12.02.2019,  18:03:39 | 0 comentarii | 1713 vizualizari
Pentru cel mai mare târg de turism din România, / Dezinteres total  
de Corneliu BRAN

În această lună, în perioada 21-24 februarie, în Capitală, la pavilioanele Centrului Expozițional „Romexpo”, va avea loc Ediția de Primăvară a Târgului Național de Turism. Practic, cea mai amplă acțiune de promovare la nivel național a turismului nostru și un bun prilej pentru agenții de turism să-și promoveze afacerile în acest segment important al economiei acestei țări. 

Prilej de promovare și a turismului Văii 
Târgul este un bun prilej de promovare pentru patronii de hoteluri, pensiuni, cabane, restaurante și tot felul de locații din județul Hunedoara. Dacă ne referim la Valea Jiului, și primăriile sau centrele de informații turistice, precum cele de la Petroșani sau Uricani, ar trebuie să manifeste interes. În acest sens, Agenția de Devoltare Economico-Socială are rolul, prin consiliul județean, de a fi un liant între agenții din turism și primării prin închirierea de standuri suficiente pentru toți cei interesați să participe.

Interesul pare minim
Numai că lucrurile sunt ușor schimbate față de intervenția noastră din anii trecuți, când atrăgeam atenția că firmele de turism din Vale, ori primăriile, inclusiv cele două amintite prin acele centre de informare turistică și promovare a turismului local, au fost „uitate” de ADEH, ajungându-se la incredibilul aspect ca Valea Jiului să nu aibă niciun reprezentant la unul din aceste târguri. De data aceasta dezinteresul față de acest târg vine dinspre Valea Jiului, în condițiile în care ADEH și directorul Camelia Bedea au anunțat din timp că-i așteaptă pe toți antreprenorii din turism interesați și pe reprezentanții primăriilor să-i contacteze, în vederea participării la acest târg, în condițiile în care pentru un stand nu se plătește, plata fiind asigurată de ADEH, prin consiliul județean, doar masa și cazarea pentru cele trei zile fiind plătită de participanți.
Și spunem acest lucru în cunoștință de cauză, deoarece cu nouă zile înainte de startul târgului național de turism din Valea Jiului doar o cabană din Straja și un cerc de echitație s-au interesat și au și concluzionat că participă! Acest lucru l-am aflat marți, 12 februarie, chiar de la Camelia Bedea, directorul ADEH. Care ne-a mai spus că ar mai fi timp pentru operatorii din turism să confirme participarea, ei fiind așteptați să o facă fie telefonic, fie direct la sediul din Deva de pe strada 1 Decembrie 1918, numărul 28. De asemenea, cei care nu pot merge, dar vor să trimită materiale promoționale cu locația „o pot face, trimițându-ne din timp materialele, iar noi ne vom ocupa să le fie expuse la standurile noastre de la Romexpo”, ne-a mai informat Camelia Bedea.

Nici un semn de la centrele turistice
Am întrebat directorul și dacă nu cumva cei de la cele două centre de informare turistică și promovare a turismului local, din Petroșani și Uricani, ce aparțin de primării, au fost cumva interesați? 
„Nu, deocamdată nu am fost căutați, dar mai au timp. Aici ține și de primăriile respective, de strategiile dumnealor, noi nu știm toate acestea. Dar, timp mai este”, a venit răspunsul.

Timp mai este,
nu zicem nu, dar parcă totuși nu destul de suficient, că zilele trec repede. Ca și în atâtea dăți, ne vom trezi că de Parâng nu se va auzi iar deloc, iar de Straja foarte puțin, să nu mai vorbim de pensiunile și de locurile de o frumusețe rară din zona Uricani-Câmpu lui Neag-Câmpușel... că de partea estică a Văii Jiului, Șureanu-Aușelu sau Cheile Jiețului nici vorbă, ca și anii trecuți, în condițiile în care nici măcar drumurile de-acolo nu există (decât forestier și în litigiu deocamdată sau total praf de 30 de ani, cum e drumul DN 7A).

Un mic noroc tot cu ADEH!
Norocul vine oarecum tot dinspre ADEH, în sensul că directorul acestei instituții ne-a spus că ADEH va merge la târg cu o strategie de promovare clară, în sensul că tema principală va fi un program de vizitare prezentat publicului, ce se intitulează 7 zile în Hunedoara, „prin care vom promova turistic cele șase mari zone ale județului nostru, de la Țara Zarandului și până în Valea Jiului, în acest moment având totul clar și pregătit în acest sens”. Deci, măcar în acest context publicul de la târg va vedea și auzi câte ceva de Valea Jiului și de zonele ei superbe unde un turist adevărat poate găsi absolut ceea ce caută: liniște, aer curat, imagini unice și priveliști de neuitat, relief variat, floră și faună deosebite, ape cristaline și lacuri glaciare de o frumusețe izbitoare, unice în lume, nu doar în România, peșteri uimitoare și locuri unde cățăratul și sporturile extreme sunt la ele acasă.

În loc de concluzii...
Probabil că, citind aceste rânduri, cei din primăriile noastre se vor gândi că n-ar strica să-și pună oamenii la treabă, cei ce se ocupă cu această ramură, și să trimită măcar materiale cu frumusețile locului, promovând „moca”, cum s-ar zice, poate una dintre cele mai frumoase zone din țară. Un singur ochi de expert să vadă apoi la târg acele imagini și materiale, inclusiv video, că suntem totuși în secolul XXI, și tot ar fi ceva. Poate, cine știe, vede cine trebuie...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter