05.12.2018,  19:24:15 | 0 comentarii | 665 vizualizari
Scandal la SMURD Petrila... Petru Mărginean: „Dacă nu le convine, să nu mai lucreze la Salvital, nu sunt ţinuţi cu forţa…”
de Corneliu BRAN

Situație cu scântei la SMURD Petrila din cadrul SVSU, modul ce aparține de SALVITAL Hunedoara, o activitate coordonată la vârf de către președintele Petru Mărginean. 

SMURD Petrila intră în concediu de sărbători?
Marți seara am primit o informație precum că mai mulți paramedici și șoferi de pe ambulanța ce deservește SMURD Petrila, dacă nu chiar toți, au intrat în grevă japoneză, deoarece angajații sunt nemulțumiți de faptul că președintele Petru Mărginean îi obligă pe toți cei 14 angajați să-și efectueze, acum pe final de an, zilele de concediu rămase de peste an. În aceste condiții, SMURD Petrila urmând să-și înceteze temporar activitatea până după sărbători, până după data de 3-4 ianuarie 2019. 

Se plâng că pierd în decembrie sporurile de sărbători și mulți bani la salariu...
Primul cu care am stat de vorbă a fost Adrian Dolha, paramedic în cadrul SMURD Petrila. Dolha a vorbit în numele colegilor: „Domnul Mărginean ne-a sunat luni dimineața. De fapt, l-a sunat pe Cristi Curtean, cel care coordonează activitatea modulului nostru, să ne spună că până pe data de 17 decembrie trebuie să ne facem cerere de concediu de odihnă pentru zilele rămase neefectuate din acest an. Cam toți avem încă zile de concediu neefectuate, unii cinci zile, alții 6-7, alții poate mai mult, mă rog... Dar asta nu înseamnă că acum, în decembrie, o lună cu multe sărbători, dar și cu multe evenimente de tot felul, nedorite, trebuie să plecăm toți acasă în concediu și să lăsăm orașul fără modul SMURD activ! Pe de altă parte, din punct de vedere financiar noi pierdem enorm la salarii cu acest concediu de odihnă, pierdem orele suplimentare de sărbători, pierdem bonurile de masă pentru această perioadă... Bani mulți... Avem și noi familii și avem nevoie de bani, avem rate la bănci de plătit, cheltuieli de tot felul. Își pune domnul Mărginean sau altcineva întrebarea: Băi, poate oamenii ăștia nu și-au luat concediu și pentru faptul că au nevoie de bani? Că e bun și concediul, nu zicem nu, dar și când ai nevoie de bani ai... Și atunci? Întrebarea noastră este de ce decembrie, și nu noiembrie, sau octombrie? De ce doar modulul SMURD Petrila este în această situație, și nu și alte moduluri? Că peste tot am întrebat și doar la noi e situația asta acum. O impunere care pe noi ne afectează, deci nu vorbesc doar de mine, vorbesc de toată lumea, fiind vorba de o situație nedorită de noi. Sperăm ca domnul președinte de la SALVITAL să ne înțeleagă și pe noi și să retragă acest ordin dat”, ne-a declarat Adrian Dolha.

Primarul - de negăsit... 
Am vrut să stăm de vorbă și cu primarul Vasile Jurca, dar n-a fost posibil nici marți seara, nici ziua următoare, deoarece nu ne-a răspuns la telefon. 

Mărginean susține că sunt prea multe foi de boală la urgență la SMURD Petrila
În fine, miercuri dimineață am stat de vorbă cu Petru Mărginean, președintele SALVITAL din județul nostru și unul dintre cei care, împreună cu medicul Raed Arafat, a fost printre primii care s-au implicat încă de la început în organizarea serviciului SMURD, Raed Arafat punând în județul Mureș pe picioare SMURD și tot ceea ce înseamnă acesta.
La început, Petru Mărginean a fost suspicios, crezând că suntem subiectivi și ținem cu paramedicii și șoferii petrileni, considerând că întrebările puse de noi caută să-i apere pe așa-zișii „greviști” sau „nemulțumiți”, cum vreți să o luați. I-am spus că punem întrebări tocmai ca să vedem cum stă situația, să scriem cu obiectivitate. Apoi i-am reamintit că ZVJ în primăvară a fost de partea SALVITAL când se punea problema la un moment dat ca Petroșaniul și poate și alte localități din Vale să părăsească SALVITALUL, dorindu-se de unii să nu se mai plătească cotizația respectivă de administrația publică locală. A înțeles în cele din urmă, spunându-ne la un moment dat: „Eu nu am nimic cu presa, cu ZVJ nici atât, dar vreau ca atunci când se scrie să se scrie corect (corect ar fi fost, domnule Mărginean, să mulțumiți public ZVJ-ului pentru poziția sa din primăvară – n.r.). Referitor la acești paramedici nemulțumiți că pierd sporurile de sărbători, cum zic ei, și bani, dumnealor trebuie să știe că nu Mărginean a luat această decizie. Eu aplic niște reguli, iar dacă o ambulanță trebuie să-și facă diagnoza, conform unui grafic stabilit, eu și nimeni nu are ce face. Că o ambulanță trebuie să aibă o revizie făcută măcar o dată pe an, că dacă se strică și sunt cazuri grave, cum zic dumnealor că sunt - și câteodată sunt, nu zic nu – atunci ce facem? Dacă nu le convine, să nu mai lucreze la Salvital, nu sunt ținuți cu forța. Regulile în această instituție nu le fac ei, le fac cei din Consiliul Director, cei din Consiliul de Administrație... Dar vreau să vă pun și eu o întrebare: când își iau peste an concedii medicale la urgență, plătite deci foarte bine stând acasă, atunci nu se gândesc că rămâne neacoperit serviciul? Dacă de la dumneavoastră de la ziar pleacă vreo 3-4 în același timp în concediu medical, cum se simte treaba asta? Aș fi curios ce mi-ar răspunde domnul director Docea, dar bănuiesc răspunsul... Așa și la un modul SMURD, oricare ar fi el. Eu nu zic că unul sau altul nu se îmbolnăvește și n-are nevoie de concediu medical, dar la Petrila cred că s-a exagerat... De asta nu v-au zis? Și, apropo... Nu doar Petrila rămâne fără salvare SMURD câteva săptămâni. La Simeria s-a stat patru luni, că au fost ceva probleme... La Hunedoara s-a stat o lună până s-a făcut diagnoza... Exemple mai sunt. De altfel toate modulele au trecut prin treaba asta anul acesta o singură dată, doar modul din Petrila a mai rămas”.

Petrila n-a fost aleasă special pentru decembrie, când s-a făcut graficul, ci „așa s-a nimerit”... 
Întrebându-l pe președinte totuși de ce doar Petrila a rămas pe final de an cu această „diagnoză” și cine va asigura acest serviciu după 17 decembrie, Mărginean ne-a răspuns: „Așa este stabilit pe grafic și așa s-a luat hotărârea atunci când acesta s-a făcut. Pur și simplu, nu e nimic special. Iar serviciul SMURD va fi asigurat de la Vulcan, unde există două ambulanțe, și de la Petroșani. Avem cum să acoperim, nicio problemă, iar dumnealor să înțeleagă că fiecare om lucrează în primul rând după conștiință și după aceea după regulament. E problema lor dacă își iau concedii medicale, unii poate sunt bolnavi, nu zic nu, dar nu-mi place dacă cineva își face treaba după bunul plac. Îi aștept să discutăm, nicio problemă”, a menționat Petru Mărginean.
Acestea fiind zise, așteptă să vedem cum vor decurge lucrurile, iar dacă decizia aceasta nu va fi revocată să vedem împreună cu petrilenii dacă într-adevăr SMURD Vulcan sau SMURD Petroșani au „acoperit” mulțumitor spre foarte bine acest serviciu și în cea mai estică localitate a Văii Jiului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter