13.03.2019,  18:11:59 | 0 comentarii | 1415 vizualizari
Cronica meseriaşilor şi negustorilor / Viaţa din spatele reclamelor (XII)
de Marian BOBOC

Controlul Corporaţiei este lipsit de concursul autorităţilor şi de aici neputinţa reprimării abuzurilor în dauna meseriaşilor calificaţi. Legiferarea prea avansată are în vedere spre ocrotire numai pe muncitor, iar de micul patron nu se îngrijeşte nimeni. Dare să plătească chiar şi dacă n-are cu ce trăi. Ca o ironie a sorţii, dl. ministru al muncii, printr-o lege recentă, ne sileşte să ne asigurăm pentru bătrâneţe - noi cotizaţii - dar uită că pentru a îmbătrâni, e nevoie să parcurgem un drum destul de spinos. Dacă nu ne putem asigura strictul necesar, când suntem în floarea vieţii, de unde să ne mai putem asigura şi bătrâneţile. În scopul căpătuirii unor elemente politice - pe lângă inspectorii de până acum, ni se mai pun în spate o droaie de parainspectori, a căror salarii şi diurne tot noi o să le suportăm. Actualmente, noi, micii patroni, neavând ajutor de nicăieri, trebuie să ne ajutăm singuri. Deşi impozite, cotizaţii şi alte taxe cred că, prin o supremă sforţare, fiecare mic industriaş ar putea contribui cu obolul său la crearea unei case de economii a meseriaşilor, care apoi ar da împrumuturi cu dobânzi cât se poate mai reduse numai membrilor ei. Cu bunăvoinţă, spirit de jertfă şi solidaritate se pot face lucruri mari şi frumoase. Meseriaşii lipsiţi de mijloace - şi care nu este lipsit azi? - vor avea instituţia lor, căreia se vor putea adresa cu încredere, nemaifiind expuşi capriciilor capitalismului. Odată înjghebată instituţia, sperez, nu ne va fi greu a obţine împrumuturi de la Banca Naţională şi Creditul Industrial.
La 14 martie, E. Macai şi N. Todea sunt aleşi vicepreşedinţi ai corporaţiei. În această şedinţă, preşedintele Teodor Munteanu donează „Gazetei Jiului”, „pentru fondul de tipărire”, 2.000 lei. La cât a popularizat săptămânalul petroşenean activitatea Corporaţiei Meseriaşilor, chiar a meritat banii.
Adunarea generală nu este văzută cu ochi buni de săptămânalul „Zsilvölgyi Magyarság”, care are o seamă de observaţii. Deranjată de acestea şi considerându-le neadevărate, preşedinţia Corporaţiei Meseriaşilor pune lucrurile la punct, la 24 aprilie, unde altundeva decât în „Gazeta Jiului” (căreia tocmai îi livrase 2.000 lei):
„În urma celor cuprinse în articolul publicat în No. 14 al gazetei susamintite, referitoare la alegerile corporaţiunii meseriaşilor, şi fără intenţia de a provoca o polemică, care numai dăunătoare poate fi solidarităţii profesionale a meseriaşilor din Valea Jiului - indiferent de naţionalitate - ne ţinem de datorinţă a pune la punct următoarele.
Alegerea preşedintelui a fost absolut liberă şi s-a făcut prin vot secret. Membrii consiliului din anul trecut s-au abţinut de la orice propagandă în vederea alegerilor. Meseriaşii, care ar afirma contrariul - căci bănuielile celor străini de meserie nu importă - ar putea-o face numai din rea credinţă şi cu scopuri ascunse. Prin urmare, dacă persoana fostului şi actualului preşedinte a întrunit unanimitatea voturilor, se datoreşte exclusiv aprecierii muncii lui dezinteresate, depusă în interesul colectivităţii meseriaşilor din această regiune.
Alegerea membrilor din consiliu s-a făcut cu aceeaşi libertate. Cei nouă români, care figurau pe listă, au întrunit unanimitatea voturilor, deci aceştia întruneau încrederea tuturor colegilor prezenţi. Divergenţa de păreri, care s-au dovedit în scrutin, a fost numai în ce priveşte alegerea celor unsprezece reprezentanţi minoritari. Din şase membri supleanţi, unul singur e român, şi la controlori tot aşa.
Cred că până aici şi organul de publicitate maghiar e de aceeaşi părere şi nu are nimic de contestat.
Să vedem acum chestiunea cizmei buclucaşe, care sustrăgându-se menirii ei, are pretenţia să danseze pe masă. Conform statutelor, toţi cei douăzeci de membri ai consiliului sunt eligibili pentru cele două funcţii de vicepreşedinte. Prin urmare, candidaturi nu se pun. Fiecare membru votează după bunul său plac pe doi dintre cei douăzeci de colegi. Dacă incidental la scrutin au ieşit doi meseriaşi români, cu toate că colegii majoritari formează absoluta majoritate a consiliului, să se datorească aceasta necondiţionat unor sugerări cu substrat politic? Noi nu cunoaştem pe acel potentat al zilei, căruia interesele corporaţiei îi sunt atât de scumpe, şi anonimul Ia de la Zsilvölgyi Magyarság ne-ar aduce un real serviciu, comunicându-ne şi nouă numele lui adevărat. Ce ştie satul nu ştie bărbatul, şi se prea poate ca în cazul de faţă noi să fim acel bărbat.
Nu ştim cine poate fi informatorul ziarului suscitat în această materie, dar dacă acesta este un actual sau măcar fost membru al consiliului corporaţiei, atunci, sau a dat informaţiuni tendenţioase, sau nu şi-a luat atâta osteneală să cerceteze măcar aproximativ exactitatea acestor informaţiuni. În ambele cazuri, „Zsilvölgyi Magyarság” se poate felicita că are a face cu un astfel de informator, posedând simţul cavaleresc în cel mai înalt grad, care sub egida colegialităţii ciuleşte numai din urechi, ca apoi să dea ştiri eronate.
În Petroşani, numărul meseriaşilor români este 42, al maghiarilor 15, iar restul de 130 este format 80% din izraeliţi, apoi germani, italieni etc. E semnificativ că Zsilvölgyi Magyarság se erijează în apărător nechemat al acestora, pe când în Ungaria, nu demult, nu se găsea destul noroi pentru a-i împroşca.
Între membrii corporaţiunii meseriaşilor nu a existat, nu există, şi mai ales, nu va exista o chestiune a minorităţilor.
Noi, meseriaşii, indiferent de naţionalitate - de crez nu vorbesc, pentru că politica e exclusă cu desăvârşire de corporaţie - avem un singur scop: asigurarea pe căi legale a unui trai cinstit şi omenesc ca fruct al muncii noastre.
Corporaţia există de 30 de ani, şi ce nu s-a putut face înainte de război, în douăzeci şi mai bine de ani - nu analizăm din ce cauze - s-a făcut după război, în abia 3-4 ani de conducătorii pe care Zsilvölgyi Magyarság îi acuză că fac politică. S-a cumpărat un teren în valoare de aproape 300.000 Lei pentru clădirea unui cămin al meseriaşilor. Contravaloarea este achitată în întregime, s-a început facerea cărămizii necesare şi corporaţia dispune şi de un modest numerar necesar începutului. Toate acestea s-au putut face graţie spiritului de economie, de care au dat dovadă conducătorii în ultimii ani, cam aceeaşi şi azi. Zsilvölgyi Magyarság poate să fie liniştit, că conducătorii corporaţiei sunt animaţi de cele mai colegiale sentimente faţă de toţi meseriaşii din Valea Jiului, indiferent de naţionalitate, nu se dau înapoi de la nici o osteneală pentru a le apăra interesele şi a tinde la soluţionarea dreaptă a revendicărilor lor profesionale, inerente situaţiei precare a micii industrii. Avem de luptat cu o mulţime de greutăţi, a căror apăsare asupra noastră este mai pronunţată, decât asupra celorlalte clase sociale, deci nu avem nici timpul, nici pofta de a ne ocupa cu politica. În împrejurările actuale să se preocupe cu politica acela care nu are altceva mai bun şi mai util de făcut.
Pentru noi, meseriaşii, există o singură activitate politică, aceea a justelor noastre revendicări profesionale, dar aici cred că nici Zsilvölgyi Magyarság nu va vedea un iepure inexistent în tufă, pentru că aceasta nu e politică de naţionalitate.
Ca încheiere, ne adresăm ziarului Zsilvölgyi Magyarság cu o singură rugăminte. Să binevoiască a nu paraliza activitatea corporaţiei începută în ultimii ani pentru propăşirea ei, căci aceasta este a tuturor meseriaşilor din Valea Jiului, deci şi a celor a căror apărare o ia în contra unui pericol inexistent. Astfel de insinuări, fie oricât de inofensive în aparenţă, contribuie la slăbirea solidarităţii profesionale. Meseriaşii au destule necazuri, pe care dacă nu le pot înlătura prin solidaritate deplină, cu atât mai puţin prin dezbinări”.

Eu pentru cine votez?
În preajma zilei de 7 iulie 1927, când au loc alegeri generale, şi comercianţii şi meseriaşii Văii Jiului au trebuit să răspundă la întrebarea Cetăţeanului (turmentat) lui I.L. Caragiale: eu pentru cine votez. „Gazeta Jiului” nu uită că este fondată de Gheorghe Tătărescu şi atrage atenţia meseriaşilor şi comercianţilor din Valea Jiului: „(...) În Valea Jiului, atât meseriaşii, cât şi comercianţii îşi au organizaţiile lor, organizaţii economice înjghebate direct pentru salvgardarea intereselor lor pur profesionale. Aceste organizaţii bazate pe interese comune îşi au viaţa lor internă. Este foarte natural că interesele membrilor acestor organizaţii fiind acelaşi, indiferent de naţionalitate, confesiune etc., orice manifestare a lor şi pe orice teren trebuie să se facă cu o absolută solidaritate, prezentându-se ca un întreg organic şi indisolubil. Dacă atât comercianţii, cât şi meseriaşi trag în mai multe părţi, puterile se fărâmiţesc, fără ca rezultatul dorit să fie atins. Cuvântul izolat al unuia este glas în pustiu, pe când cuvântul unei organizaţii cu membri disciplinaţi şi solidari are greutate. (…) Să urmăm, deci, cu toţii partidul naţional liberal, singurul în stare să ajute populaţia din Valea Jiului. Persoana D-lui Tătărescu, capul listei liberale din acest judeţ, care a intervenit deja pentru reviziunea impozitelor exagerate, este chezăşie că se vor face îndreptări radicale. Să votăm cu toţii şi cu încredere lista partidului naţional liberal cu semnul I”.

Marian BOBOC 
(Din volumul ALFABETUL PUBLICITĂȚII ÎN VALEA JIULUI)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter