07.11.2018,  18:51:47 | 0 comentarii | 1957 vizualizari
35 ani de activitate / File din istoria Serviciului Public Local Salvamont Lupeni (II)
de Ziarul Vaii Jiului

După 1989 apar mari probleme...
Din anul 1990  echipa începe să se confrunte cu reale probleme. H.C.M. 1969, care reglementa activitatea de salvare montană, nu mai este funcțională. În perioada evenimentelor de după decembrie 1989 dispar din primărie actele de constituire și rapoartele de activitate ale echipei „Salvamont” Lupeni. Practic, activitatea de salvare montană este îngreunată, turele de permanență în domeniul schiabil Straja și în Munții Retezat făcându-se pe concediile salvatorilor, în timp ce costurile de hrană sunt suportate de către salvatori, ba, mai mult, chiar şi o parte din medicamente. Toate acestea fac ca echipa să se reducă cu 50%! 
Cu toate acestea, băieţii din echipă rămaşi trec peste toate problemele, chiar evoluează corespunzător datorită spectrului foarte larg de acțiuni. Ulterior se înființează, în anul 1991, o echipă de salvare din zona carstică, care va fi condusă de Gyorgy Resiga. Tot în acel an se încep lucrările la construirea refugiului din Bucura. La această acţiune participă numai 15 salvatori (din 31), dintre care-i amintim: Morar, Domokos, Shict, Buşcă, Cioantă Beniamin, Kados, Onisei, Mălăgean, Resiga, Nevezi, Neacşu şi Dobrei. Pentru a putea transporta materialele de la cota 1.275 m la 2.050 m, am fost nevoiți să apelăm la ajutorul unui pluton de vânători de munte.

Echipa nimănui după 10 ani de activitate! Problemele continuă...
Din cauza vidului legislativ, echipa devine, după 10 ani de activitate, a nimănui. Activitatea de salvare montană s-a desfășurat prin voluntariat. Datorită numărului de turiști tot mai mare, numărul accidentelor a crescut în zona domeniului schiabil Straja și în Munții Retezat. Unii membri ai echipei se retrag din activitatea de salvare montană: doctorul Durghinescu se mută la Timișoara, domnul Maxim se mută cu serviciul la Vâscoza (dar continuă să ajute echipa în măsura posibilităților).

Revenirea în elita salvamontiştilor din ţară!
Revenirea la conducerea Minei Lupeni a domnului Blaj Alexandru, readuce echipa din Lupeni în elita „Salvamont” România. La insistențele dumnealui la Primăria Lupeni se reușește, împreună cu primarul acelei perioade, domnul Abălașa, cumpărarea unui rând de echipamente de protecție. Cu ajutorul secretarului Primăriei Lupeni, doamna Ecaterina Pârvu, se constituie, în baza Legii 69 a administrației locale, primul Serviciu Public Local Salvamont din România! 
Activitatea „Salvamont” se revigorează, încep să se aloce sume modice din bugetul local pentru această activitate:
- se organizează Raliul Național „Salvamont” în Lupeni, la Straja, încep primele schimburi și organizări de stagii româno-franceze sub directa coordonare a lui George Resiga; 
-  prin amabilitatea domnului doctor Csiontos, o echipă formată din Morar și Vlaic pleacă la o instruire în Polonia;
- se continuă definitivarea refugiului de la Bucura, în paralel cu activitatea de „Salvamont”;
- se începe colaborarea cu Asociația „Pro-Natura” România și participarea echipei la evacuarea deşeurilor din zona centrală a Retezatului, colectându-se și transportându-se la gropile de gunoi peste 52 de tone de deșeuri;
- pe plan competițional, echipa este cotată ca  fiind cea mai pregătită din țară;
- numărul intervențiilor la accidentele montane în zona cuprinsă între Defileul Jiului - Cumpăna Apelor - Cerna și jumătatea sudică a Retezatului se ridică la 5.575! 
În aceasta  perioadă  se oferă voluntar, ca medic al formației, domnul Hăncilă Lucian, împreună cu doamna doctor Mihaela Mestecănean, sprijiniți de  domnul doctor Csiontos, demarându-se un curs de prim-ajutor aprobat de către Ministerul Sănătăți, în vederea atestării salvatorilor montani în acordarea primului ajutor în zona montană. Astfel, echipa „Salvamont” Lupeni va deveni, în anul 1993, prima echipă din România în a cărei componență toți membrii activi și aspiranți sunt atestați ca asistenți medicali specializați în salvarea montană.

O nouă scurtă perioadă „neagră”...
O perioadă puțin mai neagră este aceea în care echipa este condusă de către Vlaic, când se retrag din echipă Malagean și, la scurt timp, Kados, fiind completată cu Domokos Martin Petru (Ocsi). După unele neînțelegeri din cadrul echipei, domnul inginer Blaj (directorul Minei Lupeni), pentru a suda echipa, decide, împreună cu domnul Simonis Oscar, ca la conducerea echipei să fie pe perioade de câte 6 luni Morar, Resiga și Vlaic. 
Din anul 1993 echipa primește noi membri, respectiv: Inel Sorin, Fluieriș și Sanda Sorin, iar tot în acest an, în urma dezvoltări colaborării dintre  „Salvamont” Lupeni, reprezentată prin Resiga Gyorgy și MJSEA Franța,  reprezentată de Piere Contejean, o echipa de trei salvatori, respectiv Ocsy, Resiga și Sanda pleacă în Franța la un curs de escaladă pe gheață și avalanşă în Chamonix. Datorită aptitudinilor sale, în anul 1995 este chemat la echipă Andone Dan Nicolae, fost schior de performanță și instructor de schi.

Pleacă dintre noi Sam!
Subit ne părăsește Sam, în urma unui infarct. Lipsa lui se va simți  o perioadă bună de timp, el fiind unul din cei mai optimiști colegi de echipă și o persoană cu o iniţiativă deosebită în vederea dezvoltării sistemului de intervenție. La conducerea echipei rămâne George Resiga, reușind, odată cu apariția H.G.1269/97, să reglementeze activitatea „Salvamont” și să creeze o bază materială pentru activitatea de salvare montană, sprijinit de directorul E.M. Lupeni, domnul Pavelonesc Ioan și domnul Brașoveanu Tiberiu. (va urma)
Documentar întocmit de George Resiga şi conducerea Fundaţiei „Salvamont”Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter