18.02.2019,  18:13:38 | 0 comentarii | 321 vizualizari
Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor / Cererile de brevete (I)
de Marian BOBOC

O sursă importantă pentru înţelegerea istoriei comerţului petroşenean o reprezintă corespondenţa dintre meseriaşi/ negustori şi Primăria Petroşani, purtată în vederea acordării de către municipalitate a brevetului de meserie. Din aceasta rezultă câteva date interesante: vârsta, locul de naştere, domiciliul, profilul afacerii, data când anunţă deschiderea/ închi­derea afacerii şi unde, când i se acordă brevetul de meserie petentului ş.a. Într-o ediție mai veche a „Prăvăliei cu istorii” am publicat un fragment consistent din capitolul „Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor/ Cererile de brevete” din impozanta carte-album „Alfabetul publicității în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor” de Marian Boboc. Continuăm acest interesant capitol.  
 
Conservator de... peşte
„Subsemnatul, care am domiciliul stabil în această comună şi sunt de meserie comerciant, cu tot respectul vin a Vă ruga să binevoiţi a-mi da brevet de meserie pentru meseria de a conserva peşte. Am onoare a anexa un certificat care demonstrează că am învăţat această meserie..” (Chaim Bartfeld, 28 iunie 1927)
Recomandarea ataşată cererii este datată 1 august 1926 şi ştampilată „Mechel L. Preminger. Russelfabrik u. Häringiager. Gura Humorului”: „Eu, subsemnatul, certific prin aceasta că dl. Chaim Bartfeld a lucrat la Fabrica mea de conserve de peşte de la 1 Februarie 924 până la 1 August 1926, în care vreme a învăţat complet meseria de a conserva peşte”. 

O zarzavagioacă „ilegalistă” până mai ieri
„Subsemnatul care mă ocup de comerţul de zarzavaturi pe piaţa oraşului, Vă rog binevoiţi a-mi elibera brevetul de meserie pentru comerţul de zarzavaturi şi fructe. Voiesc a observa că până în prezent nu am cerut autorizaţie fiindcă nu ştiam că se cere. Totodată, vă fac cunoscut că pentru acest comerţ, conform procesului verbal No. 240 am fost impusă pentru anul în curs cu un impozit de 1.280 lei”. (Ileana Rus, 2 iulie 1927)

Salonul de croitorie „Klein”
„Subsemnata, care sunt sora restauratorului Klein Mauritius, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a mă stabili în această comună. Tototdată, Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un brevet de meserie pentru croitorie de dame. Salonul pentru croitorie îl voi avea în casele D-lui Ioanovits Ioan, din str. Regele Ferdinaand”. (Rozalia Klein, 12 iulie 1927)

Prăvălie în Dărăneşti
„Subsemnatu, Vă rog să binevoiţi a-mi elibera un brevet pentru prăvălie mixtă în localul meu propriu din Petroşani, Dărăneşti, strada Petrilei, No. 1”. (N. Scofariu, 18 iulie 1927)

Drogueristul Izrael vinde şi parfumuri
„Subsemnatul, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că în drogherie mă ocup şi cu vânzarea sticlelor de parfumuri, şi fiindcă legea pretinde pentru această vânzare autorizaţie aparte, Vă rog binevoiţi a-mi da brevetul necesar. (Eugen Izrael, 19 iulie 1927)
Condiţiile în care Izrael poate comercializa parfumurile sunt aceleaşi ca şi în cazul comericantului Osiar Bieber.

Zarzavagioaca Jugărean
„Subsemnata, Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un certificat de meserie pentru a vinde zarzavaturi pe piaţă”. (Dobra Jugărean, măritată Cornea Ion, 4 august 1927)

Regulile comerţului… parfumat
„Onorată Primărie ca Autoritate Industrială!/ Cu respect insinuez, că în baza certificatului meu de meserie sub Nr. 79/ 1921, eliberat din partea preturei plasei Petroşani, m-am ocupat de la început, între altele, şi cu vânzarea apei de Colonia, puderi, săpunurilor etc., cu un cuvânt, cu vânzarea articolelor de modă şi toaletă, fiind după părerea mea şi vânzarea articolelor acestea cuprinsă în certificatul meu de meserie. În urma provocării din partea on. Primăriei pentru evitarea neplăcerilor din cauza unui eventuale divergenţe de opiniuni, în baza art. 4 al legii XVII, din anul 1884, cu onoare insinuez, că doresc şi mai departe să mă ocup şi cu vânzarea articolelor de toaletă, ca apa de Colonie, pudra, săpunuri etc., rugându-Vă să binevoiţi în sensul articolului de mai sus a-mi elibera un certificat de meserie şi în privinţa articolelor de toaletă, respectiv a întregii vechiul meu certificat de meserie în acest sens”. (Osiar Bieber, 9 august 1927)
Medicul Sofronea întocmeşte la 29 august un referat, propunând acordarea certificatului în anumite condiţii: „În baza regulamentelor sanitare, comerţul cu cosmetice se poate face natural, să nu conţină substanţe otrăvitoare. Suntem de părere a se admite cererea, specificându-se că se poate vinde tot felul de săpunuri, paste şi prafuri de dinţi, apă de Cologne în sticlă închisă şi ştampilată, parfumării în sticle originale, pomăzi şi creme numai în ambalaj original şi numai acelea autorizate. O divizare în vase, cutii mai mici nu se poate admite, fiindcă atunci scapă controlului (aducându-se substanţe otrăvitoare). Este a i se atrage atenţiunea că va fi pus sub control medical. Articole ce ar servi şi ca medicamente nu ar putea vinde”.

Birou de agentură şi comision 
„Subsemnatul Braun Iacob, cu domiciliul stabil în comuna Petroşani, cu tot respectul am onoare a Vă comunica, că doresc a deschide un birou de agentură şi comision şi a mă ocupa cu vinderea diferitelor mărfuri prin agentura mea. Că sunt cetăţean român dovedesc cu certificartul de naţionalitate. Prin toate acestea, cu cel mai profund respect Vă rog, Domnule Primar, să binevoiţi a-mi elibera brevetul necesar de industrie, ca să pot exercita cât de curând afacerea sus menţionată. Taxele cuvenite pentru brevet le voi achita ulterior”. (Iacob Braun, 10 august 1927)  

Bombonerie şi… zarzavaturi 
„Subsemnata, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că în casele D-lui Dr. Abraham, din str. Reg. Ferdinand, voiesc a deschide o prăvălie pentru bonbonerie, zarzavaturi şi alte elemente de primă necesitate”. (Aurelia Inger, măritată Fischer Mauritius, 17 august 1927)

De la calapod la tejghea
„Subsemnata, care sunt de meserie pantofar, din motivul că meseria nu o pot continua, neavând de lucru, m-am decis a deschide o prăvălie, ca să pot câştiga cele necesare pentru trai. Vă rog, deci, binevoiţi a-mi da brevet de meserie pentru prăvălie mixtă. În această prăvălie voi vinde următoarele articole: pâine, alimente de strictă necesitate, zarzavaturi şi fructe şi bonboabe. Prăvălia o voi deschide în casele d-lui Grunvald din str. Reg. Ferdinand, unde a avut prăvălia Dna Fodor”. (Avram Weder, 17 august 1927)
Din păcate, nici trecerea de la calapod la tejghea nu a fost mai norocoasă pentru pantofarul Weder. La 24 octombrie 1927 pune lacătul pe prăvălie, cerând primăriei să fie şters din evidenţele sale.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter