25.01.2019,  14:05:11 | 1 comentariu | 785 vizualizari
Petrila. Istoria se surpă. Vom ajunge să ne căutăm identitatea printre mormanele de moloz
de Alina PIPAN

După închiderea minei, perimetrul minier de la Petrila se dorea de către autorități făcut una că pământul. Că nu mai folosea nimănui. Dar, pentru că la Petrila s-a scris o filă de istorie în exploatarea minieră, oamenii de cultură, pe care nu-i lasă nici inima și nici mintea să vadă identitatea orașului detonată pentru a ”ecologiza frumos” locul, au muncit și au reușit declararea unor construcții miniere ca fiind monumente istorice. Deci nu pot mai fi dărâmate.
Interesul lor este însă umbrit de dezinteresul autorităților centrale și locale. Vremea și vremurile pun la pământ aceste monumente. Este păcat: se poate, dar nu doresc și cei care trebuie să le salveze. 

A căzut la pământ hala circuit a puțului Centru
Lista monumentelor istorice de la Petrila cuprinde Exploatarea Minieră Petrila; Atelierele mecanice; Clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum, Mina Deak, Puțul nou cu schip,  Puțul centru (turnul și hala),  Preparația veche, monumente pe cale de deteriorare ireparabilă. Acestea ar putea fi reabilitate cu bani europeni, pentru că există fonduri, dacă primăria ar fi preluat în administrare aceste obiective și ar fi depus proiecte de finanțare. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Zilele acestea, hala circuit a Puțului Centru, cod LMI HD-II-m-B-21106.05, s-a prăbușit. Monumentul se află momentan în administrarea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, și implicit a Ministerului Energiei. Care nu au niciun interes să amenajeze, să consolideze, oricare dintre reperele amintite. Dacă aveau vreun interes în acest sens, inclusiv proiectul inițial de închidere ar fi fost realizat altfel. Dar este mai simplu să pui totul la pământ, să crească iarbă peste. Este infinit mai complicat să salvezi clădirile monument și să le valorifici.
Acum clădirile sunt scoase la vânzare. “Activele rămase în incinta principală, respectiv clădirile clasate în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică A, conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.823/2015, și clădirile aflate în zona de protecție a acestora, prevăzute în anexa nr. 2, se vor  valorifica în condițiile legii. Terenurile  aferente obiectivului Mina Petrila, atât cele pe care sunt situate clădirile clasate ca monumente istorice și cele aflate în aria de protecție, cât și terenurile ecologizate, prevăzute în anexa nr. 3, se vor valorifica în condițiile legii”.
Primăria Petrila vrea monumentele, statul le-a scos la vânzare.
Primăria Petrila și-a exprimat în 2017, prin vocea primarului Vasile Jurca, intenția de a prelua în administrare aceste clădiri. Dar nu oricum: după ce se realizează reabilitarea centurii, dar și ecologizarea perimetrului, conform legii. Mare parte din lucrări sunt finali­zate. Cererea de a prelua în administrare  aceste monumente a rămas deschisă, dar fără răspuns concret din partea Ministerului Energiei. Primăria Petrila a mai cerut cedarea acestor monumente și includerea lor în domeniul public al orașului, dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic.
”Ministerul Energiei a scos la vânzare clădirile respective. Pe noi ne interesează aceste obiective, dar nu le putem cumpăra, valoarea lor fiind de peste 21 de miliarde de lei. Bugetul local nu își permite acest lucru. Am dori să le preluăm în administrare și să depunem pentru ele cereri de finanțare pentru fonduri europene, și am solicitat acest lucru ministerului, dar momentan nu avem răspuns. Ideal ar fi fost ca noi să fim proprietarii acestor clădiri, pentru că accesarea banilor europeni impune în unele cazuri ca acestea să fie în proprietatea domeniului public. Am discutat acest aspect cu juriștii SNÎMVJ, dar nu este legală predarea lor. Însă am putea găsi soluții și dacă sunt în administrare.  Încă nu am primit răspuns în acest sens, așteptăm”, a declarat primarul Vasile Jurca.
 
”În fond, până și Dăncilă a fost capabilă de o acțiune umanitară… Înfiați-le, odată!”
”Ministerul Energiei - România, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Național al Patrimoniului, SNÎMVJ, Primăria orașului Petrila, lipsește atât de puțin să punem Mina Petrila pe șinele care duc inevitabil spre regenerarea Petrilei. Lipsește atât de puțin ca să ne demonstrăm nouă, înșine, că putem fi o țară a poveștilor de succes. Facem treabă?”, întreabă arhitectul Mihai Danciu.
”Din cauza vremii și a vremurilor, urbea noastră a suferit două lovituri majore. Casa memorială Ion D. Sîrbu este avariată parțial, iar jumătate din hala circuitului Puțului Centru s-a prăbușit. Poate că acest semn ceresc să fie un avertisment la adresa mai marilor noștri care NU trebuie să mai lase, lipită de obraz, calitatea de ORFAN a acestor monumente istorice. În fond, până și Dăncilă a fost capabilă de o acțiune umanitară… Înfiați-le, odată!”, își strigă supărarea și omul de cultură Ion Barbu, care a făcut tot ce i-a stat în putință, alături de voluntari, arhitecți, proiectanți, pentru aceste obiective.

Pază scumpă și ineficientă
Cu toate că paza pentru acest obiectiv costă  Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA 309.727 lei anual, protejarea perimetrului este practic imposibilă în condițiile actuale, în care perimetrul este călcat mereu de hoții de fier vechi. Pe parcursul anului 2017 s-a constatat devalizarea unui obiectiv istoric de clasă A – mașina de extracție din Puțul Centru, care a fost pusă în funcțiune în 1943, motorul electromagnetic al instalației fiind produs de Siemens. Instalația a fost distrusă de hoți, care au urmărit să pună mâna pe câteva kilograme de cupru. 
Acum, o parte din hală a căzut la pământ. Nici paza bună nu ar putea, în acest caz, proteja aceste obiective turistice, pentru că în lipsa lucrărilor de consolidare acestea se vor prăbuși pur și simplu, iar statul nici măcar nu va mai avea ce să vândă. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 ionica28.01.2019,  14:23:24
mina petrila a fost inchisa cu concursul psd petrila a lui jurca si bobar care incaseaza miliarde sa inchida mineritul si a unor slugi precum simion,crisan,dabuleanu sau cenuse jigodia sindicala care in 2008 s a ascuns si nu avrut sa intre sa si salveze colegii.....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter