04.12.2018,  17:41:42 | 0 comentarii | 154 vizualizari
Clasa muncitoare - la lucru (v)
de Marian BOBOC

Boicotarea unor lepădături din Lupeni
Ioan Timar, Iosif Wilk și Iuliu Kovacs sunt muncitori metalurgiști la mina Ileana din Lupeni. Pentru că au pactizat cu dușmanul, sunt arătați cu degetul în gazeta lor de breaslă, fiind considerați (mai bine zis, desconsiderați...) nici mai mult, nici mai puțin, decât „Lepădăturile de la Lupeni”. 
De ce?

Pentru că în timp ce clasa muncitoare luptă pentru un program de lucru de 8 ore, cei trei pactizează cu adminis­trația, „cerșind de la inginerul lor zile de lucru de 12 ore”. Și șeful lor, inginerul, este un tip cu capsa pusă pe clasa lucrătoare, fiind „cel mai înverșunat dușman al muncitorimii” și care „ se pricepe foarte bine să calomnieze și să jupoaie pe muncitori, să nu-și cruțe nici subalternii, să amenințe muncitorii cu concedierea, să-i aducă la lucru în zile de Duminică și de sărbătoare”. O întreagă panoplie de „calități” comportamentale...
Confruntați cu comportamentul unor asemenea ortaci, „lucrătorii de la mina Lupeni au proclamat boicotarea lepădăturile” mai sus numite.
Acțiunea se petrece în ianuarie 1928 și poate că ar trebui să fie aplicată și în zilele noastre unor triste personaje care au semnat pentru închiderea minei Lupeni. Ce ziceți, ortaci?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter