06.03.2019,  13:49:31 | 0 comentarii | 486 vizualizari
Primăriile Petroșani și Petrila / Au semnat noi contracte de reabilitare termică, cu fonduri europene
de Alina PIPAN

Miercuri, 6 martie, la Primăria Deva a avut loc o conferinţă de presă de semnare a 10 contracte de finanțare ADR Vest, la care a participat directorul general ADR Vest, Sorin Maxim, alături de primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul oraşului Simeria, Emil Ioan Rîşteiu și primarul oraşului Petrila, Vasile Jurca. Înainte de semnarea contractelor, primarii au făcut scurte declarații referitoare la investițiile pe care le derulează. 

Sorin Maxim – directorul general ADR Vest
„Felicit pe cei care au scris proiectele, și primăriile că și-au asumat aceste proiecte de anvergură. Sunt mulți beneficiari, multă muncă de lămurire cu familiile care trebuie să cofinanțeze proiectul, și să aibă răbdare la elaborarea proiectelor. Azi semnăm 10 contracte care compun în principal zona de reabilitare termică blocuri și unul dintre ele - reabilitare termică clădiri publice. Această componentă va rămâne consistent finanțată și monitorizată, pentru a reduce carbonul în aer cu 30 la sută, și din punct de vedere al indicatorilor economici, se urmărește o creștere la fiecare înregistrare cu 30/40 la sută. Lucrările nu sunt doar niște anvelopări simple, este vorba de mai multe tipuri de lucrări, reparații capitale ale clădirilor, acoperiș, consolidare, iluminat public”, a explicat Sorin Maxim. 

Tiberiu Iacob-Ridzi - contracte semnate pentru 5 blocuri
„Este un moment important pentru cele patru localități. Acest gen de proiecte europene sau guvernamentale au cel mai mare beneficiu direct resimțit de oamenii. Pe de o parte, scade factura la încălzire, la energie, iar pe cealaltă parte se dezvoltă industria de producere și de vânzare a materialelor de construcții. Un alt aspect important, în afara faptului că se reduce factura la energie, este acela că se schimbă și imaginea orașelor. Va mulțumesc domnule director (Sorin Maxim - n.r.) pentru colaborare. Avem acum 5 proiecte pe care le semnăm acum și alte 8 proiecte pe care le vom demara în perioada următoare. Așteptăm să se aprobe, ca să putem trece la organizarea licitațiilor”. 

Jurca - contracte semnate pentru două blocuri și un colegiu
„Petrila este un oraș cu multe probleme sociale, cu fonduri limitate. Tocmai de aceea m-am axat pe POR, pentru a atrage fonduri europene și a dezvolta localitatea. Vreau să menționez că am depus 19 cereri de finanțare, 9 sunt deja semnate, 3 contracte semnăm astăzi, 12 în total finanțate. Le așteptăm și pe celelalte. Am pus accent pe clădirile publice și rezidențiale, avem de anvelopat 15 blocuri în total. O să încercăm să depunem, acolo unde avem eligibilitate, cât mai multe proiecte și de acum înainte”.

Cele 10 contracte de finanțare
se referă la lucrările de anvelopare pentru 20 de blocuri şi o şcoală, în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Hunedoara.
Vorbim de proiecte de eficientizare energetică pentru zona rezidențială. De asemenea, primarul din Petrila va semna finanțarea și pentru instituția publică – Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila.

Locatarii trebuie să fie de acord în proporție de 66% și să plătească 25% din costuri
Acest tip de contracte, în care sunt implicați mai mulți factori decizionali, sunt cele mai complexe. În primul rând, regulile sunt foarte stricte, nu se fac excepții. Dacă nu sunt de acord 66 la sută dintre locatari, nu se poate depune proiectul pentru anvelopare. Trebuie să fie de acord mare parte dintre locatari și cu lucrările, și cu costul aproximativ. 
Acest tip de finanțare obligă locatarii, beneficiarii direcți ai proiectului, să asigure 25 la sută din costul lucrărilor. Este de menționat că aceste lucrări, spre deosebire de cele asigurate din fonduri guvernamentale, sunt extrem de complexe. Se referă inclusiv la consolidarea imobilelor, realizarea acoperișului, schimbarea suprafețelor vitrate, înlocuirea, dacă este nevoie, a instalației electrice, schimbarea corpurilor de iluminat, a sistemelor de preluarea a apei pluviale, asigurarea inclusiv a rampelor pentru persoanele cu dizabilități. Așadar, beneficiul locatarilor este mare. Administrația locală asigură 15 la sută din costuri, iar 60 la sută reprezintă ponderea fondurilor europene. 
Cu toate că plata se face la finalul lucrărilor, asociațiile de locatari trebuie să se organizeze și să strângă fondurile necesare dinainte. În plus, toți locatarii trebuie să plătească. Dacă nu plătesc suma integrală ce le revine. După calcularea cuantumului în funcție de suprafața locuinței, plata pe care acesta trebuie să o facă este acoperită de primărie, pentru că legea permite acest lucru, însă banii sunt recuperați prin taxe și impozite, în termen de doi ani, fără dobânzi. 
„Eu, când am vorbit cu locatarii, la demararea proiectelor, din 2016 chiar, i-am sfătuit să pună de-o parte, în fiecare lună, 50, 60, 100 de lei. Astfel banii se strâng mai ușor. Noi putem să ajutăm cazurile sociale și să recuperăm aceste costuri ulterior, dar cel mai bine este ca proprietarii să fie pregătiți cu aceste sume de bani”, a explicat și primarul Vasile Jurca. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter