13.12.2018,  11:13:21 | 0 comentarii | 3077 vizualizari
Comisia pentru Parâng vine cu 9 propuneri pentru un turism decent în staţiune
de Alina PIPAN

Acestea vor presupune un efort financiar de ambele părți: cabanieri și administrația locală

Conform unei situaţii a Serviciului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Petroşani, în Staţiunea turistică Rusu - Parâng sunt înregistrați 500 de contribuabili, din care 134 de persoane fizice cu contracte de concesiune, 16 persoane juridice cu contract de concesiune și 350 de proprietari de terenuri şi construcţii.
Împreună cu personalul specializat din cadrul Primăriei municipiului Petroşani, Comisia pentru Parâng, alcătuită la pro­punerea Consiliului Local al municipiului Petroșani, chiar și-a făcut treaba. Și vine acum, la final de an, cu o serie de propuneri care vor deveni obligații pentru cabanierii din Parâng. Normele, care intră în vigoare imediat ce consiliul local le va vota în ultima ședință din acest an, sunt menite să îndrepte unele dintre cele mai evidente și supărătoare nereguli din stațiune. Prima, și cea mai importantă dintre ele: lipsa canalizării, având drept consecință deversarea apei menajere în natură. 
Comisia a verificat în teren întreaga staţiune turistică Rusu - Parâng şi a identificat legislaţia privind măsurile de protecţie a mediului, măsuri care trebuie să fie îndeplinite de toţi operatorii aflaţi în această zonă turistică de interes naţional. În administrarea imobilelor de tip pensiune, hotel, motel, vile, cabane turistice etc. au intervenit în ultimii 10 ani o serie de situaţii ce impun modificarea sau adaptarea sistemelor de epurare, precum şi instalarea unor sisteme de epurare adecvate în cazul construcţiilor noi. Statul român implementează astfel, treptat, o serie de normative şi reglementări cu privire la gestionarea resturilor menajere provenite de la grupurile sanitare şi de la instalaţiile cu care sunt dotate bucătăriile şi utilităţile acestor imobile.
Reglementările şi normativele impuse de Statul român au ca principal scop intrarea în conformitate cu normativele europene ce fac referire la metodele de epurare precum şi administrarea într-un mod responsa­bil a zonei în care aceste imobile sunt amplasate, având ca scop păstrarea intactă a naturii în preajma obiectivului şi nu numai.
Pentru cazurile în care nu există o reţea de canalizare locală, avem o serie de normative care impun pensiunilor, hotelurilor, vilelor, caselor de vacanţă etc. să îşi adapteze sau să instaleze sisteme noi de epurare având ca scop tratarea resturilor menajere provenite de la utilităţile imobilului.
Astfel, s-au adoptat hotărâri care prevăd utilarea cu fose septice respectând normativele NTPA 002/2002, conform H.G. nr. 188 din 28 februarie 2002, art.3. Aceste unităţi de tip fosă septică pentru pensiune, hotel, motel, cabane, case de vacanţe etc. sunt unităţi de tratare primară care au rol de separare a resturilor menajere, permiţând preluarea apei în urma tratării (să fie preluate de sol de către sistemul de drenaj cu care este prevăzută fosa septică).
Acest sistem de drenaj trebuie să întrunească împreună cu fosa septică dispoziţiile Ordinului MS nr. 119/2014 cu privire la amplasarea unui sistem de epurare în conformitate cu normele de igienă şi recomandările privind mediul de viaţă al populaţiei. Această fosă septică se va dimensiona în funcţie de numărul de utilizatori ai imobilului când acesta este ocupat la capacitatea sa maximă, precum şi de debitul maxim de apă utilizată în bucătăria şi anexele cu care este dotat imobilul.

Astfel, pentru respectarea normelor de protecţia mediului cu privire la îmbunătăţirea sistemului de evacuare a apelor uzate, în conformitate cu principiile moderne ale conservării naturii şi exploatării durabile a resurselor existente din Staţiunea turistică Rusu - Parâng, a unei cunoaşteri permanente a situaţiei din teren şi a respectării O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, Comisia pentru Parâng propune Consiliului Local al municipiului Petroşani următoarele:
1. Persoanele fizice şi juridice din zona Staţiunii turistice Rusu - Parâng vor fi somate, pentru respectarea protecţiei mediului şi în legătură cu deversările reziduurilor menajere, a apelor uzate şi fecaloid-menajere, ca până la data de 01.09.2019 (termen limită), să reali­zeze individual sau în asociere, pe bază de proiecte, dotarea cu fose septice, mini-staţii de epurare cu vidanjare, staţii de epurare ERU fără vidanjare, haznale vidanjabile betonate integral, contracte de vidanjare, contracte de concesiune pentru suprafeţele unde s-a proiectat fosa septică, mini-staţia de epurare sau haznaua.
Persoanele fizice sau juridice din zona Staţiunii turistice Rusu - Parâng care au realizat aceste cerinţe pentru respectarea protecţiei mediului vor depune o documentaţie la Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Petroşani, de unde vor primi un aviz. Nereali­zarea acestor cerinţe până la data de 01.09.2019 constituie o încălcare a respectării legilor în vigoare şi a legislaţiei locale stabilite de Consiliul Local al municipiului Petroşani şi se va sancţiona conform dispoziţiilor în vigoare.
2. Având în vedere programul UAT Petroşani de dezvoltare a turismului, a evoluţiei legislaţiei pentru protecţia mediului, pentru un bun şi constructiv dialog cu persoanele fizice şi juridice implicate în turism şi pentru o bună monitorizare şi gestionare a protecţiei mediului în Staţiunea turistică Rusu - Parâng, Comisia pentru Parâng propune ocuparea prin concurs a unui post de inspector de mediu montan, responsabil în această zonă turistică, începând cu 01.01.2019, post ce va completa organigrama Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Petroşani.
3. Construirea în Zona B din Staţiunea turistică Rusu - Parâng (zona cea mai aglomerată turistic din staţiune) a unui spaţiu care să cuprindă: Birou montan de protecţia mediului, sală de mese pentru 30 de persoane, 6 toalete, anexe. Comisia pentru Parâng propune ca acest obiectiv să fie cuprins în bugetul anului 2019.
4. Comisia pentru Parâng propune UAT Petroşani crearea unui parteneriat cu SC Apa Serv Valea Jiului SA în vederea obţinerii fondurilor necesare proiectării şi realizării infrastructurii de canalizare pe traseul Petroşani - Staţiunea turistică Rusu - Parâng, începând cu 01.12.2018.
5. Somarea persoanelor fizice şi juridice care au case de vacanţă sau activitate în domeniul turismului în zona Rusu - Parâng în vederea înlăturării deşeurilor de orice fel din jurul proprietăţilor în perioada 01.12.2018 - 01.06.2019. Nerespectarea avertismentului după această perioadă poate conduce la procedura de licitaţie în vederea curăţării şi transportului gunoaielor din jurul cabanelor în zona turistică Rusu - Parâng, cu o societate privată sau cu mijloace proprii ale Primăriei Petroşani, iar costurile să fie suportate de toţi concesiona­rii şi proprietarii din zona turistică.
6. Comisia pentru Parâng propune UAT Petroşani să identifice măsurile ce se pot întreprinde în conformitate cu reglementările legale în ceea ce priveşte terenurile concesionate şi ocupate cu construcţii nelocuite şi degradate (fundaţii, containere abandonate, construcţii şi amenajări neconforme etc.) astfel încât, prin hotărâri judecătoreşti, hotărâri ale consiliului local sau în temeiul legii, acolo unde nu s-au respectat termenele stabilite, să se rezilieze contractele de concesiune, să fie demolate şi curăţate spaţiile degradate sau să fie ridicate containerele. 
7. Comisia pentru Parâng propune UAT Petroşani revizuirea şi completarea actualului Contract de concesiune pentru parcele în Zona turistică Rusu - Parâng cu cerinţele de protecţia mediului şi alte cerinţe stabilite prin HCL de către Consiliul Local al municipiului Petroşani.
8. Comisia pentru Parâng propune UAT Petroşani stabilirea unei echipe tehnice pentru verificarea respectării suprafeţei concesionate şi intrarea în legalitate pentru ocuparea terenului în afara concesiunii cu magazii, şopruri, împrejmuiri, coteţe, grătare din cărămidă, gropi betonate, canale betonate pentru branşări la apă, ţevi folosite pentru deversări în pădure, depozite lemn de foc, fose septice, amenajări terase, rampe, poduri, scări etc., recuperarea redevenţei pe ultimii 3 ani şi modificarea suprafeţei parcelei din contractul de concesiune. Comisia pentru Parâng propune ca termen de finalizare a acestei propuneri data de 01.09.2019.
9. Comisia pentru Parâng propune UAT Petroşani ca prin personalul de specialitate din cadrul primăriei să se realizeze o informare a crescătorilor de animale din zona turistică Rusu - Parâng privind condiţiile şi regulamentele de protecţia mediului ce se impun pentru această activitate, iar în privinţa unui termen de finalizare se propune ca data limită pentru intrarea în legalitate: 01.09.2020.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter