15.11.2018,  18:11:45 | 0 comentarii | 692 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Clasa muncitoare - la lucru
de Marian BOBOC

OFENSĂ NEPRECUGETATĂ
În primăvara anului 1922, Schrottis Antal este mașinist la fabrica de mașini „Transilvania” din Tg. Mureș. Schrottis este și muncitor „organizat”, adică membru al Uniunii Muncitorilor în Fier și Metal. Nu este un membru de rând, ci unul indisciplinat, care îl jignește chiar pe șeful său de sindicat.  
Pentru această aroganță, neprogramată e drept, își cere iertare conducerii sindicale:  „Subsemnatul cer scuză în fața comitetului de organizare pentru ofensa adusă neprecugetat lui Kacsó Francisc, președintele grupei metalurgiștilor. Mai departe, recunosc că în fabrica de mașini Transilvania am avut o ținută nedemnă de un muncitor organizat, pentru ceea ce cer acum scuze atât lui Kovács Friderich, cât și tuturor colegilor mei din acea întreprindere, și promit că de aici înainte voi dovedi o ținută demnă de un muncitor organizat, conștient și corect. Totodată, iau la cunoștință că dacă timp de un an voi comite cea mai mică procedură împotriva organizației, să fiu exclus atât din organizație, cât și din atelier”.
Uneori clasa muncitoare își toarnă singură cenușă în cap.

REDACTOR LA FOILE BRESLEI
În perioada interbelică, câteva sindicate editau diferite publicații („Minerul”, „Lemnarul”, „Metalurgistul” ș.a.), care, peste timp, constituie prețioase surse de informare din lumea muncitorească.
În 1922 Uniunea Muncitorilor în Fer, Metal și Chimică scoate la concurs postul de redactor la foile breslei. Una dintre foile breslei este și „Metalurgistul”, care apărea în 3 limbi: română, maghiară și germană. Uniunea caută un redactor care să stăpânească, întâi și întâi, maghiara și germana. Însă condițiile pe care trebuie ca să le îndeplinească viitorul redactor sunt mult mai numeroase: „Reflectanții trebuie să cunoască bine mișcarea sindicală, să cunoască literatura sindicală și socialistă, și să fie membrii organizați de cel puțin 3 ani de zile. Vor fi preferați membrii Uniunei noastre și aceea care posed și limba română. Foile noastre de breaslă apar deocamdată o dată la lună”. Și în finalul anunțului, o chestiune lămuritoare pentru competitorii pentru funcția de redactor: „Concursurile scrise cu mâna proprie trebuie trimise la adresa secretarului Uniunei”.
Ce romantic sună cerința „să cunoască literatura sindicală și socialistă”. Mai bine de sindicaliștii zilelor noastre. Neavând ziarele lor de breaslă, nu trebuie să aibă nici cunoștințe din literatura sindicală. Că de cea socialistă, nici social-democrații nu au habar…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter