07.02.2019,  21:39:00 | 2 comentarii | 509 vizualizari
Petroșani / Poliţia Locală raportează
de Corneliu BRAN

Foarte multă lume se întreabă care este rolul unei poliții locale, mai ales atunci când printr-o localitate se întâmplă unele și altele, mulți cetățeni acuzând, de cele mai multe ori pe bună dreptate, „poliția locală că nu-și face treaba”. Uneori lucrurile nu stau chiar așa. Din datele prezentate, reiese faptul că activitatea poliției locale din Petroșani a fost undeva la nivelul anilor trecuți, când existau peste 60 de angajați. Cu 28 de polițiști locali, un număr relativ îndestulător pe timp de… pace, activitatea pe anul trecut pare mulțumitoare. Deși, dacă ar fi să rezumăm ceea ce ne spun cetățenii, probleme mari ar fi la patrulele pedestre, care nu se prea văd prin oraș, parcările pe trotuare sau neregulamentare în spații publice, zone unde ar trebui să se acționeze mai mult pe parcursul anului.

Date și cifre
Ca să demonstrăm cele susținute la început, vă prezentăm azi activitatea Poliției Locale Petroșani în 2018, din cadrul Primăriei municipiului Petroșani, date și informații provenite din partea șefului acestei instituții, Nicolae Stăncioi, ce are în atribuții, printre altele, asigurarea ordinii și liniștii publice pe raza municipiului Petroșani.
Conform raportului zilnic și a celor înregistrate la Poliția Locală Petroșani și prezentate prin Raportul de activitate anual primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și viceprimarului Florin Nicolae, cel care are de altfel sarcina de a superviza activitatea acestui serviciu din primărie, anul trecut au existat 808 acțiuni de patrulare pe raza municipiului, cele mai multe având loc în trimestrul I al anului, 243, iar cele mai puține în trimestrul II - doar 133. Dintre acestea, 142 au fost patrule pedestre, 600 patrule auto și 66 patrule mixte, împreună cu polițiști din cadrul Poliției municipiului Petroșani, acestea din urmă fiind după părerea noastră mult prea puține dacă ținem cont că un an are totuși 365 de zile. Este loc de mai bine și, poate, printr-o mai strânsă colaborare aceste patrule mixte ar putea măcar să acopere zilele unui an măcar de două ori pe zi.
La solicitarea dispeceratului, Nicolae Stăncioi ne spune și ne arată negru pe alb din Raportul anual prezentat primăriei că a existat anul trecut un număr de 329 intervenții, deci aproape una pe zi, din care cele mai multe au fost în ultimul trimestru al anului ce coincide și cu perioada sărbătorilor de iarnă, aproape 100 de intervenții (mai exact 98).
Alte date interesante țin de conflictele aplanate de polițiștii locali, 16 la număr în 2018, de persoane depistate la cerșit – minori și de persoane fără adăpost – 101 cazuri pentru ambele, de activități de însoțire și protecție a personalului din diferite instituții – nu mai puțin de 266 de astfel de acțiuni, de asigurarea de măsuri de ordine în mediul public – 170 de astfel de acțiuni. Posturile de pază efectuate la diferite obiective și instituții de pe raza municipiului au fost anul trecut în număr de 1.249, iar posturi de pază și transport al unor valori au avut un număr de 738.
Nicolae Stăncioi ne mai spune că anul trecut au existat 533 acte procedurale comunicate și au fost legitimate 1.301 persoane.

237 de sancțiuni aplicate
Încet, încet, ajungem și la „sancțiunile aplicate”. Șeful poliției locale ne spune că în 2018 au existat 237 de astfel de sancțiuni, din care 53 verbale, 103 scrise și 81 de amenzi în valoare totală de 13.850 lei.
Compartimentul Circulație din cadrul Poliției Locale Petroșani, organizat după cerințele actualei legislații, a existat și el în discuția noastră.
„Raportat la prevederile legale, anul trecut, ca în fiecare an, polițiștii locali au acționat, în baza anali­zei situației operative, pentru înlăturarea principalelor cauze generatoare de blocaje rutiere, în desco­perirea și sancționarea fermă a încălcărilor legis­lației rutiere. Astfel, au fost depistate pe întreg anul trecut o serie de abateri, și o să dau câteva exemple: autovehicule cu sarcina mai mare de 3,5 tone acolo unde nu era voie, autoturisme parcate sau staționate necorespunzător pe domeniul public, transport de călători în regim de taxi neadecvat sau fără acte în regulă, mașini de taxi neechipate corespunzător sau neverificate tehnic, vehicule cu tracțiune animală ce au încălcat prevederile O.U.G. nr. 195/2002 republicată, modificată și completată.
Pe perioada desfășurării cursurilor elevilor, au existat acțiuni ale patrulei rutiere mixte ce a efectuat activități de dirijare și fluidizare a traficului rutier în zonele de treceri de pietoni de pe strada 1 Decembrie 1918, treceri aflate pe traseele de acces ale elevilor spre sau dinspre unitățile școlare, în vederea asigurării traversării în siguranță a copiilor din școli și grădinițe și a tinerilor de liceu, prevenindu-se astfel orice eveniment neplăcut. În cadrul patrulelor auto efectuate pe linie de circulație rutieră în zona centrului civic, au fost semnalate cele mai multe abateri, anul trecut, pe alveola de pe strada Cloșca și în zona parcării C.E.C. – Administrația Fiscală, unde au fost sesizate repetate încălcări ale legislației prin opriri și staționări neregulamentare, parcări pe trotuare, lucru strict interzis, sau chiar pă­trunderi ale unor autoturisme în zonele pietonale reabilitate. Au existat la accest compartiment, anul trecut, și foarte multe acțiuni legate de regimul juridic al vehiculelor fără stăpân, despre o parte din acestea ZVJ scriind. Aceste mașini abandonate pe domeniul public n-au fost deloc puțin, cifra fiind de 37, și ținând cont că proprietarii lor au trebuit a fi identificați și somați să le ridice, munca n-a fost deloc ușoară. De remarcat faptul că toți cei 37 de proprietari au fost identificați și au înțeles să și le ridice, astfel că DADPP n-a trebuit să mai facă această operațiune, ceea ce ar fi implicat și niște costuri. O mare problemă am avut mereu, deci și în 2018, cu cei care își expun la vânzare autoturismele, lăsându-le parcate pe lateralele străzii 1 Decembrie 1918, artera principală a Petroșaniului. Au exista 34 de astfel de cazuri și tot atâtea avertismente verbale adresate proprietarilor. Unii au înțeles, alții probabil ne vor chinui și în 2019, dar suntem pregătiți să aplicăm și amenzi celor care nu înțeleg, confor prevederilor HCL nr. 93 din 2010, deci aviz amatorilor”.

Compartimentul Circulație 
Conform datelor prezentate de Nicolae Stăncioi și a Raportului de activitate prezentat primăriei Bilanțul Compartimentului de Circulație pe anul 2018 a fost: 238 de procese-verbale de constatare a contravențiilor, din care 114 avertismente scrise și 124 amenzi în valoare totală de 29.080 lei. Din totalul acestor amenzi, 63 au fost achitate în termenul legal de 48 de ore, fiind încasată suma totală de 9.135 lei. 
În cazul constatării contravențiilor prevăzute de Codul Rutier pentru oprirea sau staționarea neregulamentară și „accesul interzis”, au fost încheiate de către polițiștii locali 218 procese-verbale, prin care aceștia au aplicat, ca sancțiune complementară prevăzută de lege 436 puncte de penalizare pe permisul de conducere, „toate aceste procese-verbale fiind înaintate, în copie, pentru implementare, Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, Serviciul Rutier”, după cum susține șeful poliției locale petroșenene.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Adi08.02.2019,  16:52:21
142 de patrule PE JOS în 365 de zile este FOARTE PUTIN. Câte amenzi s-au dat stapanilor ca caini care pătrund în parcuri (interzis prin HCL) sau pentru rahat de câine neadunat? Fac pariu ca 0. Asa ca dl Stancioi sa ne lase cu rapoarte și sa fie mai prezent în strada la acțiuni adevărate, nu 266 de protectii persoane
#2 cititor zvj11.02.2019,  14:36:39
Nu prea vad rostul Politiei Locale ! Sa vad niste oameni care se plimba pe stazi asta nu inseamna politie. Daca ne uitam la Politia Romana, ei nu nu se plimba pe jos, dar sunt vazuti frecvant peste tot. Cei de la Politia Locala ar trebui pusi doi trei oameni in parc, unde chiar sunt probleme cu mizeria lasata de stapanii cainilor si in piata. Care fac treaba sunt cei de la rutiera, dar cam atat.Ca sunt pusi sa stea cu steaguri pe la diferite manifestatii sau ii scoate primarul la defilari, asta nu este politie. Deci nu prea la vad rostul, trebuiau lasati tot ca gardienii publici. Sa nu uitam ca Politia Locala nu e politie, Politia politie este Politia Romana! Nu vreau sa supar pe nimeni dar fiind angajati ai primariei , primarul fiind om politic, politia Locala este o unealta in mana primarului.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter