10.01.2019,  23:55:54 | 0 comentarii | 710 vizualizari
Consiliul Județean Hunedoara - bilanţ 2018 (IV) / Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara
de Corneliu BRAN

Continuăm azi prezentarea bilanțului Consiliului Județean Hunedoara cu capitolul prezentării activității instituțiilor subordonate acestuia. Și vom începe cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara, sau ADEH, cum deja probabil v-ați familiarizat cu această prescurtare.

Parcul de Afaceri Simeria
În cadrul ADEH vom începe cu Parcul de Afaceri Simeria. Suntem înștiințați prin datele prezentate de către conducerea consiliului județean că până la finele anului 2018 au fost ocupate toate cele șase hale de producție din cadrul acestui parc de afaceri, plus un număr de opt birouri din cele 19 existente. 
Vestea bună pentru acest obiectiv a venit în iulie 2018, când în urma vizitei de monitorizare efectuată de către cei de la ADR Vest, aceștia au constatat că există de la ultima inspecție efectuată un progres semnificativ în îndeplinirea indicatorilor asumați prin cererea de finanțare pentru realizarea acestui proiect legat de parcul de afaceri, proiect finanțat prin POR 2007-2013, precum și a calendarului de activități transmis de către consiliul județean, aprobându-se astfel prelungirea termenului de îndeplinire a indicatorilor stabiliți și asumați până în iunie 2019. Deci, până în prima lună de vară a acestui an va trebui să se tragă tare pentru îndeplinirea acelor indicatori.
Un contract de închiriere ce va duce la o investiție de 110 milioane de euro în județul nostru - bani deloc puțini, ce vor crea și multe locuri de muncă, fapt ce va da definitiv și reușita investiției în acest parc de afaceri sau dacă vreți reușita - a fost încheiat tot anul trecut, pe data de 1 noiembrie. Firma SC BSH Electrocasnice Manufacturing SRL a închiriat în acest parc de afaceri un spațiu de birou în suprafață de 87,40 mp, pentru derularea operațiunilor administrative ale unității de producție. Grupul german Bosh, suntem înștiințați, va închiria în total spații de birouri în suprafață de aproximativ 500 mp în cadrul acestui parc de afaceri din Simeria, conform unei scrisori de intenții trimisă către ADEH și înregistrată tocmai în mai anul trecut. Acest grup de marcă european nu vine întâmplător la Simeria, ținând cont că în această localitate va realiza acea investiție de 110 milioane de euro de care vorbeam și ce va consta în crearea celei de-a patra fabrici de mașini de spălat, după cele deschise în Germania, Spania și Polonia.
În toamna anului trecut la acest parc de afaceri au existat 10 evenimente pentru care au fost închiriate spații. 

Evenimente cu participarea ADEH
Au existat și evenimente cu participare ADEH, nu neapărat organizate în acest parc de afaceri. Câteva din ele merită a fi menționate deoarece au avut în 2018 ecou, raportat la importanța acestora. Iar în plus, față de 2017, și ADEH s-a organizat mult mai bine, noua conduce­re având inițiativă mai multă și fiind mult mai bine organizată, după cum am relatat și noi în ZVJ la momentele potrivite. Este vorba de parteneriatul pentru desfășurarea WISPA în luna august 2018, de participarea la Sărbătorile Naționale de la Țebea, unde s-a mers pentru prima dată cu standuri ale producătorilor tradiționali hunedoreni, participarea, tot pentru prima dată, alături de reprezentați ai primăriilor din Valea Jiului la Târgul de Investiții Expo Real de la Munchen, Germania, precum și la cele două mari și anuale târguri de turism de la Romexim, București, unde standuri au avut și firme de turism din Valea Jiului. Nu în ultimul rând, putem menționa și Târgul de Cadouri organizat anul trecut în Parcul de Afaceri Simeria, ajuns la ediția a III-a.

Spitalul Județean de Urgență Deva
Suntem înștiințați că Secția Pediatrie, care funcționează, în prezent, peste drum de spital într-o clădire de patrimoniu, „este curată și funcțională, ca urmare a intervențiilor realizate atât la exterior, cât și la interior”. „Reparațiile realizate în două etape au vizat înlocuirea acoperișului, a jgheaburilor și burlanelor exterioare, iar la interior s-au înlocuit ferestrele vechi din lemn cu unele tip termopan (pe lemn), s-a montat covor PVC (tarkett), s-au zugrăvit saloanele și cabinetele de consultații, s-a igienizat întreg spațiul. Investiția pentru mutarea secției Pediatrie în corpul compact al spitalului este și ea într-o fază avansată. Practic, constructorul a ridicat structura de rezistentă, a realizat acoperișul, a montat tâmplăria, iar în perioada iernii va lucra la amenajările interioare. Valoarea proiectului ce a vizat extinderea secției a fost de 1,8 milioane de lei cu TV”, ne spun cei de la consiliul județean. 
Tot în 2018, Secția ATI a fost mutată în corpul central al Spitalului Județean de Urgență Deva. La UPU - Stomatologie „s-a amenajat și igienizat vestiarul, spațiul pentru deșeuri. S-a igienizat fostul spațiu al secției de Oftalmologie, unde s-au mutat birourile administrative”, susține aceeași sursă.
Vești bune și pentru Blocul Operator al acestui spital. În 2018 a fost finalizat și sunt de-acum funcționale lămpile scialitice necesare intervențiilor chirurgicale. Toate acestea se datorează consiliului județean, care, după cum se prezintă situația, a alocat suma de 811.000 lei pentru achiziționarea unor echipamente de ultimă generație, necesare în sălile de operație și în cabinetele de consultații, printre care și cele 6 lămpi scialitice necesare blocului operator. De asemenea, CJ Hunedoara a mai alocat în luna iunie 2018 suma de 1.051.000 de lei pentru echipamente și dotări necesare în noul corp de clădire. 

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad
Consiliul Județean Hunedoara a fost pe fază în 2018 și pentru ca acest sanatoriu unde se tratează bolile de plămâni, unic de acest tip pe raza județului, să poată funcționa cât mai bine. Vă prezentăm mai jos care au fost măsurile și inițiativele pentru ca Sanatoriul Brad să fie pe linia de plutire, așa cum e de fapt și normal într-o țară civilizată. 
Aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Documentației de Avizare a lucrărilor de investiții DALI pentru liftul exterior a fost una din măsurile anului trecut. Apoi, s-a pus în funcțiune și s-a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru serviciile medicale prestate în ambulatoriu de specialitate integrat și spitalizări de zi. A fost totodată achiziționat un aparat de asistare a tusei și s-a continuat activitatea de schimbare de structură privind modificarea numărului de paturi pe tuberculoză și pneumologie și includerea paturilor pentru recuperarea pulmonară. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că s-a achiziționat și un echipament de recuperare pentru musculatura respiratorie, necesar bolnavilor, iar activitatea laboratorului de analize medicale s-a îmbunătățit prin angajarea unui biolog. Cei din conducerea consiliului județean, în urma inspecțiilor făcute, susțin cu fermitate că „s-au îmbunătățit și condițiile hoteliere și de alimentație ale pacienților” pe parcursul anului 2018. Așa o fi.

Sanatoriul din Geoagiu
Anul 2018 a adus pentru acest sanatoriu important de pe raza județului o investiție de 1 milion de lei din partea consiliului județean. Astfel, cu acești bani s-a achiziționat și montat o centrală termică și o instalație de încălzire nouă și cu tot ce trebuie. De asemenea, s-au pus la punct instalațiile de apă caldă și rece, stația de tratare a apei și rețelele exterioare, plus cazanele. Totodată au fost dotate cu tot ce era nevoie arhiva medicală și vestiarele medicilor și personalului auxiliar.
Suntem înștiințați că din luna mai 2018 la acest sanatoriu a început să funcționeze structura de spitalizare de zi, pe parcursul anului trecut 293 de pacienți solicitând investigații specifice, valoarea acestora fiind de aproximativ 74 mii lei.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara
În 2018, au beneficiat de serviciile oferite de DGASPC Hunedoara 3.096 copii (din care 1.248 cu măsură de protecție specială) și 19.821 adulți (dintre care 368 se află în centre rezidențiale). Aflăm că sursele de finanţare ale bugetului pe anul 2018 au fost: bugetul de stat, în sumă de 132.645.000 lei, din care pentru adulți 17.221.000 lei, pentru copii 12.842.000 lei, prestații sociale pentru persoane cu dizabilități - 102.582.000 lei; bugetul propriu al judeţului (CJ) în sumă de 17.869.560 lei.
La aceste surse de finanţare se adăugă şi sumele provenite din alte surse, cum ar fi: veniturile proprii din contribuţii ale persoanelor adulte asistate în centrele din subordinea DGASPC HD – 1.126.800 lei; alte venituri provenite din prestări de servicii – 10.000 lei; excedent – 619.900 lei; sponsorizare copil – 6.850 lei.
Tot din bugetul propriu al județului s-a asigurat cofinanțarea a 7 ONG-uri – furnizori acreditați de servicii sociale. Este vorba de 6 ONG-uri pentru copii şi un ONG pentru vârstnici. Suma totală alocată pentru acestea a fost de 1.961.000 lei.
Investiții s-au făcut și pentru modernizarea Centrului de Îngrijire și Asistență (CIA) nr. 1 Păclișa, cu un contract multianual de 2.284.061,09 lei cu TVA. Execuția unui lift la CIA nr. 1 Păclișa a costat 370.209,26 lei cu TVA, execuția unui al doilea lift, la CIA nr. 2 Păclișa, a costat de asemenea 369.638,47 lei cu TVA, sume deloc de neglijat, mai cu seamă dacă ținem cont și de cel de-al treilea lift de la sanatoriul din Brad.
Aflăm că totalul lucrărilor de reparații curente și dotări la centrele din subordine au fost în 2018 de 284.397,55 lei.
Proiecte cu finanțare europeană n-au lipsit, în 2018, DGASPC-ului. „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” – un contract de finanțare semnat în noiembrie 2018, prin care se urmărește extinderea rețelei de asistenți maternali. Valoarea totală la nivel național a acestui proiect a fost de 2.357.162.612,32 lei, cu o perioadă de implementare de 120 luni. Valoarea cheltuielilor eligibile estimate pentru DGASPC Hunedoara au fost 30.826.995,31 lei. 
A fost depus tot anul trecut o cerere de finanțare pentru proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”. Se așteaptă rezultate concrete și aici în 2019.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter