14.03.2019,  16:55:52 | 2 comentarii | 678 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În atenția posesorilor de câini: Vidanjaţi trotuarele de căcatul de câine!
de Corneliu BRAN

Un grup de nouă posesori de câini ne-au rugat să publicăm și doleanțele lor. Le publicăm, însă le reamintim tuturor posesorilor de câini că nu e datoria, ci obligația lor, de a vidanja trotuarele de căcatul câinilor lor.  

Câteva doleanțe pertinente
Radu Berchiș, Vasile Arfire, Mihai Coștiuc, Sandu Pepelea, Vasile Miron și alți patru au citit materialul nostru prin care îi certam pe posesorii de câini de companie că nu fac ce trebuie atunci când se plimbă pe stradă, în sensul că nu au la ei lopățica și punga și nu strâng murdăria lăsată de animal pe trotuar, pe spațiile verzi și prin locurile publice, inclusiv prin parcuri, acolo unde apoi copii zburdă prin... fecale, situație din ce în ce mai de nesuportat.
„Suntem de acord cu faptul că fiecare posesor de câine trebuie să-și strângă mizeria, lucru ce ține în primul rând de civilizație și de sănătatea noastră, mai ales a copiilor noștri, care se joacă prin acele zone verzi și nu e normal să calce în rahat de câine. Noi mergem mult mai departe, în sensul că suntem de acord că măcar în parcul mare al orașului nostru, câinii n-au ce căuta. Pe de altă parte, avem copii și noi și nu ni se pare normal ca acestora să li se interzică plimbatul sau joaca pe iarbă! Niciunde în parcurile europene noi n-am văzut asta! Nu există garduri să delimiteze gazonul, nu există interdicția de a sta pe iarbă sau a zburda. Copiii se joacă pe gazonul tuns ca la carte în orice perioadă a anului și atâta tot, dar, e adevărat, fără animale de companie – deși există și parcuri unde poți lăsa câinele liber, lumea fiind avertizată de acest lucru la intrare, intrând în acel parc pe propria răspundere. Pe de altă parte, vrem însă să îi rugăm pe cei din conducerea primăriei să ne facă mai multe locuri unde să ne plimbăm câinii. Eu stau în Aeroport, altul stă în Petroșani Nord, altul mai știu eu unde. Cum să străbați un oraș întreg ca să mergi lângă parc în locul amenajat? Ar fi normal să existe măcar încă două-trei astfel de zone create, una în Aeroport, cealaltă lângă centrul civic. Atunci cu siguranță mulți ar adopta acest model de a plimba câinele în zonele special amenajate. Și ar mai fi ceva... Acel țarc de lângă parc, creat acum ceva timp, e binevenit, dar îi mai lipsesc multe. În primul rând, câteva bănci în plus, că se întâmplă să vină în același timp 5-6 persoane. Apoi, țarcul ar trebui să aibă măcar două-trei compartimente. Că dacă vine cineva cu un câine rău, și îi dă drumul din lesă, că acolo are voie și câinele mai trebuie și el să zburde, să se dezmorțească – că e ca un copil și el – atunci alții cetățeni nu mai pot intra acolo, că se riscă lucruri grave. În plus, ar fi nevoie acolo de o cișmea de apă, vara mai ales e ultra necesară, și un stâlp de iluminat, seara dacă vrei să mergi cu câinele lumina e cam chioară, mai ales iarna, când ziua e mică se simte problema aceasta. 
Iar în legătură cu strângerea mizeriei din acel loc special de către posesorul de câine de companie, da, fiecare trebuie să-și strângă acea mizerie lăsată, că nu trebuie nimeni altcineva să o facă. De ce? Pentru că așa e normal, doar ziua următoare și cealaltă... și așa mai departe, nu tot tu vi cu cățelul? Și nu tu calci apoi pe rahatul de câine? Și nu tu stai în mirosul acela? Este normal acest fapt și îi rugăm pe cei de la poliția locală să nu ierte pe nimeni care nu face așa. Dar, totodată, trebuie să se țină cont și de dorințele noastre. Vă mulțumim celor de la ZVJ că sunteți echidistanți și ne dați și poziția noastră”, ne-a declarat miercuri, 13 martie, Radu Berchiș, posesorul unui frumos și ultra deștept labrador.

Viceprimarul a fost înștiințat de doleanțele grupului de posesori de câini
Toate acestea i le-am prezentat în aceiași zi și viceprimarului Florin Nicolae (i le-am fi spus și primarului dar era plecat în delegație în Capitală). După ce le-a auzit, vicele din primărie a menționat că în legătură cu actualul loc de plimbare a câinilor de lângă parcul mare, cererile sunt pertinente și îndreptățite și că după aprobarea bugetului, printr-un proiect aprobat de consiliul local, acele chestiuni cerute se pot înfăptui. „În fond, este vorba de niște bănci, de o compartimentare a spațiului, de un stâlpișor-doi de iluminat și de o mică cișmea – apa putând fi trasă din apropiere. Vom încerca să dăm curs acestei cerințe. Despre alte zone de plimbat câini e o chestiune la care actualmente nu pot să vă dau un răspuns, că e vorba de identificarea unor terenuri pe care să fie amplasate acele țarcuri, de niște investiții... dar după ce se va întoarce domnul primar veți putea primi un răspuns clar de la dumnealui, cu siguranță”, ne-a spus viceprimarul Florin Nicolae.

Lupta cu căcatul de câine continuă
Încheiem prin a spune că de o săptămână încoace zeci de cetățeni, copii și oameni maturi, care își plimbau câinii prin parc, unii fiind chiar liberi, fără lesă, au fost avertizați. Printre iubitorii de câini circulă deja vorba „că a început să fie periculos, ăștia nu se joacă și din aprilie gata cu avertizările, ne-au spus că încep amenzile, mai ales dacă ești la a doua abatere”. Este, iată, un început de normalitate și în această privință! Cum tot un început de normalitate ar fi să se țină seama și de doleanțele posesorilor de câini din Petroșani, deloc puțini.
Ce este îmbucurător este faptul că după apariția materialului în ZVJ ceva s-a schimbat, în sensul că există o comunicare mai bună între autorități și presă, presă și posesori de câini, asta deocamdată, că, de ce nu, pe viitor comunicarea ar trebui să fie directă între cele două părți. De partea cealaltă, poliția locală a ieșit din letargie pe acest subiect și lucrurile au început deja să se miște. Lupta cu căcatul de câni continuă! Rușine nesimțiților, posesori de câine, care nu adună căcatul patrupedului. Dacă vedeți astfel de cazuri, fotografiați și postați. Doar așa, căcatul de câine poate fi „vidanjat” de pe troatuare.   Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (2 )

#1 Gicu14.03.2019,  19:29:14
Adica unii vor niste parcuri sau locuri special amenjate unde sa se cace cainii lor, unde au mai vazut ei asa ceva? Puneti mana si adunati rahatul cainelui vostru, asa se face in tarile civilizate, asa fac oamenii seriosi, orasul nu e buda voastra, sau renuntati la caini. Daca cainele face in casa aduni si speli, asa sa faca si pe strada.
#2 Dumitru 15.03.2019,  10:21:31
"Lupta cu cacatul de caine" o initiativa excelenta,presa,politie locala,etc, trebuie extinsa si la Vulcan.Unele din pretentiile detinatorilor de caini sunt impertinente. Constatam inmultirea cainilor in ritm alert si pe dealta parte scaderea populatiei Romaniei.Deci pentru cine trebuie sa creem prioritar conditii mai bune?!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Licitații


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter