07.01.2019,  22:57:50 | 1 comentariu | 324 vizualizari
Consiliul Județean Hunedoara / Retrospectivă 2018 (I)
de Corneliu BRAN

Consiliul Județean Hunedoara și-a prezentat bilanțul. Din cifrele și datele rezultate, 2018 a fost un an interesant în privința unor proiecte și investiții ce au vizat și Valea Jiului, fapt îmbucurător, după ce ani de zile localitățile noastre au fost trecute mai pe la coadă. Dar să vedem împreună o parte din cifrele și informațiile prezentate.

13 - cifră cu... noroc 
Suntem anunțați că totalul proiectelor realizate cu fonduri europene a fost în 2018 în număr de 13. O cifră nici prea mare, nici prea mică și care nu a adus ghinion, ba dimpotrivă, localităților hunedorene care au beneficiat sau vor beneficia de implementarea acestor investiții cu bani europeni. Valoarea totală a fondurilor pentru aceste proiecte a fost de 471 mili­oane lei. La acest capitol, județul s-a situat pe la mijloc, în comparație cu celelalte județe ale țării. Valoarea proiectelor contractate și în derulare a fost și ea destul de semnificativă: 230 milioane de lei.
În prezentarea făcută ni se arată și care e stadiul acestor 13 proiecte și pe ce capitole sunt ele alocate. 

Cultură
Astfel, la capitolul „Cultură” există un proiect în precontractare, unde consiliul județean este partener, proiectul vizând „realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces în municipiul Orăștie”, valoarea totală a proiectului (cu TVA cu tot) fiind de peste 24,25 milioane lei. 
Tot la „Cultură” mai avem, tot la Orăștie, un proiect de o valoare și mai mare, de peste 26,23 milioane lei, unde de asemenea consiliul județean este partener, iar proiectul se află tot în faza de precontractare, acesta vizând „reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură Alexandru Grozuță, transformarea acesteia în Centrul Cultural multifuncțional și reabilitarea străzii Dacilor din municipiu”.
În fine, ultimul proiect pe acest capitol, dar nu cel din urmă ca și importanță regională și națională, ce ține de identitatea noastră ca și popor și de istoria noastră, vizează „conservarea, restaurarea Amfi­teatrului din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, un proiect unde consiliul județean este lider, deci nu partener ca la celelalte două, în valoare de aproape 22,1 milioane lei.

Mediu
La capitolul „Mediu” există două proiecte, ambele legate între ele ca și domeniu de aplicație, vizând localitățile din Vale, și la care consiliul județean are calitate de partener, alături de primăriile celor șase localități ale noastre. Este vorba de mult discutatul și analizatul proiect „Green line”, linia verde de autobuze electrice pentru transportul în comun, ce va lega Valea de la Petrila la Uricani. Proiectele se află în stadiul de „evaluare favorabilă” și dacă se vor aproba vor atrage un purcoi de bani europeni, în lei asta însemnând peste 45,72 milioane lei pentru linia Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani – componenta 1 și cam tot atât pentru aceeași linie, componenta 2.

Infrastructură
La capitolul „Infrastructură” există trei proiecte europene. Unul va acționa pentru „modernizarea Culoarului Trafic Mureș Nord: DN 7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimidia – Hărău – Bârsau - Șoimuș - Brănișca – DN 7 (Ilia)”. Acest proiect este contractat, fiind semnat și contractul de publicitate, iar achiziția de proiectare fiind în curs, ca de altfel și achiziția de consultanță. Valoarea proiectului cu TVA cu tot este de peste 161,742 milioane lei, iar consiliul județean are calitate de „lider”.
Un al doilea proiect pe acest capitol, contractat de asemenea, cu contracte de lucrări, de consultanță și de servicii deja semnate,la fel și achiziția de proiectare și execuție, face referire la „modernizarea DJ 687, Sântuhalm-Hunedoara-Călan (km 13+050-km 22 + 791). Valoarea acestuia este de peste 36,39 mili­oane lei.
Cel de-al treilea proiect european pe „Infrastructură”, prezentat de consiliul județean și de care s-a mai scris, inclusiv în ZVJ, ține de „moderni­zarea DJ 705 A, Orăștie-Costești-Sarmizegetusa Regia, km 2 + 200-km 19 +465”. Este un proiect aflat la stadiul de precontractare și unde consiliul județean este de asemenea în calitate de „lider” de proiect, valoa­rea acestuia fiind de peste 45,13 milioane lei.

Sănătate
La Capitolul „Sănătate”, Consiliul Județean Hunedoara a avut în 2018 în vedere cinci proiecte europene pentru județul nostru, Spitalul Județean de Urgență Deva fiind marele beneficiar la două dintre ele: „Modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri-Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Deva” (un proiect de peste 6,83 milioane lei, unde consiliul județean are calitatea de lider al proiectului, acesta fiind selectat pentru finanțare după câte ni se arată); „Modernizare și dotare laborator radiologie și imagistică medicală, laborator de medicină nucleară, extindere pentru cabinet în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Deva” (un proiect aflat în stadiul de „evaluare tehnică și financiară”, cu o valoare cu TVA de peste 10,63 milioane lei, unde consiliul județean are calitate tot de lider al proiectului).
„Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Hunedoara – nefinalizate” și „îmbunătățirea accesului populației din județul Hunedoara la servicii medicale de urgență – nefinalizate” sunt alte două proiecte pe capitolul „Sănătate”, ambele aflându-se în stadiul de precontractare, iar consiliul județean având de data aceasta calitatea de partener al proiectului. Primul proiect dintre acestea are o valoare totală estimată undeva la peste 5,75 milioane de lei, în timp ce al doilea se situează la o valoare cu puțin peste 10,46 milioane lei.
Cel de-al cincilea proiect european pe sănătate, demarat în 2018 de conducerea județului, unde consiliul județean este de asemenea partener al proiectului, are o valoare destul de impresionantă, de peste 30,82 milioane lei și se intitulează „Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, acest proiect fiind contractat, după câte se arată și din câte știam și noi.

Șapte proiecte finalizate 
Tot în informarea făcută se subliniază faptul că la capitolul infra­struc­tură și investiții în 2018 au existat un număr de șapte obiective finali­zate de către consiliul județean din tot atâtea proiecte. E un pas înainte față de anul 2017, ca de altfel și proiectele europene prezentate mai sus.
Este vorba de lucrările de modernizare a patru drumuri județene (DJ 705 D, Bozeș-Băcâia-limita cu județul Alba; DJ 706 B, Luncoiu de Jos-Stejărel-Luncșoara-Dumești-Sîrbi; DJ 763 B, Vălișoara-Dealu Mare-Podele; și un drum care interesează în primul rând zona de vest și de centru a Văii Jiului, DJ 666, Merișor-Dealu Babii-Vulcan), toate acestea în valoare totală de 30,2 milioane lei, de baza sportivă de la Băcia, un proiect în valoare totală de 490.000 lei, și un proiect ce a vizat consolidarea coșurilor de fum aferente clădirii consiliului județean (valoarea totală a acestui proiect fiind de 75.000 lei). 
În fine, al șaptelea proiect finalizat a fost pe capitolul „Utilități” și ține de protecția conductei de transport gaze naturale DN 500 – între Hațeg și Paroșeni, proiectul vizând și el și Valea Jiului.

O investiție pentru Parâng
Un alt pas important făcut de consiliul județean în 2018 în privința investițiilor în Vale, așteptat de petroșeneni de vreo trei decenii, este începerea lucrărilor la modernizarea DJ 709 F: DN-Cabana Rusu - stațiune turistică Parâng. Un proiect de 22 milioane lei. Din câte știm, dar ni se și precizează în bilanțul transmis, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la începutul lunii septembrie. Din ceea ce a transmis presei la final de an 2018, atât administratorul public al județului, Costel Avram, cât și președintele consiliului județean, Mircea Bobora, în 2019 vor fi finalizate lucrările și la acest drum. Să vedem dacă va mai continua în 2020 și prelungirea modernizării drumului cu încă câteva sute de metri, până în inima stațiunii, cum își dorește toată lumea, în mod special cabanierii, dar și administrația locală petroșeneană, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, fapt dezvăluit public la ultima conferință de presă. Pentru ceea ce înseamnă turism local modern.
Tot la investiții în derulare trecem și „Proiectul 10 pentru turismul hunedorean”. Un proiect amplu, în valoare de 195,4 milioane lei, aflat în faza de achiziție a proiectului tehnic, ce vizează reabilitarea unor drumuri județene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului economic și cultural al județului Hunedoara, unul dintre cele mai importante județe în materie de turism dacă ținem cont de relieful impresionant și unic în Europa al Văii Jiului, de frumusețea munților Poiana Ruscăi din nordul județului, de minunata Vale a Mureșului sau de numeroasele obiective istorice, unice în țară și în lume, leagănul Daciei aflându-se pe teritoriul hunedorean de azi.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Dan08.01.2019,  08:22:26
Speram ca anul acesta sa fie asfaltat drumul judetean din Parang si drumul judetean Valea de Pesti pentru a se dezvolta turismul in Valea Jiului (asa cum au promis alesi nostri PSD-isti).


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter