08.11.2018,  18:23:28 | 0 comentarii | 608 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani-Bansko / Un deceniu de frăţie româno-bulgară 
de Corneliu BRAN

Joi, 8 noiembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 10 ani de înfrăţire dintre municipiul Petroşani şi localitatea Bansko (Bulgaria), la Primăria municipiului Petroşani a avut loc o întâlnire între reprezentanţii administraţiilor locale ale celor două localităţi, urmată de o serie de alte evenimente desfăşurate în municipiul de la poalele Parângului.

Gazdele au fost reprezentate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, viceprimarul Florin Nicolae, secretarul municipiului, Adrian Negoe, reprezentantul Consiliului Local Petroşani, Lenuţa Carmen Negrici, Corina Kecs şi Artur Ambruş.
Delegaţia bulgară a fost formată din următorii: primarul localităţii Bansko, Georgi Ikonomov, secretarul general al municipalităţii din Bansko, Ivan Kadev, preşedintele Consiliului Local Bansko, Petar Baryakov, şeful de cabinet al primarului bulgar, doamna Magdalena Boyanova, medicul expert, prof. dr. Rumen Pandev, şeful Departamentului Economic şi Turism din cadrul Primăriei Bansko, doamna Tania Stancheva şi responsabilul de proiecte în cadrul primăriei din Bansko, Dobrin Boyanov.
Întâlnirea a început în sala de şedinţe, înainte de ora 9:00 ambele delegaţii fiind deja prezente. Pe parcursul celor 30 de minute, cât a ţinut această primă sesiune de discuţii, au luat cuvântul cei doi primari, ambii exprimându-şi bucuria revederii şi faptul că se împlineşte un deceniu de colaborare româno-bulgară între cele două localităţi înfrăţite, din două ţări est europene care trec prin numeroase transformări în această perioadă, începute odată cu intrarea lor în cadrul Uniunii Europene.
„Vreau să urez un bun revenit la Petroşani delegaţiei din Bansko. E o bucurie pentru noi să fim împreună în aceste zile. Practic, în zilele acestea se împlinesc 10 ani de când am semnat înfrăţirea cu cei din Bansko. Această întâlnire este prilejuită şi de acest jubileu, dar şi datorită faptului că suntem parteneri într-un proiect cu finanţare europeană. Profit de această ocazie să-i mulţumesc domnului primar că după 10 ani ne reîntâlnim şi cu siguranţă că în următorii 10 ani ne vom întâlni mult mai des. Cel puţin aceasta e dorinţa mea, sper că şi a domniei sale (...). Mulţumesc celor din Bansko pentru deschiderea pe care au arătat-o faţă de noi de-a lungul celor 10 ani, pentru noi a fost un câştig în multe domenii de activitate, inclusiv în dezvoltarea domeniului schiabil, multe chestiuni fiind inspirate din experienţa bulgară. Ne dorim în continuare să avem aceste schimburi de experienţă, cel puţin în domeniul dezvoltării turismului local, dar şi în domeniul sănătăţii, care este şi tema principală a discuţiilor care vor avea loc astăzi. Azi vom avea mai multe întâlniri, după programul din Sala de Marmură vom merge la spital pentru o vizită la acesta, după care vom mai avea, tot azi, o vizită şi la Departamentul de Pompieri la I.S.U., nu în ultimul rând urmând să vizităm totodată şi oraşul nostru”, s-a adresat delegaţiei bulgare primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
La rândul său, primarul oraşului Bansko, Georgi Ikonomov, a subliniat, printre altele, următoarele, făcând ulterior şi prezentările celor aflaţi în delegaţia pe care o conduce: „Mulţumesc, dragi prieteni. Acum 10 ani am venit la Petroşani în calitate de preşedinte al Consiliului Local Bansko. Acum vin în calitate de primar şi mă bucur să mă aflu azi aici. Cei zece ani de colaborare între cele două localităţi au fost ani în care ambele părţi au avut de câştigat şi sper ca şi în continuare să facem ceea ce am început. V-am considerat întotdeauna şi vă consider un partener foarte serios şi din punctul meu de vedere veţi avea în mine şi în continuare tot sprijinul în acţiunile noastre comune (...) Vă mulţumesc pentru ospitalitatea de care daţi dovadă şi sper să avem mereu asemenea momente plăcute”.
După aceste scurte discursuri, a urmat o sesiune de poze de grup, iar cei doi primari, conform protocolului, şi-au făcut unul altuia mici cadouri prieteneşti, nu înainte de a-şi depăna pe scurt şi câteva amintiri legate de prima întâlnire de acum zece ani.

Sala plină
Acţiunea s-a mutat ulterior la parterul primăriei, în Sala de Marmură, acolo unde o sală aproape plină aştepta sosirea delegaţiilor. Prin sală i-am putut revedea pe aproape toţi consilierii locali petroşeneni, o serie de funcţionari publici din cadrul primăriei şi instituţiilor subordonate acesteia, dar şi profesori ori petroşeneni veniţi din curiozitate să vadă ce se întâmplă. Prezentă în sală a fost şi conducerea Spitalului de Urgenţă Petroşani, în frunte cu medicul Alin Vasilescu, managerul spitalului, şi doamna director economic Angela Braşoveanu, ulterior delegaţiile deplasându-se la S.U.P. la o serie de discuţii legate de organizarea Serviciului de Urgenţă şi rolul acestuia în cazurile de accidente din staţiunile montane. Petroşaniul stă mai bine la acest capitol în condiţiile în care, din câte ştim, Bansko nu are momentan un astfel de serviciu specializat în localitate, colaborând cu astfel de servicii de urgenţă de la mai mare depărtare, inclusiv pe calea aerului cu elicopterul în caz de accidente grave sau cazuri grave.

Petroşani şi Bansko au în comun munţii şi minunăţiile lor
După intonarea imnurilor de stat al celor două ţări, a urmat prezentarea unui scurt istoric al colaborării dintre localităţile Petroşani şi Bansko, şi prezentarea celor din delegaţia bulgară. Apoi au urmat alte două discursuri susţinute de către cei doi primari, prin care şi-au arătat mulţumirea legată de colaborarea de un deceniu între cele două localităţi. Ambii au susţinut faptul că de-acum înainte colaborarea aceasta trebuie să fie mai strânsă şi mai susţinută decât până acum, ţinându-se cont în primul rând că vorbim de două oraşe de munte, cu două staţiuni absolut superbe, Bansko şi Parâng, fapt ce trebuie să unească şi mai mult cele două comunităţi locale.

La S.U.P. şi pompieri 
Programul vizitei a continuat ulterior, aşa cum descria primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în cuvântul său, la Spitalul de Urgenţă Petroşani şi la Detaşamentul de Pompieri din cadrul I.S.U. Hunedoara.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter