05.02.2019,  17:25:49 | 0 comentarii | 435 vizualizari
Sondajul lui Cornel / Tinerii şi Petroşaniul
de Corneliu BRAN

Am realizat un sondaj printre câţiva dintre tinerii petroşeneni. Am ales câte 50 de subiecţi, tineri cu vârste între 14 şi 18 ani de la liceele din localitate, pe care i-am întrebat următoarele:

Cum vi se par condiţiile de învăţământ la liceul unde învăţaţi?
Câte materii şcolare îndrăgiţi?
Ce urmează după liceu?
Ce notă îi daţi administraţiei locale vizavi de cum vedeţi oraşul?
Ce credeţi că-i lipseşte Petroşaniului?

Rezultatele răspunsurilor primite nu sunt uluitoare, este cam ceea ce ştiam, dar totuşi ele prezintă în mod concret viziunea tinerilor noştri faţă de prezent şi viitor, să nu spunem că am primit şi câteva răspunsuri absolut interesante.
Dar să le luăm pe rând...

Condiţii de învăţământ (foarte) bune 
La prima întrebare, din 50 de tineri 27 ne-au răspuns că au condiţii de învăţământ foarte bune. 11 ne-au spus că bune. 12 au preferat răspunsul „este loc de mai bine”, unii dintre aceştia considerând fie că sala unde învaţă e prea mică, fie că liceul lor se află într-o clădire destul de veche „care îţi dă parcă un sentiment de tristeţe când vii zilnic la ore”, aici intuind probabil şi dumneavoastră că este vorba de un elev ce învaţă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Concluzia ar fi că în momentul de faţă liceele din Petroşani se prezintă bine spre foarte bine la capitolul condiţii de învăţământ. Ceea ce nu înseamnă decât o bilă albă pentru administraţia locală şi directorii şi cei din conducerile administrative ale acestor instituţii şcolare.

Educaţia fizică şi informatica - în topul preferinţelor 
La capitolul „câte materii şcolare îndrăgiţi”, tinerii ne-au spus aşa: 3 – 11 răspunsuri, 4 – 17 răspunsuri, 5 – 19 răspunsuri, 6 şi mai multe 3 răspunsuri. Interesant, niciunul n-a spus nicio materie, ori una sau două, ceea ce denotă că tinerii noştri au preocupări şi îi interesează anumite materii pe care vor să se perfecţioneze pentru viitor.
În paralel vă putem spune tot aici că sportul şi informatica primează, cu 29, respectiv 22 răspunsuri în fruntea preferinţelor, urmate de limba engleză cu 21 de preferinţe, matematica şi româna fiind undeva cu mult mai în spate, la fel şi istoria, geografia sau biologia, nu mai vorbim de fizică sau chimie.

Calea străinătăţii 
Din păcate, la întrebarea cu numărul trei dezamăgirea personală a fost destul de mare, chiar dacă intuiam oarecum ce va ieşi... Din 50 de tineri intervievaţi, 27 ne-au spus că după liceu probabil vor pleca în străinătate, fie să-şi continue studiile, fie să lucreze, considerând că în România e foarte greu cu salariul, cu neajunsurile, iar ca să-ţi creezi o familie şi să te muţi într-o casă nouă „aproape că nici nu se pune problema”, după cum ne spunea Ionuţ Radu. Deci, mai bine de jumătate vor să plece din ţară, fapt ce ar trebui să dea de gândit guvernanţilor, dascălilor, părinţilor, sociologilor. 
Alţi 15 ne-au spus că vor urma cursurile unei facultăţi în ţară, din care şase au pomenit de Universitatea din Petroşani, cinci ne-au spus că se angajează (din care patru au susţinut că rămân în Petroşani unde le e familia), în timp ce alţi trei ne-au spus că încă nu ştiu ce vor face, fiind nehotărâţi la acest moment.

Note mari pentru administraţia locală
Notele date administraţiei Petroşaniului de tinerii intervievaţi sunt în general medii şi mari, dar au existat şi 8 note sub 5, ceea ce înseamnă că o şesime dintre tinerii actuali nu sunt prea mulţumiţi de ce se întâmplă azi la Petroşani, probabil parte din ei fiind manipulaţi politic. Note de 10 n-au existat, dar în schimb au fost 8 note de 9, 15 note de 8, 13 note de 7, 5 note de 6 şi o notă de 5.
Cei care au lăsat corigent Petroşaniul susţin în general că oraşul e negru, e trist şi nu există pentru tineri prea multe locuri unde să-şi consume timpul liber. Cei care au dat note de 8 şi 9 consideră că Petroşaniul este un oraş frumos, că mai multe nu se puteau face şi dau o bilă albă administraţiei pentru faptul că în ultimii ani au făcut la Petroşani un cinematograf şi un bazin de înot, toţi fiind - şi asta chiar e interesant! – abonaţi fideli ai celor două obiective, şi chiar nu ne aşteptam ca tinerii să perceapă aşa de bine cele două obiective de relaxare. Vă daţi seama ce ar însemna pentru tineri mai multe astfel de obiective construite? Ceea ce ar fi de reţinut de către cei din administraţie.

Locurile de muncă - eterna lipsă
La întrebarea ce-i lipseşte Petroşaniului am reţinut 25 de răspunsuri date pentru „locurile de muncă”, iată, tinerii fiind conştienţi că asta e o problemă mare. Probabil că dacă ar fi astfel de locuri de muncă, pe o paletă mai largă de activităţi şi cu salarii decente, mulţi dintre ei n-ar mai dori să plece din zona unde s-au născut şi au învăţat carte! Alţi 19 ne-au spus că lipsesc mai multe locuri de distracţie şi agrement, într-o zonă superbă, care ar putea fi printre primele din ţară la acest capitol. De fapt, din ce ne-au spus cei mai mulţi dintre aceştia, am remarcat că unii dintre ei confundă astfel de locuri de distracţie şi agrement cu turismul. Sau, poate, cine ştie, au dreptate, că în fond între distracţie, agrement şi turism există o strânsă legătură. Alţi şase ne-au dat răspunsuri inedite: o echipă de fotbal în prima ligă, un aqua parc, un club al tineretului, o fabrică de asamblat piese de maşini cu 2.000 de angajaţi, o faleză pe marginea Jiului şi Maleii, cu piste de biciclete, un parc industrial şi o platformă IT „că avem atâţia puşti şi tineri supertalentaţi dar care se pierd pe jocuri video”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter