20.01.2019,  12:14:30 | 0 comentarii | 952 vizualizari
Cu primarul Nicolae Dunca / Despre bugetul local și despre problema cea mai gravă a Aninoasei
de Corneliu BRAN

De acum și până prin februarie-martie se va tot discuta de bugetele locale ale administrațiilor locale, tot mai peticite în Vale Jiului de la an la an, în condițiile în care industrie minieră nu mai prea avem. Acest fapt se simte din plin într-o zonă încă monoindustrială, unde turismului încă nu i se dau „aripile” necesare de către mai marii țării și unde anumite instituții de stat încă mai pun „tălpi” serioase investițiilor și dezvoltării, cum am dat exemplul Romsilva chiar în ediția trecută a ziarului nostru.

Un grad de încasare record, după mulți ani slabi...
Primul primar cu care am stat de vorbă despre bugetul anului acesta a fost Nicolae Dunca. Aninoasa, se știe, a avut perioade de coșmar, fiind primul oraș din țară care a fost declarat falimentar. Acum lucrurile stau ceva mai bine, dar nu infinit mai bine. Localitatea se confruntă cu aceleași probleme ca și celelalte orașe și municipii din Vale: lipsa locurilor de muncă în alte domenii industriale pentru că acestea nu prea există decât numărându-le pe degete, cazuri sociale grave cât cuprinde, îmbătrânirea populației și plecarea tinerilor și forței de muncă spre alte zări.
Cu toate acestea, Nicolae Dunca este optimist. Această stare bună provine de la faptul că în 2018 gradul de încasare a impozitelor și taxelor locale de la cele aproape 5.000 de suflete și firme ce au activitate pe raza orașului a fost peste așteptări și pentru Aninoasa un adevărat record: 92% de la populație și peste 88% de la firme! Comparativ cu anul trecut, vorbim de zeci de procente și într-un caz și în celălalt!
„Acești bani încasați în plus ne vor ajuta să trecem cu bine și anul acesta, dar asta și dacă vom primi sume acceptabile de la consiliul județean și de la finanțe. Că altfel va fi greu să ne descurcăm, asta e clar, în condițiile în care avem o serie de proiecte și investiții unde trebuie să venim și noi cu contribuția noastră”, susține primarul Dunca.

Vreo 30 de miliarde de lei vechi la bugetul de anul acesta ar aduce liniștea primăriei
În opinia sa, minimum minimorum ce ar trebui să revină Aninoasei de la cele două instituții amintite ar trebui să fie anul acesta de circa 30 miliarde lei vechi, asta făcând funcționarea normală a primăriei aninosene.
„Anul acesta stând mai bine cu încasările de taxe și impozite locale de la populație și firme, suma ce va trebui acoperită la bugetul local de către consiliul județean și Finanțe e evident mai mică decât cea de anul trecut, vorbim de miliarde de lei, deci nu de bani puțini și pe această cale le mulțumesc cetățenilor noștri și administratorilor de firme că au înțeles să plătească aceste sume datorate. Pe de altă parte îi anunț pe toți, prin intermediul ZVJ, că nu vom mări în 2019 aceste taxe și impozite locale, cum n-am făcut-o nici anul trecut și acum se dovedește că bine am făcut privind gradul de încasare”, a mai completat primarul Aninoasei.

Răspunderea ministerială: cea mai bună soluție la minciuni și delăsare
Întrebat dacă totuși s-ar primi mai mulți bani de la consiliul județean și Finanțe, ori chiar de la guvern prin fondurile sale suplimentare pentru localități cu probleme, cum e și cazul micuței localități din centrul Văii Jiului, rămasă fără două exploatări miniere fără ca guvernanții să acopere acest gol cu altceva, cum s-a promis la Petroșani semnându-se la vremea respectivă și un Memorandum, Nicolae Dunca ne-a dat un răspuns interesant și corect în opinia noastră: răspunderea ministerială.

1.000 de cetățeni își riscă viețile în niște case de colonie nereabilitate de jumătate de secol
Referitor la reabilitarea unor clădiri din Aninoasa, primarul Dunca a spus: „Aș reabilita casele de colonie, care nu sunt puține și care cad pe oameni acum iarna, din cauza zăpezii, sau oricând pe parcursul anului la vreo furtună mai violentă. Peste 1.000 de cetățeni ai noștri locuiesc în aceste case și ne trebuie bani urgent să le reparăm până nu se întâmplă vreo catastrofă. În decembrie, când a căzut un acoperiș la o astfel de casă, l-am refăcut cu bani primiți la rectificarea de buget de la consiliul județean, folosind un miliard de lei vechi. Dar dacă nu erau acei bani ce făceam? Oricum, mai e nevoie de mult mai mulți. Astfel că în acest sens am inițiat o Hotărâre de Guvern, împreună cu prefectura județului și consiliul județean, prin care să primi acești bani de la guvern. Am cerut să se aloce 32 de milioane lei noi pentru repararea acestor case și acoperișuri. Din păcate, am observat că această inițiativă n-a intrat încă pe ordinea de zi a ședințelor Guvernului României din acest an. Mai am încredere că va intra la ședința următoare propunerea noastră, că cei peste 1.000 de oameni au nevoie nu primăria sau primarul Aninoasei! Acum ninge și mă uit cu groază pe geam văzând ce e afară și gândindu-mă la acele case ce riscă să se surpe, cu oameni care nu au unde merge să locuiască în toiul iernii altundeva!”. 
Cred că alte comentarii din partea noastră, față de ce a spus primarul social-democrat al Aninoasei, ar fi în plus. Sperăm că din Capitală cine are urechi să audă, sau ochi să citească ce a spus edilul aninosean!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter