeului, unde grupul de muncitori veniţi de pe meleaguri maramureşene trage tare, pe ultima sută de metri a anului 2018, astfel încât în vara viitoare să termine ceea ce au început. De data aceasta n-am mai mers singuri, ci însoţiţi de jurnaliştii locali şi alături de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, cel care a dorit să meargă să vadă care mai este stadiul lucrărilor şi să stea de vorbă cu aceştia.
„Lucrările au fost începute din vară, după cum ştiţi, iar finalizarea lor va fi undeva în august, anul viitor. După cum vedeţi, lucrările sunt foarte ample, de la infrastructura de rezistenţă până la tot ceea ce înseamnă finisaje. Toate aceste lucrări vor schimba radical faţa Muzeului Mineritului, pe de-o parte, iar pe de altă parte, în plus, vom avea funcţional şi spaţiul de la mansardă, unde vor fi puse acele piese pe care le avem menite pentru Muzeul Muntelui. Această lucrare costă undeva în jur de un milion de euro, bani europeni, contribuţia primăriei fiind de 2%. Muzeul era înainte destul de puţin vizitat, trebuie să recunoaştem, dar după ce va fi reabilitat, cu siguranţă, va deveni un punct de atracţie. Şi nu doar pentru că va arăta bine acest muzeu va fi vizitat, dar şi pentru ceea ce vom expune în el, deoarece multe din piesele pe care le aveam erau depozitate până acum la subsol. Faptul că vor fi aici şi Muzeul Muntelui şi Muzeul Mineritului, ba chiar şi un colţ reprezentativ cu Brâncuşi, va atrage cu siguranţă vizitatori de peste tot”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Apoi, am stat de vorbă cu mai vechile noastre cunoştinţe de la  firma SC Axa Reconst SRL din Sighetul Marmaţiei, Maramureş, cei care se ocupă de restaurarea clădirii şi care, după cum v-am spus la prima întâlnire, au o sumedenie de lucrări de aproape trei decenii încoace pe la multe obiective cultural-creştine din toată ţara, în general muzee în aer liber, biserici.
„Restaurarea acestei clădiri presupune mai multe faze, care încep de la infrastructura ei, construirea unui case a liftului care va deservi parterul, subsolul şi mansarda, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Jos, la subsol, se va simula o galerie de mină, unde va fi amplasată chiar şi o colivie folosită la intrarea în mină a ortacilor, iar sus, la etaj, se va monta o duşumea nouă, care să fie independentă faţă de structura acoperişului, ce urmează şi el a fi reabilitat. Plus alte lucrări specifice, inclusiv la exterior, în curtea muzeului. Clădirea va avea o încălzire în pardoseală, atât la parter, cât şi la subsol, va avea o ventilaţie adecvată, totul fiind prevăzut în proiect. Firma noastră lucrează în restaurare din anul 1991, eu lucrez chiar de-atunci la această firmă, acest gen de lucrări n-am avut până acum prea multe. Noi am lucrat mai mult în aer liber, restaurând muzee de acest gen, sau biserici pe interior şi exterior, dar avem câteodată şi lucrări de acest gen”, ne-a declarat maramureşeanul Ioan Tupiţă, şeful echipei.
După o vizită şi la mansardă, unde lucrările sunt de asemenea în toi şi unde Ioan Tupiţă a dat iar câteva explicaţii tehnice, menţionând care vor fi paşii lucrărilor de la acest etaj, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi s-a arătat mulţumit de ceea ce a văzut la faţa locului: „La anul pe vremea aceasta vom avea un muzeu frumos la Petroşani şi mă bucur că am putut să prindem acest proiect pe fonduri europene astfel încât să putem finaliza ce ne-am propus”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter