19.02.2019,  17:41:15 | 0 comentarii | 282 vizualizari
Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor / Cererile de brevete (II)
de Marian BOBOC

O sursă importantă pentru înţelegerea istoriei comerţului petroşenean o reprezintă corespondenţa dintre meseriaşi/ negustori şi Primăria Petroşani, purtată în vederea acordării de către municipalitate a brevetului de meserie. Din aceasta rezultă câteva date interesante: vârsta, locul de naştere, domiciliul, profilul afacerii, data când anunţă deschiderea/ închi­derea afacerii şi unde, când i se acordă brevetul de meserie petentului ş.a. Într-o ediție mai veche a „Prăvăliei cu istorii” am publicat un fragment consistent din capitolul „Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor/ Cererile de brevete” din impozanta carte-album „Alfabetul publicității în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor” de Marian Boboc. Continuăm acest interesant capitol.  
 
Pietrar devean la Petroşani
„Subsemnatul Schnabl Eduard, actualmente cu domiciliul în Deva, de profesiune pietrar, cu profund respect vin a Vă ruga ca să binevoiţi a aproba stabilirea mea împreună cu familia cu domiciliul definitiv în comuna Dvs., unde intenţionez a exercita meseria de pietrar. În care scop, cu respect Vă rog să binevoiţi a-mi acorda un brevet pentru exercitarea meseriei mele de pietrar”. (Eduard Schnabl, 20 august 1927)
Poliţia din Deva confirmă buna purtare a pietrarului: „Având în vederea cererea înreg. la No. 3357/ 927 a Dlui Eduard Schnabl din acest oraş şi în urma cercetărilor făcute de Dl. Subcomisar Adrian Gichi de pe lângă poliţie/ Certificăm:/ că Dl. Eduard Schnabl de 32 de ani, născut în Duna Almas (Ungaria), domiciliat în Deva, din anul 1906, str. T. Maiorescu, No. 22, are purtare bună, nefiind urmărit de această poliţie”.

Prăvălie în casele Nemeş
„Subsemnatul, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că vreau a deschide în casele mele propriii din str. Regele Ferdinand o prăvălie mixtă. Vă rog binevoiţi a-mi estrada brevetul necesar”. (Ioan Nemeş, 15 septembrie 1927)

Corporaţia Meseriaşilor în contra petecarilor
Ajungându-i cuţitul la os, pe fondul unor problemele de respectare a legalităţii, Corporaţia Meseriaşilor Valea Jiului - Petroşani răbufneşte şi ia atitudine într-o scrisoare trimisă factorilor locali, cărora, în principal, le cere să intervină energic împotriva petecarilor, adică a meseriaşilor neautorizaţi, concurenţei neloiale (faţă de stat şi de meseriaşi). Din scrisoare mai aflăm şi care era atomsfera în lumea meseriaşilor petroşeneni: 
„Onor Primăria oraşului Petroşani
Consiliul Corporaţiunii Meseriaşilor din Valea Jiului, având în vedere că situaţia micii industrii - în urma unor cauze, pentru a căror soluţionare echitabilă nu e competentă - se agravează zi de zi, în şedinţa din 15 crt. (15 septembrie 1927 - n.r.) a hotărât a încerca o nouă intervenţie la primăria oraşului în speranţa că va produce ecoul dorit şi măsuri de îndreptare. 
În raza oraşului Petroşani, în ciuda oricărui drept câştigat şi garantat prin lege a micului industriaş calificat, petecarii lucrează nestânjeniţi de nimeni, pare că am fi în plin apogeu al liberei meserii. Această stare are ca prim efect degradarea meseriei şi frustrarea statului de o bună parte a veniturilor sale, deoarece această categorie de cetăţeni se pot sustrage oricărei obligaţiuni faţă de fisc. Mai are ca efect şi o mare nedreptate, ale cărei consecinţe, vrând-nevrând, trebuie să le suporte meseriaşii calificaţi, într-o măsură mai mare decât ar fi just, considerând veniturile lor reale.
Cum să facă faţă meseriaşul impozitelor exorbitante, stabilite prin apreciere, dacă nu i se dă posibilitatea de a câştiga nici minimum de trai. Lucru nu prea este, iar puţinul ce ar fi se execută într-o bună parte de petecari încurajaţi tacit de unele organe administrative, sub titlul că trăim timpuri ab normale, deci orice sancţiune ar fi de prisos. Dacă organele chemate a lua măsuri nutresc astfel de păreri, atunci starea ab normală existentă special în mica industrie va dăinui nu 30, ci 300 ani.
În industria construcţiilor, semnătura unui inginer - care, poate, numai după hartă cunoaşte Petroşanii sau în cazul cel mai bun a trecut de câteva ori în goana automobilului pe aici, iar de situaţia şantierului unde se execută o lucrare sub semnătura lui prin petecari sau chiar de meseriaşi insuficient calificaţi, nici habar nu are, - este suficient pentru ca organele de control să se desesizeze.
Meseriaşii calificaţi sunt dispuşi a lucra în aceleaşi condiţiuni ca şi petecarii, dacă şi organele statului ar fi dispuse să-i treacă cu vederea la impunere, ca şi pe aceştia.
Un drept, din care emană numai îndatoriri fără beneficii nu se mai poate numi drept, ci obligaţiune.
Brevetul, constituind în situaţia de azi numai un astfel de drept, cu obligaţiuni şi fără avantaje, este mai mult o nenorocire de meseriaşi.
Dacă situaţia este iremediabil ab normală, atunci nu are nici un sens ca meseriaşii să ţină morţiş la legalitate, deci vor depune brevetele lucrând mai departe ca petecari, vor desfiinţa Corporaţia, neavând nevoie de o instituţie de cor.
Ca o curiozitate, amintim că în oraşul Arad nu numai că petecăria este cu desăvârşire inexistentă, dar nici meseriaşii calificaţi nu pot executa lucrări în raza oraşului dacă nu sunt membrii ai corporaţiei. Această măsură este strict executată de serviciul tehnic al oraşului. Dacă onor. primăria este de părere că Corporaţia meseriaşilor şi membrii ei calificaţi nu prezintă nici o utilitate pentru stat şi pentru oraş, existenţa ei e de prisos.
În speranţa că cererea corporaţiei aici reprezentată a micei industrii din acest ţinut va atinge ţinta dorită, semnăm,
Cu deosebită stimă,
18 septembrie 1927,
Teodor Munteanu”

Un frizer cu vechi ştate
„Subsemnatul, cu tot respectul, cin a Vă aduce la cunoştinţă că voesc a deschide în această localitate o frizerie. Vă rog, binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară. Am onoare a anexa un certificat de la Corporaţiunea Meseriaşilor din loc, care documentează că am fost frizer din 1916-1918 şi care înlocuieşte brevetul de lucru pierdut”. (Ioan Rusz, 23 septembrie 1927) 

Croitorie filantropică
„Reuniunea Catolică Feminină din Petroşani Vă roagă respectuos să binevoiţi a-i elşibera un brevet pentru înfiiinţarea unei croitorii.. Scopul este de a înzestra copiii săraci cu haine şi de a împărtăşi fetele în cursuri gratuite. Scopul fiind de binefacere şi educativ, rugăm ca la eliberarea brevetului să binevoiţi a ne acorda şi vreo înlesnire”. (Ştefana Harmati - prezidentă, Matilda Grausman, 31 octombrie 1927)

Weisz schimbă obiectul de activitate
„Subsemnatul, care am brevet de meserie pentru agentură comercială şi comision, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că din localul avut m-am mutat în casele Cassa de Păstrare din loc, unde a avut prăvălia Dl. Vancu. În acest local voiesc a mă ocupa cu anexarea diferitelor articole, şi anume bonbonărie, mezeluri, delicatese şi altele, cu un cuvânt pentru coloniale şi delicatese, Vă rog, cu tot respectul, binevoiţi a-mi da brevetul necesar la exercitarea acestui comerţ”. (Emanuel Weisz, 2 noiembrie 1927) 

Din lipsă de ocupaţie…
„Subsemnata, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă, că voiesc a deschide o prăvălie în casele D-lui Heitzinger, din Str. Principele Nicolae, unde voi vinde pâine, bonboane, mezeluri, fructe şi alte elemente de strictă necesitate. Vă rog, binevoiţi a-mi elibera brevetul necesar. Voiesc a observa, că sunt nevoită la a deschide prăvălia pentru a câştiga cele necesare la trai, deoarece soţul meu care a fost angajat la societate şi două fiice au fost discontate şi au rămas fără nici o ocupaţie”.   (Rozalia Sabo, măritată Ludovic Miniş, 3 noiembrie 1927)

Grataragiul Lazăr
„Subsemnatul, cu tot respectul, vin a Vă aduce la cunoştinţă că cu aprobarea D-voastră am cumpărat băraca din piaţa oraşului, care a fost proprietatea văduvei Cafel Ileana pentru a continua meseria acolo, şi anume carne friptă”. (Lazăr Sigismund, 7 noiembrie 1927)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter