11.11.2018,  11:09:49 | 0 comentarii | 442 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Gala sărbătoririi celor 35 de ani de activitate a Serviciului Public „Salvamont” Lupeni
de Corneliu BRAN

Despre gala sărbătoririi celor 35 de ani de activitate am scris pe larg în paginile ziarului nostru, vineri, 9 noiembrie, aceasta desfăşurându-se în cel mai frumos şi mai plăcut loc din Valea Jiului unde au loc evenimente cultural-artistice şi nu numai: Palatul Cultural Lupeni. O gală festivă, jubiliară, care a făcut ca vineri, începând cu orele 13:00, sala de spectacole să fie aproape plină de salvamontişti din tot judeţul şi din oraşul gazdă a evenimentului, dar şi din judeţele Gorj, Alba şi Bistriţa-Năsăud, precum şi de iubitori ai muntelui şi ai drumeţiilor montane, ori de oficialităţi locale. De aceea nici n-o să mai insistăm cu tot ce s-a întâmplat în sală, reamintind doar că au fost acordate Premii de Excelenţă mai multor salvamontişti care au în spate minim 10 ani de experienţă, totodată, în cadrul galei fiind vizionat şi un film despre activitatea Salvamont Lupeni. Vom insista însă pe anumite declaraţii făcute nouă de unii dintre protagoniştii galei, sau de către unii invitaţi şi prieteni ai acestor bravi bărbaţi din cadrul „Salvamont” Lupeni.

Pe George Resiga,
şeful salvamontiştilor lupeneni, l-am smuls cu greu pentru câteva minute ca să stăm de vorbă. E şi firesc, omul era prins în ceea ce înseamnă primirea invitaţilor şi pusul la punct al ultimelor detalii înainte de gala festivă. „Astăzi serbăm în cadrul acestei gale împlinirea a 35 de ani de activitate Salvamont legiferată la nivelul localităţii Lupeni. (…) Vreau ca prin intermediul Ziarului Văii Jiului să le transmit tuturor colegilor mei actuali şi trecuţi multă sănătate şi putere în tot ceea ce fac, aici intrând cei care au înfiinţat Salvamontul Lupeni, cei care au activat până în anii 2000 şi cei care activează în prezent. Ne înclinăm în fața celor care nu mai sunt printre noi, cu adânc respect în memoria lor, îi onorăm pentru ceea ce au făcut pentru Salvamont şi comunitate şi îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească!”, ne-a declarat George Resiga cuprins de emoţie pe măsură ce şi-a adus aminte de colegii care nu mai sunt.

Lucian şi Cristian Resmeriţă
Răpus la pat de o răceală rebelă, primarul Lucian Resmeriţă nu a putut să ajungă vineri la gala festivă. Ne-a transmis în schimb că se bucură de faptul că Primăria municipiului Lupeni poate susţine această activitate, alocând anual, de la bugetul local, în jur de 200.000 lei pentru Salvamont Lupeni. Asta cu toate problemele financiare care există la bugetul local, „un semn clar că Salvamontul e susţinut, iar munca acestor oameni e apreciată de noi şi de comunitatea locală”. „Faptul că doar anul trecut Salvamont Lupeni a avut peste 500 de intervenţii reuşite spune totul despre importanţa acestei activităţi la nivel de staţiunea Straja, de turismul local şi de comunitatea locală. La Mulţi Ani, Salvamont Lupeni!”, ne-a mai precizat şi a făcut şi o urare de-acasă, telefonic, primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă.
În schimb, venit tocmai din Capitală pentru a ajunge la acest „mare eveniment al comunităţii lupenene”, a fost prezent senatorul Cristian Resmeriţă. Lupenean de origine şi localnic ce a trăit în tinereţe, ca şi subsemnatul, printre salvamontiştii din Straja, fiind prieten bun cu o mare parte dintre cei ce au activat de-a lungul timpului (unii fiind şi acum în activitate), senatorul hunedorean nu avea cum să lipsească de la o astfel de gală, un eveniment important unde cei ce salvează vieţi omeneşti în staţiunea Straja-Vâlcan şi pe munţii din împrejurimi, uneori până hăt, departe, prin Munţii Retezat şi împrejurimile localităţii Uricani, au fost premiaţi şi felicitaţi pentru activitatea lor nobilă şi grea. 
L-am întrebat pe senator ce le transmite acestor bărbaţi adevăraţi care se luptă în permanenţă cu muntele, în încercarea de a-i „fura” acestuia „ofranda” pe care sistematic o cere. „Este un moment festiv astăzi. Vedeţi, eu sunt mai încrâncenat în momentul în care vorbim despre problemele oamenilor, dar în momentul când vorbesc de Salvamont Lupeni, care astăzi face 35 de ani, nu pot decât să vă spun că este un moment frumos pentru comunitate, dorindu-le acestor băieţi un călduros La Mulţi Ani! Să le dea Dumnezeu sănătate şi putere de muncă! Vreau să vă spun că Primăria municipiului Lupeni – şi eu am trecut prin condiţia de primar doar şase luni de zile – a ajutat întotdeauna Salvamontul şi îl ajută în continuare. Chiar de dimineaţă am discutat cu domnul primar, fratele meu, şi mi-a spus că încearcă să ajute în continuare şi mai mult unitatea de Salvamont pentru că, este clar, fără această formaţiune de salvare montană nu se poate într-o staţiune mare precum Straja. Doresc să le transmit totodată băieţilor din echipa de salvare montană că dacă ar fi după mine aş dori ca ei să aibă cât mai puţin de lucru! La Mulţi Ani, Salvamont Lupeni încă o dată!”.

Emil Părău
„Este o acţiune foarte frumoasă, de suflet, e ceva deosebit ţinând cont că 35 de ani înseamnă o viaţă de om, mai cu seamă că vedem aici şi salvamontişti care slujesc acest serviciu de salvare încă de la început. Vă gândiţi câte vieţi au salvat toţi cei de-aici şi alţii care nu mai sunt printre noi? De aceea merită să ne aducem aminte de ei, să ne scoatem cum se zice pălăria în faţa lor şi să le mulţumim, măcar o dată la câţiva ani, dacă nu în fiecare an! Le transmit pe această cale mulţumirile mele şi le doresc multă sănătate, dorindu-le, dacă se poate, să continue cel puţin încă 35 de ani de-acum înainte!”, ne-a declarat şi a făcut o urare omul de afaceri lupenean Emil Părău, cel care în Straja este unul dintre „motoarele” vii ale investiţiilor private şi cel care în decursul anilor a fost pentru staţiune un adevărat promotor în tot ceea ce a întreprins pe linie de investiţii private.

Nicu Vlaicu
În fine, ultimul, dar nu cel de pe urmă, cu care am stat vineri de vorbă a fost salvamontistul Nicolae (Nicu) Vlaicu. Fiind unul dintre cei mai experimentaţi salvatori montani din Lupeni şi Valea Jiului, Vlaicu are toate motivele din lume să vorbească despre această activitate, la fel ca şi alţi cel puţin douăzeci de salvamontişti din Lupeni şi Petroşani, din acest punct de vedere probabil Valea Jiului situându-se pe primele locuri din ţară! Lupeneanul a ţinut să ne spună faptul că se bucură enorm când îi vede la un loc pe toţi salvamontiştii din judeţul Hunedoara, neuitând să transmită pe această cale şi urările sale: „Ne simţim azi, cu toţii, foarte bine, ţinând cont că sărbătorim azi 35 de ani de activitate, iar alături de noi avem invitaţi din toate echipele Salvamont din judeţul Hunedoara, a celor din Parâng-Petroşani şi a celor din cadrul Salvamont Hunedoara. Salutăm totodată şi prezenţa echipelor din Gorj, Bistriţa şi Alba Iulia! Sunt nişte oameni minunaţi şi suntem fericiţi azi să fim împreună cu toţii, la ceea ce înseamnă familia Salvamont. Pentru că înainte de toate o echipă de salvare trebuie să fie ca o familie, unită şi bine pregătită în a face faţă situaţiilor grele, de multe ori aproape inumane, lupta pentru câştigarea fiecărei secunde înseamnând de cele mai multe ori, practic, salvarea vieţilor victimelor! Şi ce poate fi mai înălţător, mai uman decât să salvezi o viaţă de om? De aceea azi, şi prin intermediul ziarului dumneavoastră, le urez tuturor colegilor salvamontişti, din Lupeni şi de peste tot din ţară, multă sănătate, putere de muncă şi clipe de fericire cât mai dese! Mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestei gale, precum şi tuturor invitaţilor prezenţi! Celor care nu mai sunt printre noi, Dumnezeu să-i odihnească şi să-i aibă în paza Sa”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter