11.01.2019,  00:05:03 | 0 comentarii | 416 vizualizari
Mai mici sau mai mari: Hoţii, panamale, furtişaguri, tâlhării, spargeri… (V)
de Marian BOBOC

După cum veţi vedea, negustorii deveni se aflau în centrul atenţiei lumii interlope, reprezentând un preţios „obiect de studiu” pentru ei. Comercianţii şi meseriaşii deveni erau călcaţi periodic nu doar de muşterii, ci şi de hoţi. 
Din bogata viaţă infracţională interbelică comercială am ales câteva crâmpeie…

 

Poliţia a luat potul
„Când joci cărţi pe bani în Deva. Încă din luna Noiembrie, Parchetul fiind informat că în bodega Jean Marinescu din Deva se practică jocul de cărţi pe bani, d-nii procuror Bretan şi judecătorul Rusu au făcut o descindere în acest local. Cu această ocazie, au prins în flagrant jucând cărţi, pe Jean Marinescu, împreună cu doi clienţi vremelnici, iar pe masă au găsit 7.449 lei. Dezbătându-se zilele trecute această cauză în faţa tribunalului, s-a dat sentinţă de condamnare. Astfel, Jean Marinescu a fost condamnat la 10.000 lei amendă, iar clienţii la câte 5.000 lei. Suma de 7.449 lei găsită pe masa jucătorilor a fost declarată confiscată”. („Solia Dreptăţii”/ ianuarie 1942).   

Hoţii la vin
„Furt la Deva. Autori rămaşi până în prezent (22 martie 1942 - n.a.) necunoscuţi, s-au introdus în pivniţa şi bodega D-lor Oprean şi a d-lui Drăgănescu din Deva, Str. 6 Septembrie, de unde au furat cantităţi însemnate de vin înfundat şi diferite alte beuturi, a căror valoa­re încă nu e stabilită. O încercare de spargere s-a săvârşit şi la depozitul de vin de Ighiu, din Str. Regina Maria 23, unde hoţii au tăiat lacătul pivniţei, dar nereuşind să deschidă uşa, au abandonat planul de furt. Cercetările sunt în curs”. („Gazeta Hunedoarei”, nr. 8/ 22 martie 1942)

20 de perechi de încălţăminte
„Spargere la magazinul Prima-Banat. O îndrăzneaţă spargere s-a săvârşit într-una din nopţile trecute la depozitul de încălţăminte Prima-Banat, sucursala Deva. Autorii, rămaşi până astăzi încă necunoscuţi, sub protecţia camuflajului, au tăiat lacătul ce încuia uşa de grilaj de fier, dinspre partea din curte a prăvăliei, situată în centrul oraşului, în clădirea Restaurantului Crucea Albă. După această ispravă, spărgând geamul au pătruns în prăvălie, de unde au furat 20 perechi de încălţăminte, diferite, în valoare de cca. 100.000 lei. Furtul a fost descoperit dimineaţă la deschiderea prăvăliei. Autorii furtului au lăsat la faţa locului fiarele cu care au efectuat spargerea”. („Gazeta Hunedoarei”, nr. 37/ 7 noiembrie 1942)

A furat cureaua… maşinii de treierat
În noiembrie 1942 Poliţia Deva pre­dă Parchetului actele de trimitere în judecată a soldatului dezertor Schwartz Wenczel. Acesta a furat o curea de la maşina de treierat a lui Anton Kovács din Deva.

Hoţ de făină
La vreme de război nu se îmbo­găţesc doar negustorii de făină, ci şi… hoţii. „Gazeta Hunedoarei” relatează la 1 martie 1943 un astfel de furt: „Drăgoi Nistor din Deva a fost surprins de organele poliţiei pe când transporta un sac de făină. Condus la poliţie a declarat că sacul de făină l-a furat de la brutarul Popa, cât şi 3 pâini şi că a mai furat şi cu altă ocazie o cantitate de 55 kg. făină, pe care a vândut-o pentru 2.000 Lei. S-au dresat contra lui actele cuvenite”.
Din „Alfabetul reclamelor în presa deveană. Viața din spatele reclamelor. Negustori și meseriași” de Marian BobocInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter