07.03.2019,  17:48:05 | 0 comentarii | 518 vizualizari
Cronica meseriaşilor şi negustorilor / Viaţa din spatele reclamelor (VIII)
de Marian BOBOC

Baraca lui Schäffer, cel care va transporta Coloana Infinitului 
Numele lui Leopold Schäffer apare în reclamele din acest volum. În iunie 1925, „Gazeta Jiului” porneşte (de fapt, continuă…) un adevărat război cu negustorul petroşenean. Motivul îl constituie estetica (de fapt, inestetica) barăcii lui Schäffer, „care baracă face o impresie foarte proastă asupra celor care numai odată au trecut prin oraşe şi regiuni de cultură.”. Pe lângă latura (in)estetică, ziarul mai ridică şi chestiunea legalităţii urbanistice: „Această baracă s-a clădit fără aprobare. Abia după un timp îndelungat s-a hotărât o comisiune să dea aprobarea cuvenită.  Comisia a ajuns la rezultatul că baraca este chiar drăguţă, şi ca să atragă tot mai mult atenţiunea celor care sosesc în gară, a fost de părere ca să se văruiască şi să i se facă ferestre. În forma aceasta, baraca va face o impresie frumoasă în gustul oriental. Păcat că proprietarii nu au scris pe ea: Clădită pentru a înfrumuseţa şi dedicată admiraţiei publice, în 1925”.  „Gazeta Jiului” laudă eforturile întreprinse de CFR, care „în timpul din urmă a depus o muncă deosebită pentru înfrumuseţarea gării, un lucru pe care l-a înfăptuit într-un timp foarte scurt. Toţi cei din Petroşani datorăm mulţumită acelor persoane, care au hotărât şi executat aceste lucrări”, semnalând disjuncţia edilitară în care intră alte clădiri din zonă: „Ce folos când pe marginea dinspre oraş a gării vedem barăci de lemn, grămezi de gunoi şi closete dărâmate deschise”, şi inerţia autorităţilor: „Pe cei chemaţi, însă, nu-i doare capul de aceasta. Se va vorbi şi mai departe de cultură, dar nici un deget nu se va mişca în interesul culturii”.
Nu trece mult de la acest perdaf jurnalistic, şi la 16 august 1925 ziarul titrează cu litere de-o şchioapă: „Un succes al Gazetei Jiului”. Izbânda publicaţiei este văruirea sinistrei barăci. Chiar dacă Schäffer ar mai trebui să vopsească „piloţii pe care e clădită clădirea”, concluzia redacţiei e una optimistă: „În acest chip, de unde înainte, baraca în chestie făcea figură urâtă oraşului, azi, din contră, formează una din frumuseţile ei”.
La 6 septembrie Gazeta Jiului publică o întâmpinare, de fapt un răspuns al lui Schäffer povestit de redacţie: „Între d-sa şi CFR s-a făcut o învoială în înţelesul ca d-sa să ridice un zid de-a lungul proprietăţii d-sale, dinspre gară, din piatra ce calea ferată îi va pune la dispoziţie. Reprezentantul căii ferate a declarat înaintea unei comisiuni că va preda piatra necesară, cum a predat-o şi d-lor Stieber şi Ristu. Cu toate insistenţele d-lui Schäffer, piatra promisă nu i s-a dat, aşa că lucrarea plănuită spre înfrumuseţarea acestei regiuni a gării întârzie”.
Peste ani şi ani, Schäffer îşi va spăla păcatele edilitare, camionul său transportând modulele Coloanei Infinitului, nemuritoarea operă a lui Constantin Brâncuşi, de la Atelierele Centrale Petroşani la Târgu Jiu.

Pantofari mici, sindicat mare
La 30 august 1925, la Restaurantul „Bristol” din Petroşani ia fiinţă Sindicatul Pantofarilor din Petroşani şi plasă. „Avizul” este semnat „Pantofari mici din Petroşani şi jur”. Mici, mici, dar cu… sindicatul mare. 

Crâşmă fără brevet
„Punem întrebarea autorităţilor noastre cum de firma Smilovits, căreia i s-a ridicat brevetul de tribunalul Deva, mai poate ţine cârciuma mai departe deschisă şi că, mai mult, poartă mai nou şi o firmă suplimentară: Fabian Iosif, sosit în momentul oportun: de la cine? Suntem nedumeriţi”, întreabă redacţia „Gazeta Jiului” la 23 august 1925. Negustorul Smilovits va rămâne un client al presei locale, în anii 1929-1930 contrabanda de alcool practicată de acestea fiind deliciul cititorilor şi… otrava beţivilor Văii.
 
Banchetul Corporaţiunii
Peste 100 de meseriaşi participă la banchetul Corporaţiei Meseriaşilor, la 22 august 1926. Printre invitaţi, lume bună: Dr. Romulus Miocu (primarul Petroşaniului), Ioan Tocaciu (pretorul plăşii Petroşani), Al. David (dascăl, ziarist), Alexandru Molnar şi Evien (ziarişti la săptămânalul maghiar „Zsilvölgyi Naplo”, care apărea la Petroşani). Prilejul banchetului îl constituie închirierea localului „Bristol” de la Schäffer de către corporaţie. Teodor Munteanu, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor, deschide şirul toasturilor, cerând ca autorităţile să-i susţină pe meseriaşi. Pe aceeaşi lungime de undă este şi Jäger, care a vorbeşte în limba maghiară. 
Primarul Miocu laudă organizaţia, spunând că e cea mai solidă din Petroşani, pentru că se „bazează pe unire şi coeziune (…) şi pe felul cum e condusă şi cum membrii ei ştiu să se achite de datoria lor”. Taraful de lăutari ţine antrenul până în zorii zilei, tinerii dansatori arătându-şi talentul coregrafic, iar ceilalţi, mai aşezaţi, petrec şi ei până la aceleaşi ore matinale „în linişte şi ordine”. 
Marian BOBOC 
(Din volumul ALFABETUL PUBLICITĂȚII ÎN VALEA JIULUI)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter