25.02.2019,  18:43:49 | 0 comentarii | 1113 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sub egidele „100 ani • Ion D. Sîrbu • 30 ani” și „Cenaclu 70” / „Ţipătul lăncii” a fost... ascultat la „Boema”
de Marian BOBOC

Încă de vineri după-amiază, în aerul Localului „Românesc” se simte miros de inimi încinse. Artistul Tic Mihuț înlocuiește, cu greu, e drept, paharul din mână cu o foarfecă. Și dintr-o inimă mare, roșie, taie inimioare și inimioare. Apropierea Dragobetelui îi modifică obiceiurile lui Tic…

Sâmbătă, 23 februarie, orele amiezii, undeva în centrul Petroșaniului… Ionela Diaconu Ablai, Ion Hirghiduș, subsemnatul, închină la o masă cu musafirii lor din Alba Iulia, Cornel Nistea și Rodica Gabriela Chira, un pahar pentru „Țipătul lăncii”, volumul de poeme în proză al Ionelei.
Localul „Românesc”, orele 15… Inimioarele lui Tic ajung pe masă. Ionela Diaconu Ablai, Ion Hirghiduș, subsemnatul, Cornel Nistea și Rodica Gabriela Chira iau loc la aceeași masă… inimoasă. În sală, lume multă și faină: doamnele profesoare de la Orăștie, scriitorii Gheorghe Truță, Ioan Dan Bălan, Gilbert Danco, Irina Boboc, Anca Ciolcă, impetuosul universitar Valentin Fulger, boemii de serviciu, câțiva locuitori ai „străzii bețivilor”…

Ca un adevărat boem, pe la orele 15:30, când „lucrările” sunt în plină desfășurare, apare și graficianul Robert Hummel. Ultimul venit e un locuitor al „străzii bețivilor”, care obișnuit cu ora veche boemă, apare pe la ora 17, tocmai când făceam „stocul” boem… Își cere scuze regulamentar pentru întârziere, acceptate pe loc de Aron Dumitrescu, patronul localului „Românesc” și directorul tehnic al Cenaclului „Boema” .

Cornel Nistea, președintele filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, este pentru prima dată în leagănul boemei cenacliere. Rostește cuvinte înălțătoare despre Ionela Diaconu Ablai.
Rodica Gabriela Chira, prefațatoarea volumului, vorbește cu căldură despre o Ionela mai puțin cunoscută de noi.
Ion Hirghiduș este unul dintre puținii din sală care au avut fericirea să citească volumul înainte de a fi lansat. Promite că va reciti cartea și va scrie o cronică.

Eu am spus că toate manifestările cenacliere din acest an vor fi dedicate personalității lui Ion D. Sîrbu (anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa și 30 de ani de moarte) și jubileulului mișcării cenacliere din Valea Jiului (70 de ani de la înființarea la Petroșani a primului cenaclu din județul Hunedoara). M-am bucurat sincer că am apucat timpul să o văd pe Ionela debutând.

Ionela nu a țipat ca o… lance, ci a ținut un discurs foarte articulat:
„Bună ziua, dragii mei.
Să nu vă fie cu supărare că mai arunc câte un ochi pe foi, dar fiind la prima lansare ce mă vizează în mod direct, emoțiile sunt mari și riscul de a fi incoerentă este și mai mare.
Încep prin a vă mulțumi tuturor că v-ați făcut timp pentru a veni în această amiază la Localul Românesc, unde domnul Aron Dumitrescu ne găzduiește Cenaclul Boema de ceva vreme. Îi mulțumesc că nu face rabat nici azi de la generozitatea și îngăduința cu care ne-a obișnuit.
Pe lângă membrii Cenaclului Boema și prietenii obișnuiți ai casei, astăzi avem onoarea de a avea alături și scriitori care vin pentru prima oară la Petroșani și cărora șe mulțumesc că au venit: dl. Cornel Nistea, președintele USR filiala Alba-Hunedoara, este romancier, eseist, publicist; d-na Rodica Gabriela Chira, conf.univ.dr. la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, scriitoare, traducătoare și, nu în ultimul rând, un om extraordinar căruia îi datorez multe… Inclusiv prefața cărții de azi…
Dacă Alba Iulia este prezentă, de ce nu ar fi și Orăștie? Orașul unde îmi desfășor momentan activitatea și unde am avut norocul să cunosc niște ființe deosebite, cum ar fi: colegele mele Leona Pițoiu, profesoară de limba engleză, Oana Stoica, profesoară de limba engleză și limba franceză, Nicoleta Rusu, profesoară de limbă română, și familia Petica, oameni de nădejde.
Tot din Orăștie a venit și Bogdan Stănilă, elev în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială Dominic Stanca, cel care a realizat coperta cărții și al cărui talent artistic l-am descoperit cu totul întâmplător. La sfârșitul unei ore la clasa lui, a venit spre mine zâmbind și mi-a dat un desen. Mare mi-a fost mirarea când mi-am văzut portretul. Dar și așa mirată cum mă găseam, nu m-am putut abține să nu-i spun că nu era nevoie de acuratețe… nici măcar într-o lume, chiar și creionată, mi-aș fi dorit să fiu și eu mai puțin rotofeie. De la acest portret la coperta cărții Țipătul lăncii nu a fost decât un pas.
Rămânem în dulce-amarul univers școlăresc pentru a prezenta pe eleva Maria Teodora Crișan, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva din Petroșani. Maria a făcut ilustrațiile care însoțesc unele poeme din volumul de față.
Această zi emoționantă pentru mine aduce cu sine și clipa potrivită pentru a le mulțumi cu multă dragoste și nostalgie celor doi scriitori, grație cărora stau astăzi aici: lui Gilbert Danco, cel care a întrebat într-o zi la ora de filozofie dacă e cineva care scrie proză sau poezie? Și lui Marian Boboc, cel care m-a publicat prima oară în revista de cultură (Con)texte acum 17 ani.
Am învățat de la cei doi că scriitorul autentic este cel care, pe lângă talentul literar, mai posedă un… talant: acela de a încuraja un novice să țină strâns de peniță când alții fac tot posibilul să i-o smulgă.
De asemenea, gratitudinea mea se îndreaptă către dl. primar Tiberiu Iacob-Ridzi, către dl. consilier local Valeriu Butulescu, către consilierii locali care au sprijinit editarea acestui volum și care nu au obstrucționat destinul literar al unei june scriitoare petroșenene”.

La final, Ionela Diaconu Ablai a oferit autografe. Astfel, fericiții posesori ai cărții sale au aflat că Ionela nu scrie doar citabil, ci și… citeț… Chestie rară printre poeți…

Reflectând asupra semnificației titlului „Țipătul lăncii”, am ajuns la o concluzie (de interval). Anume că țipătul lăncii depinde de locul în care este împlântată. Într-un fel se aude lancea în inimă, altfel în ficat sau… picior. 

În martie a.c., Cenaclul „Boema” împlinește 2 ani de când inima sa a reînceput să bată. Exact ca frumoasele inimioare ale lui Tic, de care făceam vorbire la început. Inimioare pe care Tic, de fapt, le-a decupat din marea noastră inimă boemă...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter