26.11.2018,  19:53:33 | 0 comentarii | 921 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Ameninţaţi că li se lasă nebunul în faţa ușii
de Gheorghe OLTEANU

Nu mi-a trecut în ruptul capului prin minte că, după o perioadă foarte mare de timp, voi fi nevoit să revin la o întâmplare petrecută cu cincisprezece ani în urmă. Era vorba despre un caz social deosebit de grav neglijat, în a fi rezolvat, de către administrația publică locală vulcăneană, dar care, prin intervenția „Undei de șoc”, publicație săptămânală pe care o editam la vremea aceea, a fost soluționat într-o jumătate de an.

Firește că,
înainte să ajung la motivul pentru care a trebuit să revin la cele întâmplate la începutul anului 2003, este necesar să fac o scurtă descriere a ceea ce am scris despre acest caz începând din luna februarie și până aproape de mijlocul acelui an.  Indiscutabil, sunt încă locatari ai scării I a blocului D10 din Vulcan care-și amintesc de grozăviile care aveau loc în apartamentul locuit de familia Constantin și Florentina Archip. Nu era zi sau noapte în care fiul lor Claudiu, bolnav de schizofrenie, să nu spargă ceva, să nu arunce cu tot ce-i cădea la mână sau să scoată urlete și țipete care-ți făceau piele de găină și  te îngrozeau auzindu-le. Aceasta era atmosfera de neconceput în care trăiau părinții, sora și fratele lui Claudiu. Pe care ei s-au resemnat s-o accepte dată fiind indiferența afișată de serviciul de asistență socială al primăriei vulcănene.

Primul articol
prin care am tras semnalul despre existența acestui caz l-am scris în februarie 2003. După care au urmat și altele. Îmbucurător este că mesajul lor a fost recepționat așa cum trebuie de către organele competente de la nivelul conducerii  județene  hunedorene. Cel care a pus umărul și toată puterea de care dispunea, pentru a-l putea duce pe Claudiu la Centrul de Recuperare Psihică din Galda de Jos, județul Alba, a fost domnul Costel Avram, pe atunci vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara. A fost un demers greu chiar și pentru domnia sa, având în vedere refuzul celor din Alba Iulia de a permite internarea, în această clinică, a bolnavilor psihici din alte județe.  Numai că, în aprilie, odată ajunși cu Claudiu la Galda de Jos și când ne-am zis că acest coșmar s-a încheiat,  a trebuit să venim înapoi acasă cu nebunul. Cauza? Pe faxul ministerial pe care i l-am înmânat directorului Beldeanu nu era specificat ca bolnavul psihic să fie internat în centrul condus de domnia sa.

Întreaga poveste despre
drumul la Galda de Jos, „raiul nebunilor”, cum i-a zis eu, datorită condițiilor excepționare de care dispun afectații psihici internați aici, am descris-o în materialul „400 de kilometri cu nebunul în mașină”, apărut în numărul 432 din 25 aprilie 2003 al „Undei de Șoc”. Atâția kilometri am parcurs, într-o zi, pe traseul Vulcan, Alba Iulia, Galda de Jos și retur, cu o abatere de câteva ore la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Deva. Drum pe timpul căruia subsemnatul a fost la volanul Daciei Sport, cu două uși, având-o în dreapta pe doamna Florentina, iar pe bancheta din spate pe Costică Archip și pe fiul său Viorel, care de abia îl mai stăpâneau pe Claudiu, înfășurat în cămașa de forță. A fost ceva incredibil, mă mir cum de nu ne-am răsturnat cu autoturismul, fiindcă bolnavul se zbătea și chiar mușca din din scaunul șoferului.  Au urmat alte demersuri, alte intervenții ale vicepreședintelui CJH și, la 3 iunie, a avut loc finalul. Claudiu Archip a fost internat la Centrul de Recuperare Psihică din comuna alba-iuliană Galda de Jos.

La data aceea,
Claudiu avea 21 de ani. Acum, după cincisprezece ani,  din septembrie încoace, la serviciul de asistență socială al primăriei vulcănene vin constant adrese de la serviciul similar al CJ Alba prin care familia este somată ca, până la 31 decembrie ac, să vină  să-l ia acasă pe Claudiu. Domnul Costică a sunat-o pe doamna de la Alba, dar nu a avut cu cine să vorbească.  Să nu credeți că, între timp, Claudiu s-a înzdrăvenit la minte. Nicidecum. În vizitele regulate pe care i le fac, cei doi soți au constatat că e mult mai agresiv. Dumnealor sunt mai în vârstă, iar băiatul cel mare nu mai stă cu ei. Așadar, cum i-ar putea face față ei doi, atunci când băiatul se tulbură la minte? Iar asta se petrece des. Pe lângă că ei îi achită cheltuiala făcută cu analizele medicale care au fost necesare la plămâni și ficat, părinții ar consimți, dacă este cazul, să plătească o cotă parte a cheltuielilor de întreținere. Numai că, după semnalele care vin de la Alba, pare-se că cei de acolo sunt hotărâți ca, în ultima zi a anului, să le trimită „cadoul” promis. Adică, să li-l lase pe Claudiu făcut pachet în fața ușii! Or, nu știu dacă, după ani și ani, vorba cântecului, asta ar fi soluția cea mai potrivită. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter