21.02.2019,  18:27:52 | 0 comentarii | 361 vizualizari
Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor / Cererile de brevete (IV)
de Marian BOBOC

O sursă importantă pentru înţelegerea istoriei comerţului petroşenean o reprezintă corespondenţa dintre meseriaşi/ negustori şi Primăria Petroşani, purtată în vederea acordării de către municipalitate a brevetului de meserie. Din aceasta rezultă câteva date interesante: vârsta, locul de naştere, domiciliul, profilul afacerii, data când anunţă deschiderea/ închi­derea afacerii şi unde, când i se acordă brevetul de meserie petentului ş.a. Într-o ediție mai veche a „Prăvăliei cu istorii” am publicat un fragment consistent din capitolul „Pe urmele meseriaşilor şi negustorilor/ Cererile de brevete” din impozanta carte-album „Alfabetul publicității în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor” de Marian Boboc. Continuăm acest interesant capitol. 

Florăreasă de flori artificiale
„Subsemnata Cazan Elisabeta, domiciliată în comuna Petroşani, cu profund respect vin a Vă ruga să binevoiţi a-mi aproba exercitarea meseriei mele de fabricarea florilor artificiale, precum şi vânzarea acestor produse”. (Eliabeta Cazan, 14 mai 1928) Elisabeta Cazan însoţeşte această cerere de brevet de o alta adresată, personal, primarului Romulus Miocu, din care reies problemele existenţiale ale petentei, dar şi faptul că în Petroşani pentru unii practicarea comerţului a devenit o chestiune de subzistenţă, şi nu de vocaţie.

Prăvălie mixtă în Dărăneşti
„Subsemnatul Hoaja George, domiciliat în această comună, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că voiesc a deschide în casele mele din Dărăneşti, pe care le-am cumpărat la licitaţie de la Sefariu Nicolae, o prăvălie mixtă”. (George Hoaja, 16 mai 1928)

Concediat de la mină, încearcă pe piaţă
„Subsemnatul Mureşan Iosif, care sunt de origine din comuna Feldioara şi domiciliez în această comună, cu tot respectul Vă aduc la cunoştinţă că am fost concediat de la soc. Petroşani şi, pentru ca să pot câştiga cele necesare de trai, voiesc a  mă ocupa de comerţul pentru vânzarea fructelor, zarzavaturilor şi altele de primă necesitate pe piaţa de zarzavaturi…”. (Iosif Mureşan, 17 mai 1928)

Construcţii de şosele şi canalizări
„Subsemnatul Imling Antoniu, domiciliat în comuna urbană Petroşani, cu tot respectul am onoarea a Vă aduce la cunoştinţă că tovărăşia avută cu dl. Salea, ca antreprenori de şosele, am sistat-o, şi, prin urmare, am nevoie de un brevet de meserie numai pentru persoana mea. Vă rog, deci, binevoiţi a-mi elibera un nou brevet, şi anume pentru construcţii de şosele şi canalizări”. (Antoniu Imling, 27 mai 1929)

Hager preia prăvălia lui Schneider
„Subsemnatul Hager Iuliu, care am fost angajat la Dl. Alfreed D. în măcelăria din loc, şi am domiciliul mai bine de mulţi ani în această comună, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că am preluat prăvălia D-lui Ioan Schneider, avută în casele Cassa de Păstrare, şi vă rog binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară”. (Iuliu Hager, 5 iunie 1928)

Weitzner preia prăvălia „Goldstein”
„Subsemnatul Emanuel Weitzner, comerciant domiciliat în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă, că am preluat prăvălia d-lui  Goldstein Marcus avută în casele Fraţii Klein din strada Regele Ferdinand. Vă rog a-mi da brevetul necesar la executarea acestui comerţ, şi anume pentru manufactură şi textile”. (Emanuel Weitzner, 12 iunie 1928)     

De la calfă la „măestru” pantofar
„Subsemnatul Vasilie Vlădulescu, de meserie calfă de pantofar, de naţionalitate român, domiciliat în Petroşani, str. Tudor Vladimirescu, respectuos Vă rog, bineveniţi a-mi aproba estradarea unui brevet de meserie ca măestru pantofar, ce voiesc să exercitez în localitate, str. Băii (casele D-lui Múller)”. (Vasilie Vlădulescu, 7 iulie 1928)

Prăvălia de la Turnul de apă
„Subsemnatul Sofalvi Andrei, domiciliat în această comună, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă, că voiesc a deschide în casele mele de lângă  Turnul de apă o prăvălie mixtă. (…) Voiesc a observa că tot în aceste case am mai avut prăvălie, însă în anul 1926 am sistat-o”. (Andrei Sofalvi, 11 iulie 1928)

Cuptor de pâine pentru evrei
„Subsemnatul Katz Solomon, domiciliat în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă, că în urma faptului că în anul 1927, cu aprobarea D-voastră, am clădit un cuptor pentru bru­tărie, Vă rog binevoiţi a-mi da un brevet de meserie pentru brutărie. Voiesc a observa că acest cuptor ser­veşte mai mult pentru evrei. Meseria va fi condusă de brutarul Lelis Sofron, pentru care anexez şi livretul de muncă”. (Solomon Katz, 11 iulie 1928)

Frizeria de pe str. Ion Creangă 
„Cu onoare, vă rog, binevoiţi a-mi elibera certi­ficat de meserie de frizer, în oraşul Petroşani, str. Ion Creangă, No. 3”. (Iacob Mészàros, 25 iulie 1928) 

Vopsitorul şi zugravul Crişan
„Subsemnatul Crişan Geor­­ge, care „Subsemnatul Ciceu Toma, domiciliat în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a des­chide în casele propriii din str. A. Stanca o prăvălie mixtă”. (Toma Ciceu, 4 septembrie 1928) 

Mama Gruber predă fiicei Silberstein
„Subsemnata, văduva lui Gruber Izrael, care încă în anul 1906 am primit brevet de meserie pentru prăvălie cu alimente şi delicatese, şi care de prezent am această prăvălie în casele D-lui Iunger Samuilă, din str. Regele Ferdinand, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că fiind în etate, nu mai pot conduce prăvălia şi voiesc a preda fiicei mele Gruber Ionela, măritată Silberstein Aron, domiciliată tot în comuna Petroşani. Vă rog, binevoiţi a-mi elibera un nou brevet pe numele fiicei mele, iar pe mine a mă şterge din evidenţă”. (Văduva lui Izrael Gruber, 18 septembrie 1928)

Măcelarul Szalai
„Subsemnatul Szalai Alexandru, care am domiciliul în această comună şi care am meseria de măcelar, Vă rog a-mi elibera Brevetul de meserie pentru a continua meseria de măcelar”. (Alexandru Szalai, 26 septembrie 1928)

Comerţ civilizat de zarzavaturi
Subsemnata Smulak Berta, domiciliată în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a Vă ruga să bineveniţi a-mi elibera brevetul de meserie pentru comerţul pe piaţa cu zarzavaturi, şi anume fructe, zarzavaturi şi alte de prima necesitate. Voiesc a observa că acest comerţ voiesc a-l exercita într-o gheretă din cele ce formează proprietatea oraşului şi pe care am primit-o deja”. (Berta Smulak, 3 octombrie 1928)

Cu 9 copii, în căutarea izvorului de câştig
„Subsemnatul Mihail Deneş, care am domiciliul în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a Vă ruga să binevoiţi a-mi elibera un brevet de meserie pentru comerţul pe piaţa de zarzavaturi, şi anume: fructe, zarzavaturi, lapte şi produsele sale, precum şi alte articole de strictă necesitate. Voiesc a observa că am fost angajat la soc. minelor Petroşani, de unde am fost discontat şi pentru a putea susţine familia cu 9 copii, am lipsă de un izvor de câştig, şi fiindcă nu am posibilitatea de a putea primi de lucru, sunt nevoită a începe comerţul pentru care am cerut autorizaţie. Totodată, vă rog a-mi închiria o gheretă”.  (Mihail Deneş, 23 octombrie 1928)

Cerere comerţ zarzavaturi
„Subsemnata, soţia lui Macavei Simion, născută Nagy Maria, domiciliată în comuna Petroşani, cu tot respectul Vă rog binevoiţi a dispune eliberarea unui brevet de meserie pentru comerţul cu zarzavaturi”. (Maria Nagy, născută Macavei Simion, 26 octombrie 1928)

Comerţul cu piei brute
„Subsemnatul Fischer Abraham, domiciliat în comuna Petroşani, am onoare a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a mă ocupa cu comerţul cu piei brute. Depozitarea o voi face în pivniţa de la casele proprii din strada Principele Carol 1928. (Abraham Fischer, 16 noiembrie 1928)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter