09.01.2019,  23:36:46 | 0 comentarii | 319 vizualizari
Consiliul Județean Hunedoara (III) Bilanţ 2018
de Corneliu BRAN

Retrospectivă SMID
Anul 2018 a adus pentru Consiliul Județean Hunedoara și „limpezirea” situației în ceea ce privește „implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor”, după ani și ani de așteptare, incertitudini și situații tensionate rezultatele începând să se vadă la modul concret.
Din analiza de final de an a celor de la consiliul județean rezultă un an bun în ceea ce privesc rezultatele pentru acest sistem de management integrat al deșeurilor din județul Hunedoara. 
Istoria, dacă putem spune așa, începe cu anul 2014, pe 4 martie, când a fost încheiat contractul de finanțare între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu și Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de beneficiar, aferent proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Hunedoara”, sau pe scurt, SMID.
Ulterior, în cadrul SMID suntem înștiințați că au fost realizate șase investiții. Prima dintre ele ține de achiziționarea a 32.000 de echipamente de colectare, gen pubele, containere și compostoare individuale, necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor (hârtie și carton, sticlă, reciclabile plastic și materiale și biodegradabile.
A doua investiție a constat în construirea unui centru de management al deșeurilor la Bârcea Mare, care conține un depozit de deșeuri conform legislației europene și naționale, o stație de tratare și o stație de sortare. 
Fiindcă licitațiile au tot fost contestate și s-a tot întârziat, a fost nevoie pentru deblocarea situației de o a treia și o a patra investiție, ce a constat în construirea temporară a unei stații de sortare a deșeurilor la Petroșani, precum și modernizarea drumului de acces la această stație. 
Investiția numărul cinci la acest proiect a constat în închiderea „depozitelor urbane neconforme”, practic niște adevărate focare de mizerie și infecții sau niște gropi de gunoi ordinare și urât mirositoare din localitățile Petrila, Lupeni, Aninoasa, Uroi-Rapoltul Mare, Hațeg, Călan, Hunedoara, Orăștie și Deva. Aici efortul n-a fost deloc mic și bine că în cele din urmă s-a rezolvat și acest aspect.
Investiția cu numărul șase a urmărit de asemenea modernizarea drumului de acces la deponeul și centrul de colectare de la Bârcea Mare, vorbim aici de DJ 700.
Valoarea totală a proiectului SMID, la terminarea tuturor contractelor de servicii, furnizare echipamente și lucrări de construcții, a fost de peste 176 mili­oane lei fără TVA.
Ajungând cu povestea în 2018, pașii pentru implementarea proiectului au fost importanți, cristalizându-se practic treaba, după patru ani grei, când nu întotdeauna lucrurile au mers bine. Astfel, în data de 25 aprilie 2018 a fost semnat contractul nr. 394 de delegare a gestiunii serviciului de salubritate din zona 1 Brad, între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor jude­țul Hunedoara și Asocierea SC BRAI-CATA SRL, lider, și SC TED TRANS 2002 SRL.
Apoi, în data de 22 august, anul trecut, a fost semnat contractul nr. 874 de 
delegare a gestiunii serviciului de salubritate din zona 2 Hațeg, între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor jude­țul Hunedoara și Asocierea SC BRAI-CATA SRL, lider, și SC TED TRANS 2002 SRL. 
La câteva luni, pe data de 27 noiembrie, a fost semnat contractul nr. 1760 de delegare a gestiunii serviciului de salubritate din zona 3 Centru, între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara și Asocierea SC BRAI-CATA SRL, lider, și SC TED TRANS 2002 SRL.
Interesant, chiar de Sfânta Varvara, Ocrotitoarea Minerilor și de câțiva ani și a Petroșaniului, după cum s-a stabilit de aleșii locali prin hotărâre de consiliu, deci pe 4 decembrie 2018, a fost semnat contractul nr. 1824 de delegare a gestiunii serviciului de salubritate din zona 4 Petroșani (Valea Jiului), între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara și SC SUPERCOM SA.
Iar anul nu s-a terminat aici la acest proiect, pentru că în data de 18 decembrie a fost semnat contractul nr. 20110, de delegare prin concesiune a serviciului de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeu­­ri­lor Bârcea Mare, între Consiliul Județean Hunedoara și SC SUPERCOM SA.
Conform rapoartelor transmise de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, în data de 28 decembrie, când lumea abia își revenea după Crăciun și se pregătea de Revelion, a început operarea zonelor de colectare și în Valea Jiului de către noul operator, urmând ca în ultima zi a anului trecut cei de la consiliu județean să transmită, către AM POS Mediu, Raportul final al proiectului SMID.
Facem o paranteză și să sperăm cu toții că acest serviciu către populație va merge mult mai bine ca înainte. Rămâne de văzut. Probabil că sunteți curioși să aflați și cum a stat treaba la anumite obiective sau instituții subordonate sau administrate de Consiliul Județean Hunedoara. Vă prezentăm mai jos extrase din analiza făcută de către cei de la consiliul județean, cei care se ocupă în mod direct de acestea.

Serviciul Administrare 
Monumente Istorice

Situația vizitatorilor la super obiectivul istoric hunedorean „Sarmizegetusa Regia” în 2018 a fost următoarea: 70.829 vizitatori. Din păcate calami­tățile din vară, care au dus la închi­derea temporară a circulației rutiere, au contribuit la scăderea numărului de vizitatori. Încasările rezultate au fost de 748.485 lei, din care 578.311 lei din vânzarea de bilete, 170.174 lei din vânzarea de materiale promoționale. Chiar și așa, încasările sunt mai mari cu 70 de mii de lei față de cele din 2017.
Aflăm din datele puse la dispoziție că cel mai important proiect inițiat de Consiliul Județean Hunedoara pentru situl „Sarmizegetusa Regia” este cel legat de realizarea studiilor și investigațiilor, precum și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) în vederea restaurării, conservării și promovării monumentului UNESCO. În acest sens, Consiliul Județean Hunedoara a încheiat un contract de prestări servicii cu Institutul Național al Patrimoniului. Docu­mentația a fost finalizată și predată Consiliului Județean Hunedoara. 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva 
Numărul de vizitatori la „Ulpia Traiana Sarmizegetusa” a fost în 2018 de 89.930 persoane, biletele vândute fiind de 87.930 lei, veniturile încasate ajungând la 869.000 lei, cu un plus de 167.500 lei față de anul 2017. 
Un număr de șapte manifestări științifice la muzeu, 10 expoziții, 8 evenimente educaționale, 6 programe editoriale și un program de restaurare a 13 obiecte de patrimoniu, cam aceasta ar fi activitatea din 2018 la muzeu.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva
Despre activitatea acestei biblioteci s-a scris pe larg și în paginile ZVJ în 2018. Ca un bilanț din cifrele rezultate: 10 manifestări cultural-educative pentru elevi și publicul larg, 8 evenimente culturale (printre care mai de amploare: „Noaptea Bibliotecilor”, „Salonul hunedorean al cărții”, aniversarea inginerului Stelian Radu și a scriitorului petroșenean Valeriu Butulescu), 9 lansări de carte, 7 proiecte cultural (dintre care amintim aici proiectele: „Biblioteca Digitală Hunedoara”, „Biblioteca Județeană în presa hunedoreană”, „Digitizarea presei din colecțiile bibliotecii județene”, „Deva citește!”), 5 standuri de carte cu vânzare, 3 concursuri super interesante și cu caracter regional, este vorba de „Citești și câștigi!”, „Trofeul Micului Cititor” și „Bibliotecile anului 2017”, plus o serie de cursuri și colocvii metodice. De subliniat și donația de carte românească pentru Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (Ungaria), un liceu cu predare în limba română, acestuia fiindu-i donate prin intermediul bibliotecii județene aproximativ 5.000 de exemplare. 
Alte câteva cifre interesante legate de biblioteca județeană din Deva: utilizatori activi - 3.755; utilizatori înscriși - 1.363; utilizatori vizați - 2.392; documente/cărți împrumutate: 110.825; număr de vizite - 51.182. 
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter