12.02.2019,  18:05:34 | 1 comentariu | 563 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Amintiri și istorie pe Abatorului
de Gheorghe OLTEANU

Deși, în prezent, a rămas cu mult în urma suratelor ei din centru, strada Abatorului din Vulcan nu a fost una oarecare. Ea fremăta de viață mai ales la capătul ei estic, cel care dă în strada Crividia, și un pic mai sus de puntea-balansoar. În casa în care, în perioada interbelică, funcționa ceva care-i atrăgea ca un magnet pe bărbați. Așadar, Abatorului nu-i lipsită deloc de istorie.

În clădirile
pe care le vezi pe malul Jiului, imediat ce faci la stânga de pe podul de beton, funcționa abatorul. În prima erau sacrificate animalele ținute în corpul următor de clădire. Asta în care se tăiau vitele și porci a fost cumpărată, după 1990, pe când era primar, de către Ovidiu Avramescu. Și a lui și a urmașilor lui a rămas. Ca să nu se prăpădească de tot, actualul proprietar i-a lăsat să locuiască în ea pe niște nevoiași. Ceea ce nu-i cazul cu următoarea, din câte mi-a fost dat să aud.

În aceasta, 
până-n 1989, era Gospodăria Agrozootehnică a unității militare de la Dincă. Șef peste ea era căpitanul Lucian Buzatu, medic veterinar, prietenul meu. El și subordonații lui îngrijeau de cei câţiva căluți Huțul, dar și pe porcii care le asigurat hrana militarilor a căror cazarmă erau fostele cămine de nefamiliști de la Dincă, devenite acum blocuri locuințe sociale. Unitatea militară din Vulcan a fost desființată la data de 15 august 1989, când, acolo, nu a mai rămas potcoavă de cal sau șoric de porc. A rămas numai cădirea.

Așa cum se prezintă
aceasta acum, pare că e a nimănui. Din când în când, lacătul de la poartă îi este deschis de o tanti care stă peste drum și care, vara, mai pune una-alta în palma de grădină de lângă clădire. Neîngrijită atât în interior, cât și la exterior, ea nu dă prea bine în peisaj. Nu e neapărat părerea mea, ci a câtorva de acolo cu care am stat de vorbă. Azi-mâine se va termina de refăcut drumul care vine din Merișor, va trece multă lume străină pe aici și e păcat ca vizitatorii să vadă niște ruine. Oamenii cred că numai primăria ar putea să-i decidă soarta. Ori o pune la pământ, ori o înzdrăvenește și-i dă o folosință. 
Nu-mi trece prin minte vreuna, dar, sigur, lui Ile îi va veni o idee. 

Acum
- credeați că am uitat? - am să vă spun despre ce era în casa de pe deal, aflată la câțiva metri de punte. Era bordelul ținut de o matroană a lui nea Costică, parcă, cel care, în anii interbelici, avea și cârciuma „Pierde Tren”. Avea femei frumoase și iubărețe patronul, își amintește cineva care a trăit acele zile, care nu duceau lipsă de clienți. Și moșul tău mai călca din când în când pe acolo, mi s-a destăinuit o mătușă care, acum, nu mai este printre noi, atunci când, la inițiativa lui Marian Boboc, am făcut, împreună, un ciclu de reportaje din Valea Jiului pe tema caselor de toleranță. Revenind, de ce nu aș crede-o pe mătușa, fie-i țărâna ușoară! din moment ce uzina electrică la care lucra moșul pe atunci era la o aruncătură de băț.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Gh.O.13.02.2019,  09:55:17
Îmi cer scuze, trebuie să fac o rectificare. Este vorba de data la care s-a închis GAZ-ul: 15 august 1998, iar nu 1989, cum a apărut în articol.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter