24.02.2019,  12:18:10 | 3 comentarii | 2224 vizualizari
Același dispreț la adresa banului public. / Noi file din activitatea primarului Gheorghe Ile (PSD): spor încasat ilegal, plăţi ilegale și dărăpănături achiziţionate la suprapreţ
de Cătălin DOCEA

Gheorghe Ile (PSD), de altfel un primar activ și plin de viață, continuă să ne surprindă cu lovituri pompieristice la adresa bugetului local. Deși are ceva oameni bine pregătiți aproape, cum ar fi jr. Rodica Peter, deși există atâtea și atâtea modalități de a te documenta și a derula fiecare proiect cu deplina respectare a legalității, primarul Ile ține morțiș ca, din când în când, să facă una de pomină. 
Încerc, dar nu îl pot înțelege! De ce să încalci legea, când poți să faci totul ca la carte, să nu ajungi prin procese, să dormi liniștit noaptea și să nu te jeneze nici măcar cureaua ceasului de colecție? Este decanul de vârstă al primarilor din Vale și, dacă ar privi măcar în jur, Gheorghe Ile ar vedea că domnii Jurca, Iacob-Ridzi, Dunca, Resmeriță și Buhăescu au înțeles că legea e lege, că ea trebuie aplicată întocmai, și cer funcționarilor din subordine să gândească și să verifice de zece ori înaintea fiecărui demers. Atitudinea d-lui Ile este cu atât mai greu de înțeles cu cât faptele sale l-au dus deja de câteva ori pe la parchet, l-au pus de mai multe ori în poziții jenante în fața auditorilor Camerei de Conturi și i-au adus deservicii de imagine în fața cetățenilor care l-au creditat la fiecare scrutin electoral. Să nu mai spunem că toate aceste penibile fente cu legea, mai mici sau mai mari, dar care n-ar fi trebuit să existe, angrenează inclusiv financiar instituția în procese interminabile. 

Când vine vorba despre...
...Primăria municipiului Vulcan, auditorii publici externi de la Camera de Conturi Hunedoara aproape că se iau cu mâinile de cap. Deși l-au prins în repetate rânduri cu ocaua mică, primarul Ile nu se lasă. Și, la fiecare control, îi surprinde cu noi și noi metode de prejudiciere a bugetului public. Niște găinării, făcute sub impulsul momentului, nedemne de un primar care, dacă și-ar dori cu adevărat acest lucru, ar putea să fie un model pentru cei din jur. Are experiența necesară, este autoritar și orientat către omul de rând. De ce să strici toate astea pentru niște nimicuri? Aș vrea să cred că dl. primar Ile, lecturând aceste rânduri, va înțelege mesajul corect și dezinteresat ce se ascunde în spatele lor.

Spor ilegal
Auditorii publici externi de la Camera de Conturi Hunedoara au constatat că administrația locală i-a acordat primarului Gheorghe Ile un spor de 10% din indemnizația lunară, drept recompensă pentru lucrul în condiții vătămătoare. Nici măcar nu zăbovim asupra condițiilor vătămătoare în care lucrează sau nu primarul deoarece treaba aceasta s-a întâmplat fără a exista o normă juridică cu forță juridică egală cu Legea nr. 215/2001, care să permită acordarea sporului. Așadar, acordarea unui spor de 10% este nelegală întrucât a fost dispusă cu încălcarea expresă a dispozițiilor art.57 (alin. 5, teza finală) din Legea nr.215/2001. Momentul în care Gheorghe Ile și-a tras acest spor este anterior celui care, în baza prevederilor legale, s-a permis majorarea absolut nesimțită a salariilor angajaților din sectorul de stat. A nu se înțelege greșit. Existau și există angajați la stat care merită salarii mari. Dar acestea nu sunt, în nici un caz, corelate cu starea reală a economiei. Majorarea salariilor a făcut ca foarte multe administrații publice locale să rămână fără bani de minime investiții publice, ori chiar să achite cu greu salariile majorate.
Personal nu cred că, în raport cu situația sa reală, Gheorghe Ile avea nevoie să se pună în această penibilă postură. Cumulează salariul cu pensia, deține proprietăți și resurse materiale însemnate, veniturile familiei sale fiind completate din activități private asupra cărora nu au existat până acum semne reale de întrebare. Drept urmare, mai ales că legea nu permitea, la ce i-a folosit acel spor de 10%? La nimic: s-a ales cu noi procese, care-l distrag de la misiunea ce i-a fost dată de către cetățenii municipiului Vulcan.

Dărăpănătură la suprapreț
Cu ocazia controlului, auditorii publici externi au constatat „decontarea în baza unor documente justificative nereale a cheltuielilor de elaborare a documentațiilor tehnice precum și a cheltuielilor de construcție a obiectivului de investiții Centru de închiriere echipament schi”. O altă găinărie în care Gheorghe Ile și-a atras numele în mod absolut gratuit. În fapt, vorbim despre o construcție de lemn aflată în pragul amortizării totale, care prezenta evidente deficiențe, dar pentru care Gheorghe Ile a plătit din bugetul local suma de 20.000 de lei, valoarea documentațiilor aferente fiind de 8.000 de lei. În mod absolut penibil, apărătorii Primăriei municipiului Vulcan au încercat să se scuze în fața instanței susținând că nu ar fi vorba de clădirea observată în teren de către auditorii publici externi. Asta deși, la data inspecției la fața locului, s-a constatat existența unei singure construcții „centru”, care corespundea ca dimensiuni, formă și material de construcție cu imobilului proiectat. În cauză nu s-au administrat și nici nu s-au solicitat probe care să dovedească faptul că ar exista două construcții de dimensiuni asemănătoare, edificate din materiale asemănătoare și, bineînțeles, care să fie amplasate în același loc - zona „cap sosire telegondolă”.
A avut vreun rost ca, pentru plăți totale în valoare de 28.000 de lei, Gheorghe Ile să se lase pus în această penibilă ipostază de către auditorii publici externi, să ajungă prin procese, ba chiar să își trimită apărătorii în fața instanței pentru a susține în mod penibil că e vorba despre două clădiri, deși în teren exista fix una? Ce imagine poți avea, ca primar de municipiu, când te scuzi în fața unor judecători, încercând să îi induci în eroare, dar nu ai nicio probă? Chiar și funcționarii care au semnat pentru recepționarea construcției în condiții neconforme cu cele ale achiziției sunt pasibili de sancțiuni. Chiar de ordin penal.

Plăți către o societate nelicențiată
Primăria municipiului Vulcan a emis comenzi și a efectuat plăți în sumă de 22.893,64 lei pentru prestarea unor servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare pe teritoriului localității, fără ca prestatorul să fi fost licențiat, în baza unor tarife nelegale, dar și fără încheierea unor contracte de prestări servicii. Negru pe alb, cele anterior menționate - preluate din constatările auditorilor publici externi de la Camera de Conturi Hunedoara - nu lasă loc de interpretare.
Ca primar cu mai multe mandate la activ, în care acumulezi experiență, poți tinde să devii apreciat și luat ca exemplu, precum Bolojan (PNL) de la Oradea ori mulți alți primari PSD din țară, ori hăituit precum Mazăre de la Constanța. Dl. Ile, care s-a plimbat pe eșichierul politic deja, ar fi trebui să aleagă deja o cale potrivită, care să onoreze munca sa de zeci de ani în comunitatea locală.

La Tribunalul Hunedoara,...
...s-a derulat deja un proces pe subiectele de mai sus, litigiul fiind categoric pierdut de către Primăria municipiului Vulcan. Administrația locală a formulat recurs în 21 ianuarie 2019, acesta urmând a fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Gheorghe Ile și colaboratorii săi mai au așadar un termen de meditație asupra sporurilor încasate ilegal, a plăților ilegale și a dărăpănăturilor achiziționate la suprapreț (mai corect zis, „la preț de noi”). Cum însă ulciorul nu merge de multe ori la apă, îmi permit să îi sugerez primarului în exercițiu să constate că, totuși, ceva nu e bine. Și să acționeze în consecință. Chiar și pe la noi, în chestiuni mai grave sau mai puțin grave, actuali sau foști edili au scăpat. Dar unii chiar nu se simt prea bine. Merită riscul, domnule primar?
Vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 Pavel Vasile24.02.2019,  23:43:28
Domnule primar ...am văzut că bani pentru dezinfecție au fost la primărie...dar pentru o canalizare,gaz metan ,apa, că vb.ai suntem în secolul xXI ,acolo nu sunt fonduri la primărie? In cazul in care o să spuneți că nu știți despre probleme va reamintesc că am fost personal in audienta la dvs.cu lista cu semnături de la toate familiile care nu sunt puține la număr sunt 22 familii că nu au aceste condiții care ar trebui făcute de primărie ...și să vă reamintesc adresa ..Str.traian drumul ce duce spre cartierul micro 3 ( mai exact dalas) drumul dinspre cartierul cocisvar spre dalas ....vedeți că și acei oameni plătesc impozite: odată pe casă după care pe teren și care mai au și turisme...daca aveți cv.de reproșat pentru aceaste comentarii știți unde să mă găsiți de acea am dat și adresa și numele....
#2 Pavel Vasile24.02.2019,  23:49:18
Scuze domnule primar am uitat sa va las și Nr de telefon 0763556576 in cazul in care chiar nu vă aduceți aminte de aceste probleme mari ...și am uitat sa va spun domnule primar .. mi-ați spus că drumul are garanție 5 ani ...este foarte adevărat dar ați uitat să spuneți că în proiectul drumului sunt și canalizări ...care nu sunt bineînțeles este un simplu șanț pentru apa meteorologică...
#3 FLORIN25.02.2019,  08:57:08
Dupa cum citesc si reiese referitor cu receptia lucrarilor pe teren exista o singura consructie de valoare mica care s-a supra evaluat la o suma foarte mare . Persoanele care au facut receptia lucrarilor mi se pare normal sa raspunda penal in fata legii si a celor care au aprobat .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter