08.01.2019,  22:19:44 | 0 comentarii | 377 vizualizari
Petroșani / Semne bune anul are în Parâng
de Corneliu BRAN

Marți, 8 ianuarie, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a făcut prima declarație de presă a anului 2019. Încet, acțiunea întreprinsă de edil s-a transformat într-o conferință de presă, primarul fiind chestionat de jurnaliștii prezenți în legătură cu problemele curente și cu anumite proiecte legate de anul ce tocmai a început.

Cifrele confirmă: sezon de vis în Parâng!
„În primul rând, La Mulți Ani, tuturor! Declarația de presă de azi are ca subiect principal domeniul schiabil Parâng. Vreau să vă spun că este pentru prima dată când practic mergem la capacitate maximă cu toate instalațiile. În ultimele două săptămâni veniturile înregistrate la domeniul schiabil din stațiune au fost în felul următor: la telescaunul vechi s-au încasat 131.816 lei, iar la telescaunul nou, TS3, s-au încasat 141.871 lei. În ultimele două săptămâni, ultima din anul trecut și prima din acest an am avut 15.841 de accesări. Asta înseamnă bilete vândute, dar nu înseamnă neapărat și tot atâtea persoane, deoarece o persoană poate să meargă și de trei-patru ori pe o instalație de schi sau de zece ori, aici fiind vorba de TS3 - stația intermediară. 
În ceea ce privește cinematograful, aici suntem pe zero, adică veniturile au fost aproximativ egale cu cheltuielile, de la deschiderea cinematografului și până la finalul anului 2018.
La bazinul de înot acoperit, pot spune că 2018 a fost un an bun, în sensul în care pierderea pe care o aveam practic cumva programată – fiindcă noi am știut de la început care sunt costurile cu bazinul, s-a diminuat și a ajuns anul trecut la 8.000 lei pe lună. Deci, în acest moment se merge cu un deficit de 8.000 lei pe lună la acest obiectiv, dar înainte mergeam cu mult mai mult. De exemplu, vă pot spune că atunci când am pornit, mergeam acolo și cu un deficit de 20.000 lei pe lună. Asta înseamnă că sunt mult mai mulți oameni care merg la bazin, în special copii, și, sigur, o să mă întrebați ce se poate face... Deocamdată mergem cu prețurile acolo destul de jos, astfel încât să nu fie prohibitive. Dacă prețurile ar fi mai mari, cu siguranță n-ar mai fi deficit cât este acum, dar nu ăsta este scopul nostru în acest moment. Ne-am gândit să facem puțină publicitate la bazinul nostru în stațiunea Straja-Lupeni, pentru ca turiștii ce urcă acolo, veniți din toate părțile, să audă de bazinul nostru și astfel să vină pe perioada cât stau la munte și la sesiuni de înot și relaxare la bazin, am și discutat cu domnul primar de la Lupeni această chestiune, urmând să punem la punct detaliile legate de astfel de acțiuni de promovare ale acestui obiectiv. Probabil va trebui să facem mai multă reclamă și la televizor, să anunțăm programul și posibilitățile ce sunt acolo – pentru ore de înot cu profesor specializat, saună și așa mai departe.
Deocamdată asta este situația cu cele trei obiective mari de relaxare, dar cel mai îmbucurător este că domeniul schiabil merge bine, pârtiile sunt foarte bune, iar pentru prima dată TS3 a făcut mai mulți bani decât s-au cheltuit cu el. Asta înseamnă că s-a schiat foarte bine, pe pârtia C în mod special”, a declarat primarul Petroșaniului.

Soluția parcărilor din Parâng… transportul în comun
Întrebat dacă se va rezolva în viitorul apropiat și cu locurile de parcare de lângă telescaunul vechi și din zona Rusu, primarul a răspuns: „Este destul de greu să se rezolve deoarece avem două inconveniente. Unul ar fi de natură fizică, lipsa terenului, iar al doilea ține de proprietățile din zona de sus, acestea fiind proprietăți private. Primăria nu a avut și nu are nici acum, acolo, un teren pe domeniul public. Însă, există soluții și pentru ameliorarea problemei, dacă nu a rezolvării ei definitiv. În acest moment, am calculat, sunt în jur de 400 de locuri de parcare pe domeniul privat. Nu vom putea rezolva, probabil, niciodată un număr de parcări care să satisfacă acolo pe toată lumea. Și atunci ne gândim serios la un alt mijloc, de exemplu transportul în comun. O parcare subterană, cum sugerați, este foarte scumpă, dar transportul în comun de jos din oraș ar fi o soluție. Dacă anul viitor vom reuși să facem TS4, atunci cu siguranță se va impune o astfel de măsură”.

Primarul critică Poliția locală
Legat de lipsa sau ineficiența polițiștilor locali din noaptea de Revelion, când pe drumul ce urcă la Rusu s-au creat anumite ambuteiaje, șoferii rămânând blocați cu orele, deoarece nu s-au găsit doi polițiști și două stații care să coordoneze circulația în noaptea dintre ani – aici problema ar fi și la polițiștii de la rutieră din cadrul poliției municipiului, să se înțeleagă bine acest aspect (!) – primarul nu a dorit să comenteze prea multe, dar a subliniat unele aspecte. Edilul a dat răspuns inclusiv pe tema stațiilor de taxiuri blocate timp de o săptămână de mașini private, pe motiv că „săracii, n-au unde să parcheze, acum de sărbători”, în timp ce de la dispeceratul poliției locale se spunea la telefon că „degeaba sunați, că n-avem oameni să trimitem, ne pare rău” .
„Nu cred că nu au oameni! Au oameni, e vorba de organizare internă, dacă mă întrebați pe mine. O să discutăm toate aceste aspecte legate de poliția locală. În ceea ce privește drumul de la telescaun, eu nu vreau să dau vina pe nimeni, însă acel drum este drum județean. Din punct de vedere al competenței nu ne intră nouă acel drum, dar noi întotdeauna intervenim și mergem și facem ce trebuie. Drumul era curățat nu zic nu, dar cum pot eu să intru să derulez acțiuni pe un drum care nu-i al meu? Înțelegeți ce spun? Polițiștii au fost acolo, dar nu știu dacă în noaptea de Revelion… Oricum nu doar polițiștii primăriei au vină, dacă au, mai există și alții. Vom discuta și voi vedea cum a fost...”.
Referitor la norma de hrană pentru poliția locală în anul 2019, după un an 2018 când n-au prea fost bani la bugetul local pentru așa ceva, primarul Petroșaniului a menționat că „norma de hrană o va primi toată lumea, după lege, nu doar polițiștii locali. Deci, să înțelegem, problema s-a rezolvat anul acesta”.

Mulțumit de activitatea firmei de deszăpezire la ninsoare
I-am spus că firma din Hațeg poate fi notată cu zece pentru ceea ce a făcut în plin cod portocaliu, când la Petroșani niciun drum important, inclusiv drumul național, sau vreo intersecție ori pod n-au fost blocate. L-am întrebat pe primar și de neridicarea de pe unele străzi circulate a zăpezii. Primarul a ascultat atent și a răspuns, neocolind adevărul:
„E adevărat. Nu-i mai amendez anul acesta fiindcă ei știu ce au de făcut, iar când a fost greu au acționat cum trebuie. Însă e vorba și de priorități. Priori­tatea noastră a fost aceea să nu avem niciun drum blocat, ceea ce s-a și întâmplat și a fost bine. După aceea, am insistat pe trotuare și zonele circulate, iar în paralel s-a trecut și la ridicarea zăpezii. Dar a fost foarte multă, iar în plus acum a venit și frigul și atunci nu se mai poate lua cu lama, ci cu greigerul sau cu autoîncărcătorul și caterpilarele. De aceea lucrurile au mers un pic mai greoi. Dar eu zic că la cantitatea de zăpadă care a căzut, lucrurile s-au desfășurat oarecum bine, în perioada care a nins. După aceea... Și astăzi se lucrează, toată săptămâna trecută s-a lucrat...”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter