12.12.2018,  11:33:08 | 1 comentariu | 1892 vizualizari
Senatorul Carmen Hărău a reușit să obțină pentru angajații din localitățile puternic industrializate ale județului Hunedoara reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare
de Alina PIPAN

Senatorul Carmen Hărău insistă din martie 2017 asupra unei modificări legislative care să protejeze angajații din județul Hunedoara, iar aceștia să beneficieze, asemenea altor zone intens poluate, de reducerea vârstei de pensionare. Atunci a depus la Senat o propunere legislativă, foarte bine documentată, cu măsurători ale poluării aerului, care dovedeau că nivelul poluării este mai mare în localitățile industralizate, în special în Valea Jiului, la Certej, Brad, etc, ceea ce crește gradul de îmbolnăvire al populației, și scade speranța de viață. Propunerea legislativă nu a fost scoasă la vot de președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, Adrian Solomon, acesta știind că va urma pe viitor o modificare a Legii Pensiilor. Astă vară opoziția, sindicatele, s-au trezit cu noul proiect de lege gata redactat. Era, evident, prea târziu pentru proiectul legislativ al senatorului.

Însă, senatorul din Hunedoara și-a jucat cartea până la final, cu perseverență, iar ieri, a obținut intruducerea în noul proiect de lege a unui amendament care rezolvă această inechitate a angajaților din județ, raportat la angajați din alte județe puternic industrializate care deja beneficiază de aceste prerogative.

 

”M-am încăpățânat și azi să rezolv mai vechea mea inițiativă legislativă, privind reducerea cu doi ani a vărstei de pensionare, pentru poluare remanentă, proiect trecut prin Senat de un an, și apoi blocat în Camera Deputaților. Am depus următorul amendament, la noul proiect al legii pensiilor:

SECȚIUNEA a 2-a, Pensia anticipată, art. 59, se introduc două noi alienate (4) și (5), cu următorul cuprins:

(4) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui și din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Deva, Brad, Orăștie, Șoimuș, Hațeg, Teliucu Inferior, Ghelari și Certej pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (3)

(5) Prevederile alin. (4) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

 

Ce s-a întâmplat?

Vestea bună: propunerea mea a fost luată în considerare, cu toate localitățile prevăzute în textul de mai sus, căci, de această dată, nemaifiind condiționată de buletine de analize, am completat și alte localități din județ, dovadă că nu aduce anul ce aduce o zi de marți, cu cele trei ceasuri rele cu tot!

 

Vestea proastă: aplicarea s-a amânat, până în 2021, 180 de zile după intrarea în vigoare a legii pensiilor, dovadă că PSD “dă” praf în ochi și, eventual, dă după ce nu va mai fi la putere...

Concluzie: am obținut o jumătate de victorie spre rezolvarea problemei, dovadă că perseverența este mama succesului!”,  a menționat senatorul Carmen Hărău, vădit mulțumit de această victorie.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 radu213.12.2018,  11:03:59
Bravo, felicitari, asa da. E buna si aceasta prevede. Necazul este ca si prin aceasta prevedere se imputineaza cei care muncesc. Cei care raman in urma plecarii trebuie sa le tina locul, sa munceasca mai mult. Daca D-na Harau reusea sa mareasca salariul minim pe economie, sa impuna o masura liberala o salutam cu si mai mare respect. "


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter