20.12.2018,  22:06:12 | 2 comentarii | 1096 vizualizari
De „Crăciun fii mai bun”…, Un proiect cu consecinţe sociale – votat de consilieri
de Corneliu BRAN

Un proiect controversat, din cauza unor legi prost concepute și cu lipsuri grave, ce parcă sunt în dezinteresul familiilor nevoiașe și cu mulți copii, a împărțit consilierii petroșeneni în două tabere amestecate din punct de vedere al culorii politice.

În ședința de miercuri a Consiliului Local Petroșani, un proiect de hotărâre, devenit hotărâre (cu patru abțineri și un vot împotrivă), a suscitat îndelungi discuții. Legea spune că în cazul locuințelor din fondul locativ există o listă de așteptare, unde, cei care fac cerere pentru a primi o locuință la comisia din primărie specializată în acest sens, din care fac parte, în cazul Petroșaniului, viceprimarul (președintele comisiei) și câțiva consilieri locali, sunt punctați pe baza unor criterii stabilite de legiutor. Numai că, nu de puține ori, aceste criterii sunt date peste cap de realitate, în sensul că, peste noapte apar în fața comisiei cazuri disperate, familii cu câte cinci, șase, șapte, opt copii care vin să ceară locuință, deși sunt pe listă mai pe undeva pe la coadă. Apoi, mai există și cazul că o familie numeroasă poate primi o garsonieră mică. Dacă cei din comisie s-ar lua strict după criterii și după lista de așteptare, se poate ajunge în situația ilară ca o familie cu 7 copii să primească o garsonieră de 9 mp. Vă și închipuți cum ar locui o familie cu șapte copii, cum e cazul celei care s-a discutat în consiliul local, într-o garsonieră de 9 mp! Nici să aibă paturile agățate de tavan n-ar avea loc să se miște!
Ei bine, exact asta s-a întâmplat recent la comisia de repartizare a locuinței, membrii acesteia, în frunte cu viceprimarul Florin Nicolae, au fost impresionați de un caz de genul celui prezentat mai sus. Mai puțin cei doi juriști ai comisiei care nu puteau să voteze repartizarea unei locuințe peste rând. Lucru firesc, că ei doar apără legea și asta ar fi însemnat încălcarea ei. Spre cinstea lor, majoritatea cu suflet și înțelegere creștină a consilierilor locali a repartizat unei familii cu șapte copii o locuință, cu toată legea neprietenoasă. Firește că un alt jurist de meserie din consiliul local s-a sesizat în ședință după ce a văzut proiectul, la fel și consilierii ALDE (cu excepția consilierului Dorina Niță, care nu a comentat aspectul și nici n-a fost de acord cu colegii dumneaei, dar, totuși, s-a abținut la vot), care i-au luat la întrebări pe consilierii din comisia de repartizare a locuințelor din fondul locativ și pe șeful acestei comisii, viceprimarul Florin Nicolae, aflat deasemenea la ședință. Firește că atât doamna consilier liberal Lucia Muntean, cât și domnișoara social-democrată Lavinia Grigoriu, precum și consilierul liberal Marius Rad și social-democrat Florin Nicolae au încercat să le spună consilierilor ALDE și consilierului liberal Claudiu Cornea că au lucrat la acest caz mai mult cu inima și mai puțin cu legea. Altfel, acum, la această oră, copiii ar fi stat în stradă sau cine știe ce se mai întâmpla cu ei, în condițiile în care mama lor urla disperată că-i lasă la primărie și să aibă grijă cine vrea, că ea nu mai poate și nu are unde să-i mai ducă. Nu înțelegem de ce instituțiile statului, specializate în protecția copilului, nu intervin, să-i ducă pe aceștia la un centru civilizat, unde ei să beneficieze de o alimentație corectă, de căldură, de îngrijire, inclusiv educațională! Astfel, nu s-ar ajunge aici. Vedeți, cum se leagă lucrurile și cum cade dominoul dacă nu se face ce trebuie din timp?!. 
Cei trei consilieri și viceprimarul au subliniat că această comisie are cel mai greu rol și că s-ar retrage imediat din ea, deoarece „te doare inima să vezi atâtea și atâtea cazuri diperate și să constați, nu de puține ori, că nu prea ai soluții, că ai vrea să faci ceva dar nu poți, fie că legea nu te lasă, fie că n-ai locuința necesară, fie intervine altceva...”.
Până la urmă, după vii discuții și după intervenția primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, care le-a dat dreptate celor patru, menționând că, într-adevăr, sunt multe cazuri grele și că știe ce viață grea are viceprimarul în calitate de președinte al comisiei, în condițiile în care soluții sunt puține și cazurile sociale deosebite foarte multe, președintele de ședință Florian Bican a trecut la votarea proiectului. Cum spuneam, proiectul a trecut... Dar gustul amar a rămas în mintea fiecăruia. Mai ales al celor care mai au puțină umanitate în ei și care nu politizează orice, ca niște roboți politici cu inimă de fier, fără pic de suflet față de cel aproape aflat în suferință. Sincer, dacă aș fi fost în situația celor patru consilieri din comisia de locuințe, și eu aș fi judecat tot cu inima... M-aș fi gândit că oricum legile sunt făcute tot de oameni și fiecare lege mai poate fi și schimbată, când vorbim de astfel de cazuri sensibile, grele, triste.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 vasile20.12.2018,  23:34:51
E clar, acum a mancat oaia pe lup si sa dus pe apa sambetei tot adevarul!Deci institutiile statului nu respecta legea. Corect ai spus !Asta i singurul adevar din articol.
#2 cristi26.12.2018,  21:04:36
Primarul,aproape plangand,spune ca viceprimarul are viata grea!Dar,parca,viceprimarul are o pensie babana,de ce nu sta acasa sa se bucure de aceasta pensie,de ce nu il mai satura Dumnezeu,de ce vrea sa aiba o ,,viata grea"?Intreb,nu dau cu parul!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter