17.02.2019,  12:04:25 | 0 comentarii | 338 vizualizari
Poezie și filozofie
de Ziarul Vaii Jiului

La mijlocul lunii februarie 2019, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la Galeria de Artă „Forma” un nou eveniment editorial: lansarea volumului de debut al Mihaelei Piruș, intitulat „Am alergat și-am stat în gândul meu”. 
Pentru noi, fiecare nouă lansare de carte este un prilej de a întâlni oameni speciali, hărăziți cu talent, oameni pentru care scrisul este un mod de exteriorizare a gândurilor și trăirilor.  
Autoarea acestui nou volum, Mihaela Piruș, este absolventă a Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie. Este licențiată în fizică-informatică la Universitatea de Vest din Timișoara, are un master în filosofie și științe socio-umane. 
Această pregătire atât de complexă a făcut ca, în paginile pe care le-a scris și le-a încredințat tiparului, Mihaela Piruș să îmbine în mod strălucit latura reală și cea umană a formării ei profesionale. 
Dragostea pentru literatură și pentru scris, mărturisește autoarea, o datorează mamei sale: „Chemarea către scris se datorează mamei mele. Eram cu gândul la mama mea când am așezat primele cuvinte într-o poezie, puerilă ce-i drept, rămasă doar în gândurile și amintirile mele. Îndrăgostită de poezie, am mai încercat, am mai scris, așa, prin anii ’90, aveam 14, 15 ani... pe la 16 ani pot spune că m-am ancorat cu seriozitate și încredere către muza și inspirația care simțeam că curgeau, curgeau...”
Cei care vor citi această carte a Mihaelei Piruș vor descoperi cu încântare o autoare talentată, autoare a unor versuri de factură modernă, cu un puternic filon filosofic, versuri de mare profunzime și sensibilitate. 
În versurile pe care le scrie, Mihaela Piruș se definește foarte sugestiv, așa cum este acest autoportret din poezia Ce  sunt  eu… : 
Ce sunt?
Un fulger ce se topeşte…
O stea invizibilă, insipidă,
O inimă termică fără lucru mecanic…
Ce-s eu
să cer o lacrimă, un cuvânt, o faptă?
Un alun înfloritor…
Din carte nu lipsesc nici eseurile, pentru că autoarea este un intelectual care își pune în permanență întrebări, sondează cele mai adânci straturi ale existenței, iar eseurile ei sunt, astfel, adevărate poeme în proză, pe teme de mare actualitate: iubirea ca sentiment etern, peren, estetica și frumosul ca nelipsite componente ale unei vieți trăite la cote înalte. Considerațiile autoarei legate de sport, sănătate, credința în Dumnezeu dovedesc o gândire profundă, un spirit preocupat de permanenta cunoaștere.
Lecturile numeroase și profunde ale autoarei au determinat-o să aștearnă în paginile cărții gânduri și cugetări ale unor mari spirite ale lumii din care, desigur, nu lipsesc românii. Vom găsi, astfel, citate din oameni celebri de la Seneca și Aristotel la Shakespeare și Voltaire, de la Nicolae Iorga la George Bacovia, precum și o serie de aforisme și proverbe. 
Întâlnirea cu Mihaela Piruș și invitații săi a fost urmată de o sesiune de autografe pe volumul de debut al acesteia. 
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter