20.02.2019,  18:02:29 | 0 comentarii | 374 vizualizari
Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor / Cererile de brevete (III)
de Marian BOBOC

O sursă importantă pentru înţelegerea istoriei comerţului petroşenean o reprezintă corespondenţa dintre meseriaşi/ negustori şi Primăria Petroşani, purtată în vederea acordării de către municipalitate a brevetului de meserie. Din aceasta rezultă câteva date interesante: vârsta, locul de naştere, domiciliul, profilul afacerii, data când anunţă deschiderea/ închi­derea afacerii şi unde, când i se acordă brevetul de meserie petentului ş.a. Într-o ediție mai veche a „Prăvăliei cu istorii” am publicat un fragment consistent din capitolul „Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor/ Cererile de brevete” din impozanta carte-album „Alfabetul publicității în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor” de Marian Boboc. Continuăm acest interesant capitol. 

De la Minele Lonea, tinichigiu pe cont propriu
„Subsemnatul, care sunt de meserie tinichigiu şi am domiciliul stabil în această comună, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a exercita această meserie ca măestru.Vă rog binevoiţi a-mi sa autorizaţia necesară. Voiesc a observa, că până în prezent am lucrat şa Minele Lonea din Petroşani”. (Vilhelm Schüller 9 noiembrie 1927)

Pantofărie pe Maleia
„Pe baza documentelor ală­turate, cu onoare vă rugăm binevoiţi a-mi da Brevet de meserie ca să pot a deschide în oraşul Petroşani un atelier de pantofărie în strada Maleia 30”. (Solomon Pollak, 8 decembrie 1927)

Jucăriile sunt baza
„Subsemnatul, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că în prăvălia unde am autorizaţie pentru vânzarea ziarelor şi cărţilor, de mai bine de 10 ani mă ocup şi cu vânzarea articolelor de bazar, jucării pentru copii, însă în brevet această ramură de comerţ nu e este înregistrată. Având în vedere, că vânzarea jucăriilor pentru copii se face în aceeaşi casă-prăvălie (…), Vă rog cu tot respectul a-mi permite şi pe mai departe vânzarea articolelor de jucării, cu atât mai vârtos, căci fără aceste articole, întreaga prăvălie nu plăteşte nimic, neasigurându-ne venitul necesar pentru trai. Vă rog, în continuare, a-mi permite ca să vând şi articole de librărie fiindcă şi cu această vânzare m-am ocupat şi mă ocup în prezent”. (Vilhelm Grosz, 20 decembrie 1927)
La 13 ianuarie 1928, Grosz revine cu o altă şi cerere prin care anunţă că abzice „de la brevetul estradal  No. 289 - 919 (…) pentru prăvălie de ziare, cărţi şi agentură comercială”. În schimb, solicită un alt brevet de meserie, anume pentru vânzarea articolelor de librărie, ziare, cărţi şi jucării. Locul prăvăliei: în casele Ioanovits din Str. Regele Ferdinand.

Tata - frânar, fata - precupeaţă 
„Subsemnata, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că de mai mulţi ani stau pe piaţa comunei Petroşani şi mă ocup cu vânzarea de articole de primă necesitate, pe care le-am transportat din comuna Sântuandrei, unde am avut până acum locuinţa. Având în vedere că tată meu, ca frânar, este angajat la CFR, cu sediul în staţia Petroşani, ne-am stabilit cu familia în această comună. Vă rog să-mi eliberaţi un certificat de meserie pentru a putea exercita şi pe mai departe comerţul pe piaţa de zarzavaturi pentru ouă şi alte articole de primă necesitate”. (D-na George Florescu, 18 ianuarie 1928)

Fierăria Kovacs
„Subsemnatul Henter Iosif, care am domiciliul în comuna Iscroni, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că am închiriat atelierul de ferar de la Kovacs Francisc şi voiesc a continua meseria ca măestru ferar. Vă rog, binevoiţi a-mi elibera brevetul necesar. Am onoare a anexa certificatul de meserie eliberat de către pretura plasei Petroşani, care este dovadă că am drept de exercitarea meseriei ca măestru”. (Iosif Henter, 1 martie 1928)

Tipografie compactorie şi librăria Schön
„Subsemnata, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că aş dori a transpune domiciliul din comuna Lupeni în comuna urbană Petroşani, şi totodată a deschide un atelier pentru tipografie compactorie şi o prăvălie pentru librărie. Vă rog, deci, cu tot respectul să binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară atât pentru domiciliu, cât şi pentru conti­nuarea meseriei amintite. Voiesc să amintesc că meseria amintită o conduc şi în Lupeni, însă acolo după împrejurările actuale nu mai pot câştiga nici cele necesare pentru trai. Ca conducător este soţul meu, care a învăţat această meserie”. (Eva Schön, născ. Grossman, Lupeni, 3 martie)
Fiind vorba de lucrări tipografice, nu e nimeni mai po­trivit pentru a recomandare decât Teodor Munteanu, preşe­dintele Corporaţiei Meseriaşilor, el însuşi tipograf vestit şi patron de tipografie: „Dovadă că Dl. Iuliu Schön a lucrat în atelierul meu de tipografie din anul 1910 şi până în 1911, 1 martie, ca culegător de litere, cu carte de lucru în regulă”.

Măcelăria Konka
„Subsemnatul Konka Francisc, care sunt de meserie măcelar şi domiciliat în această comună, cu tot respectul vin a Vă ruga să binevoiţi a-mi elibera un certificat de meserie pentru măcelărie. Măcelăria voiesc a o deschide în casele D-lui Heintz Francisc, din str. A, Pan, No. 9.”. (Francisc Konka, 21 martie 1928)

În casele Cassa de păstrare
„Subsemnata, care sunt măritată după Pflanter Izidor şi am domiciliul în această comună, Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un brevet de meserie pentru prăvălie mixtă. Prăvălia o voi deschide în casele Cassa de păstrare, din str. Regele Ferdinand, No. 35”. (Ela Pflanter, 22 martie 1928)

Măestru brutar Lutsch
„Subsemnatul Lutsch Vilhelm, care sunt de meserie brutar şi am domiciliul în această comună, cu tot respectul Vă rog binevoiţi a-mi elibera un brevet de meserie pentru a putea exercita meseria ca măestru brutar. (…) Atelierul meu de brutărie îl am în casele din str. A. Vlaicu”. (Vilhelm Lutsch, 30 martie 1928)

Tâmplarul Lerch la Fabrica de mobile
„Subsemnatul Lerch Francisc, care este de meserie tâmplar şi cu domiciliul stabil în această comună, cu tot respectul, Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un brevet de meserie, ca să pot continua meseria de tâmplar, ca măestru. Am onoarea a anexa cartea de lucru, din care reiese că mai bine de 2 ani am lucrat această meserie de calfă. (…) Pentru plata taxelor cuvenite am onoare a anexa 2 chitanţe de lei 500 şi lei 150, iar un timbru de lei 500 pentru brevet. Atelierul îl voi avea în cassele Fabrica de mobile, din Str. A. Stanca”. (Francisc Lerch, 4 aprilie 1928)

Invalida Man
„Subsemnata Elena Man, născută în comuna Bădăcin, Şimleul Silvaniei, actualmente domiciliată în Petroşani, Str. Nicolae Filipescu, No. 22, respectuos Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un brevet de comerţ pe piaţă, zarzavaturi, articole alimentare etc., subsemnata sunt invalidă şi nu pot să-mi câştig existenţa printr-o altă muncă, iar alte mijloace de trai nu am”. (Elena Man, 20 aprilie 1928)

Emil Pop&Co. Societate în comandită
Emil Pop face o cerere la 21 aprilie 1928: „Cu onoare Vă rog să binevoiţi a lua la cunoştinţă, că cu ziua de 14 Aprilie 1928 nu exercitez meseria mea: Comerţul de fierărie şi vopsele. Prin urmare, binevoiţi a sista brevetul de meserie aflător pe numele meu pentru exercitarea comerţului de fier şi vopsele”. Dacă această cerere de sistare a brevetului ar fi aparţinut altui negustor, poate ar fi trecut neobservată. Însă Emil Pop ocupa o funcţie importantă în lumea comercianţilor: preşedintele Sfatului Negustoresc Valea Jiului. De aceea, am fost curioşi să aflăm cum de i-a venit aşa din senin să-şi închidă afacerea. Curiozitatea ne-a fost răsplătită. De fapt, Pop şi-a încheiat afacerea Comerţul de fierărie şi vopsele ca să intre în Emil Pop&Co. Societate în comandită. Petroşeni. Pentru care, la 21 aprilie, cere brevetul de meserie: „Cu onoare, Vă rugăm să binevoiţi a ne elibera un brevet de meserie pentru exercitarea comerţului en gros şi en detail cu orice articli de fier, scule şi unelte de tot soiul pentru industriaşi, vopsele, benzine, uleiuri şi pentru toate materialele necesare de clădiri. Exercitarea meseriei se va face sub firma Emil Pop&Co. Societate în comandită Petroşeni. Forma este compusă din comanditatul Emil Pop, domiciliat în Petroşani, cu răspundere nelimitată, şi din comanditarii: Cassa de Păstrare S.P.A. din Petroşani şi Fraţii Klein şi Comp. Societatea în Comandită Petroşani. Meseria se va exercita în Petroşani, Strada Regele Ferdinand”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter