05.02.2019,  17:18:51 | 0 comentarii | 799 vizualizari
Vulcan / Despre cum Geczi s-a impus în faţa lui Ile 
de Gheorghe OLTEANU

Nu știu dacă s-ar găsi careva în oraș care ar concepe ca Vulcanul să rămână fără fanfară. Vorbesc de vulcănenii mai vârstnici, dar și de cei de seama mea care o știu de când eram mic. Mai ales că toți unchii mei din partea mamei au fost „la muzică”. Adică au cântat în fanfară. 

De când e ea,
fanfara vulcăneană a ținut de sindicatul minei Vulcan. La fel ca și cele din Lupeni, Petroșani sau Petrila, fiecare cu sindicatul exploatării miniere pe lângă care activa. Secretul dăinuirii lor peste ani și ani a constat în continua împrospătare a componenței. Copiii cu auz muzical și dornici să învețe un instrument erau tratați cu cea mai mare atenție și, după puțin timp, cum e și acum, chiar cântă, împreună cu veteranii. Am văzut asta la sfârșitul săptămânii trecute, la o înmormântare, când trei sau patru puștani mai răsăriți mi-au sărit imediat în ochi. 

De când cu restrângerea
continuă a activității miniere, fanfara nu mai este susținută financiar de către sindicatul minei. Așa a apărut, în 2002, Asociația Fanfarei Vulcan, cu scopul desfășurării de activități de interes comunitar. În special, la deschiderea cortegiilor funerare ale decedaților care, în timpul vieții, au plătit muzica. Multă vreme – acesta-i adevărul – însăși administrația publică locală vulcăneană a ignorat-o, iar pentru că sediul în care muzicanții repetau era într-o stare jalnică, era cât pe ce ca „banda” (așa i se spune fanfarei în unele zone din Ardeal) să se desființeze. Ceea ce ar fi fost un păcat de neiertat pentru diriguitorii urbei. Meritul incontestabil al trecerii acestui impas îl are Ludovic Geczi, șeful fanfarei, care a știut cum să-l ia pe Gheorghe Ile, acesta crezând că, dacă fanfara-i din Vulcan, poate s-o pună să cânte gratis pentru primărie. De câteva ori, Gheczi a avut și niște contre cu Ile pe tema asta. Într-un an l-a lăsat fără muzică de fanfară chiar de Ziua Națională a României. Atunci, în parcul școlii nr. 1 s-a auzit din boxe un fel de muzică de cafe-concert!

Însă totul 
e bine când se termină cu bine. În cazul acesta binele s-a concretizat, cu doi-trei ani în urmă, în asocierea  pe care fanfara condusă de Ludovic Geczi a încheiat-o cu Consiliul Local al municipiului Vulcan. Conform acestui acord, fanfara este prezentă și cântă la „activitățile culturale ocazionate  de desfășurarea unor evenimente care necesită implicarea autorității publice locale”. Suma de bani alocată prin contractul încheiat în acest an este de 6.000 de lei (o sumă mică, raportată la numărul și prestația muzicanților; bine ar fi fost să fie măcar 60.000 lei, că muzicanții nu fac play-back ca unii cântăreți convocați cu diferite ocazii pe bani grei – n.r.). În 24 ianuarie, bunăoară, fanfara a cântat pe bulevard, când a deschis coloana participanților la defilarea cu torțe. Tot pentru primărie muzicanții își vor mai scoate alămurile, ca să sufle în ele în ritmul tobei mari, de Ziua Eroilor, la Nedeia Vulcăneană. De Ziua Armatei și la Ziua Națională a României. Asta, desigur, dacă nu cumva intervine și ceva neprevăzut.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter