08.02.2019,  17:13:30 | 2 comentarii | 863 vizualizari
De 20 de ani ne rugăm de voi să nu ne mai țineți în țarc. Deschideți drumul spre Herculane! Deschideți drumul spre Voineasa!
de Alina PIPAN

Sunt 20 de ani de când oamenii din Valea Jiului cer conducătorilor același lucru, drumuri.  Deschiderea culoarelor de tranzit către județele limitrofe nu este un moft, este esențială pentru dezvoltarea zonei  Văii Jiului, o zonă care , deși nu mai este încadrată astfel, este una defavorizată. Minele se închid, nu trebuie să ne zăvorâți șansele de dezvoltare o dată cu ele! Deschideți ochii, voi, aleșilor cu votul în frunte, iar mai apoi deschideți drumul spre proiectele infrastructurale blocate: drumul spre Herculane, drumul spre Voineasa. Este al doilea an în care deși puterea a promis, la toate nivelurile, nu s-a ținut de cuvânt. Drumul spre Herculane nu apare între investițiile preconizate încă din 2017, nu este cuprins în buget. Și anul acesta ne luați la mișto?

Au promis asfalt, numai să tacă uricăneanul. Nu-i asfalt, dar nici Buhăescu nu tace!

În noiembrie  2017,  în sala Senatului a Universității din Petroșani și-au dat întâlnire primarii Văii Jiului, cei mai importanți oameni de afaceri din Valea Jiului, directori de societăți comerciale de stat, consilieri județeni și ziariști din Valea Jiului. Motivul acestei întâlniri l-a constituit declanșarea oficială a campaniei de strângere de semnături pentru susținerea finanțării continuării lucrărilor la drumul Câmpu lui Neag – Herculane.  La începutul acelui an, Bobora își dădea cuvântul de mustăcios, și promitea bani pentru drumul spre Herculane. Crezând că vorba unui purtător de mustață nu poate fi pusă la îndoială, știa el de ce mai bine, Dănuț Buhăescu putea să jure că va primi susținere și finanțare pentru acest drum. În noiembrie se convinsese că în puterea altui mustăcios stătea deschiderea rutei spre Herculane, dar la dumnealui se ajunge cu surle și trâmbițe, așadar Buhăescu a apelat la toată suflarea Văii Jiului să se unească într-o voce, care să se audă până la București. S-au strâns primarii, oameni de afaceri, deputați, senatori, și toți au strâns la rândul lor semnături pentru drum. Toată lumea a primit promisiuni și lefuri mai mari, dar investiția a rămas la stadiul de promisiune.

 

Ideea acestei campanii de strângere de semnături a fost evocată de către Costel Avram. Acesta, împreună cu primarul Dănuț Buhăescu au discutat cu premierul Tudose despre continuarea acestui drum.  Tudose nu a promis că face, a promis că analizează, dar Viorica Dăncilă a promis că anul 2019 va fi un an al investițiilor, iar proiectul de buget o contrazice strașnic.

„Acţiune civică pentru susţinerea reluării investiţiilor la modernizarea drumului naţional DN66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane

Având în vedere restructurarea industriei extractive din regiunea Valea Jiului, dar şi potenţialul turistic al zonei, a cărei punere în valoare este dependentă de dezvoltarea infrastructurii de acces şi transport, respectiv a reţelelor de drumuri (inclusiv alpine). Comitetul de iniţiativă civică format din reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, ai mediului de afaceri, ai societăţii civile lansează prezenta acţiune civică pentru susţinerea reluării investiţiilor la modernizarea drumului naţional DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane. Considerăm că de finalizarea acestui obiectiv depinde, în mare parte, dezvoltarea sectorului turistic şi a sectorului economic local, dar şi posibilitatea creării de noi locuri de muncă în regiunea Văii Jiului.

 

În acest sens, noi, Comitetul de iniţiativă civică format din: Dănuţ Buhăescu – primarul oraşului Uricani; Lucian Resmeriţă – primarul municipiului Lupeni; Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan; Nicolae Dunca – primarul oraşului Aninoasa; Tiberiu Iacob-Ridzi – primarul municipiului Petroşani; Vasile Jurca – primarul oraşului Petrila; Emil Părău – administrator Comexim R Lupeni; Cristian Tamaş – administrator Hotel Rusu; Radu Sorin – rector Universitatea Petroşani; George Găman – director general INCD INSEMEX Petroşani; Costel Avram – director general Apa Serv Valea Jiului; Ion Hirghiduşi – consilier judeţean; Doiniţa Maria Bălănesc – consilier judeţean; Maria Ivănişi – consilier judeţean; Alina Dunca – consilier judeţean; Petru Hodor – consilier judeţean; Tiberiu Vinţan – director Grupul de presă Exclusiv; Cătălin Docea – director Ziarul Văii Jiului; Marius Mitrache – director Cronica Văii Jiului; Cornel Pintea – director Kapital TV şi Kapital FM; Ionuţ Drăgotesc – director Mondo TV şi Mondo FM; Sorin Apostu – director VISA SA; Constantin Dicu – administrator Diacom Prestcom SRL,având suportul cetăţenilor din localităţile Văii Jiului care subscriu şi susţin acest demers civic – aşa cum reiese din tabelele anexă, solicităm Guvernului României să dispună cuprinderea în Bugetul de Stat pentru anul 2018 a sumelor necesare şi, implicit, să dispună reluarea lucrărilor de construcţie şi modernizare a DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane, până la finalizarea integrală a acestui obiectiv regional de importanţă strategică.

Considerăm că viitorul economic şi social al Văii Jiului, bazat într-o importantă măsură pe dezvoltarea turismului în regiune, justifică în mod categoric o astfel de investiţie pe care statul român are obligaţia să o realizeze pentru cetăţenii din Valea Jiului, dar şi pentru cei care ne vor putea vizita, ca turişti, motiv pentru care apreciem demersul nostru civic ca fiind unul pe deplin justificat”.

 

Ne sunteți datori vânduți din pricina regresului accelerat al Văii Jiului!

 

Zilele trecute discutam cu primarii din Valea Jiului despre buget, iar primarul Lucian Resmeriță, al cărui frate, senatorul Cristian Resmeriță este un exponent central al problemelor Văii, spunea un lucru interesant. Acela că statul trebuie să încaseze partea lui din veniturile pe care le generează marile municipii. Într-un spital municipal, explica acesta, lucrează, să zicem, 1000 de persoane, de pe urma cărora administrația locală câștigă. O parte din acest câștig i se datorează statului că a investit în acest mare spital. Sau, la Sebeș, Daimler  deschide o fabrică nouă, statul a făcut autostradă până la Sebeș, datorită investiției lui au venit investitori, trebuie să încaseze o parte din venituri.

Urmând aceeași logică, statul ne este dator vândut. Minele se închid una câte una, alocările bugetare sunt mereu insuficiente, marele proiect Schi în Carpați este subfinanțat an de an, adevăratul efort vine doar din partea investitorilor privați. Infrastructura feroviară este veche, infrastructura rutieră este ruptă exact în punctele de comunicare ale Văii Jiului cu celelalte județe, atât la Voineasa cât și la Herculane. Din cauza statului, a guvernanților, a reprezentanților politici care sunt la putere, Valea Jiului nu stagnează, este în regres accelerat de 20 de ani. Ne sunteți datori, deschideți-ne drumurile spre dezvoltare!

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Vasile09.02.2019,  08:59:14
Felicitari pentru articol ! Cu ochi plini de lacrimi vad cum Valea Jiului se scufunda in saracie , tineri care au carte sunt dezorienati (spun mama si tata eu am invatat dar ... ce poti sa-i mai spui copilului , doar plang fara sa ma vada) . Rusine PSD ca Valea Jiului va votat timp de 28 ani la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , ... si nu vor (gasesc motive de amanare de la an la an) sa asfalteze drumul DN 7A (Cheile Jietului) ca isi rup masinile cetateni Vaii Jiului pentru a merge la Voineasa ori pe Transalpina sau sarbatoarea la Manastirea de la Groapa Seaca (si cetateni Vaii Jiului platesc taxe si impozite in fiecare an ca si cei din Gorj , Valcea , ...) , drumul spre Herculane (cand au fost avize au venit ecologisti sa protesteze sau nu au fost bani ...) , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , Termoficare in toata Valea Jiului sa schimbe tevile sa avem toti caldura si apa calda ca stam pe un munte de carbune (huila , carbune superior) , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , ... iar Consiliul Judetean Hunedoara (PSD) sa asfalteze drumul judetean din Parang si drumul judetean Valea de Pesti (sa tot amanat de la an la an ...) Va rugam domnilor ALESI si platiti foarte bine din bani nostri publici sa vedem fapte nu vorbe ! Ma intreb ca simplu cetatean ce sunt cu cine si de ce sa mai votez daca toti au promis dea lungul anilor !
#2 Gheorghe din Vulcan11.02.2019,  11:23:04
Emil Parau singurul care face turism in Vale. Intreb si eu pentru un prieten: de ce nu se implica in politica Vaii? Respect Emil Parau.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter